Izašla nova knjiga Paul McCartneyja: 'Kraljica je bila ozbiljan komad'

Memoarski zapisi od 960 stranica već su postali svjetski bestseler

HELP!, from left: George Harrison, Paul McCartney, John Lennon, 1965,Image: 635352225, License: Rights-managed, Restrictions: Please credit Courtesy Everett Collection, Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Od traženja inspiracije u autobusu, do pronalaženja naslova pjesama u snovima, Paul McCartney osvrće se na svoj život u novoj knjizi od 960 stranica, u kojoj se prisjeća nekih od najpoznatijih pjesama na svijetu koje je napisao.

Opisana kao “autoportret u 154 pjesme”, “Stihovi: 1956 do danas” proteže se kroz McCartneyevih osam desetljeća kantautorstva – u tinejdžerskim danima, kao člana Beatlesa i s rock bendom Wings, kao i tijekom uspješne solo karijere.

Objavljena ovaj tjedan, knjiga u dva toma sastavljena je abecednim redom, sa stihovima poput “Hey Jude”, “A Hard Day’s Nigh” i “Penny Lane”. Dotiče se turbulentnog odnosa s Johnom Lennonom, susreta s engleskom kraljicom, za koju piše da je bila ‘komad’.

“Bila je jako zgodna kao mlada, poput zvijezde iz Hollywooda. Mislim da je zato i bila toliko popularna u mojoj generaciji, nama dečkima se itekako dopadala”, piše McCartney u knjizi.

Dobar dio knjige o Lennonu

“Jednom kad bih završio pjesmu, bila bi objavljena u svijet, tako da nisam brinuo što će se s njom dogoditi”, rekao je McCartney u petak na događaju povodom objave knjige, koja je odmah postala svjetski bestseler.

“Pomirio sam se s tim da neće svatko razumjeti moje značenje, nego da će upisati svoje značenje i to je nešto što morate prihvatiti.”

U knjizi su uvelike prisutni i pokojni John Lennon, s kojim je McCartney pisao pjesme, kao i njegova prva supruga Linda McCartney koja je umrla 1998. godine. “John nam je krajem 1969. godine radosno saopćio da je gotovo”, piše McCartney o raspadu benda. “Sjećam se kako je govorio da je to jako uzbudljivo. Shvaćali smo što govori, njemu je možda bilo, ali nama ostalima baš i nije”.

No, s Lennonom se kasnije ipak družio prije nego je ovaj ubijen u New Yorku. “Imali smo nekoliko lijepih druženja. Pričali smo o tome kako ispeći kruh”.