Izgleda da će Emoji Film biti još jedan od onih koje svi pljuju, ali u kinima zarađuju brdo. Evo još nekih

Napravili smo listu filmova koje su kritičari pokopali, ali su ih svi gledali

“Mnogo je riječi kojima se može opisati Emoji film. Ovo su samo neke: neduhovit, mučan, besmislen, bolan. Ako umjesto riječi više volite emojije, dobro će poslužiti poop emoji”, tim je riječima film opisao kritičar ScreenRanta Matt Singer. To je samo jedna od bezbroj loših ocjena kojima su kritičari zasipali Emoji film, koji se upravo počeo prikazivati i u našim kinima.

Nakon prvog vikenda prikazivanja Emoji film je završio na dnu Rotten Tomatoesa s 0 posto pozitivnih kritika. Trenutno je s ocjenom 1,5 na trećem mjestu IMDB-ove ljestvice najlošijih 250 filmova u povijesti.

Ipak, nekim čudom je prošlog vikenda, dakle prvog vikenda prikazivanja, bio drugi najgledaniji film u američkim kinima zaradivši 24,5 milijuna dolara, odnosno oko 7 milijuna više od prosjeka. Što je posve suludo, budući da mu i sami gledatelji daju dosta očajne ocjene. No, Emoji film je samo jedan u nizu kino hitova koji su odlično zaradili unatoč katastrofalnim ocjenama. Izvukli smo još neke zabavne primjere.

Transformers: Doba izumiranja

Transformers franšiza ne može se baš nazvati vrhom kinematografije, dapače, svaki novi nastavak sve je lošije ocijenjen. Kritika nije previše naklonjena ni jednom od filmova s transformirajućim robotima, no Doba izumiranja doseglo je samo dno s 18 posto na Rotten Tomatoesu (ne kaska puno za njim ni Transformers: Osveta poraženih s tek jednim postotkom više). No, istovremeno svaki novi nastavak pogleda sve više ljudi pa je tako Transformers: Doba izumiranja zaradilo više od milijardu dolara.

Pirati s Kariba: Na kraju svijeta

Kad je Disney odlučio snimiti film prema jednoj od popularnih atrakcija Disneylanda nisu svi bili uvjereni u uspjeh, ali odluka se pokazala ispravnom. Naime, prva dva nastavka bili su iznenađujuće uspješni. No, već s drugim filmom se mogao prepoznati trend pada kvalitete. Svaki sljedeći nastavak je bio sve lošiji, a s posljednjim Pirati s Kariba: Salazarova osveta postao je očit zamor materijala. Film je ocijenjen s 29 posto na Rottenu uz zaradu od 171 milijuna dolara. No ipak moramo istaknuti treći nastavak, Na kraju svijeta, koji je ocijenjen s niskih 45 posto, ali je uspio zaraditi pozamašnih 310 milijuna.

Da Vincijev kod

Film je u startu imao sve elemente da postane hit. Snimljen je prema vrlo popularnom romanu Dana Browna, režirao ga je dvostruki oskarovac Ron Howard i imao je Toma Hanksa u glavnoj ulozi. No očito nije sve išlo po planu obrzirom da su ga kritičari na Rotten Tomatoes satrali ukupnom ocjenom od 25 posto. Kritičari su Da Vincijevom kodu zamjerali to što se ne pridržava kniževnog predloška te što otvoreno napada religiju. Gledatelji, pak, nisu marili za takve komentare, a kontroverzna teorija o samoj osnovi kršćanstva koju film iznosi bila je dovoljan mamac za publiku, pa je film zaradio 758 milijuna dolara.

Twilight saga: Praskozorje – 1. dio

Twilight saga se ne može pohvaliti vrhunskom pričom ili razradom likova. Ne može se pohvaliti ni kvalitetnim glumačkim izvedbama, zapravo ne može se pohvaliti ničim osim da je nastala prema jednom od najpopularnijih književnih serijala tih godina. Najniža točka sage je Praskozorje – 1. dio s poražavajućom ocjenom od 24 posto. Kritičari su se dosađivali nazivajući ga jednim od najsporijih filmova u kojem se zapravo ništa važno ne događa. No, prvi dio Praskozorja zaradio je 712 milijuna dolara.

Batman v Superman

Batman v Superman bio je vjerojatno najiščekivaniji film prošle godine. Traileri su nagovještavali fantastično kino iskustvo i očekivanja su bila velika. No krajnji proizvod je poprilično podbacio. Na Rottenu je zaradio 27 posto, a čak mu ni gledatelji nisu davali previše pozitivnih kritika. Ipak Superman v Batman mjesecima je punio kino dvorane, a krajnji rezultat je bila iznenađujuća zarada od 873 milijuna dolara.

Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja

Iako na Rotten Tomatoes ima ocjenu preko 50 posto (jedva), Fantomska prijetnja svakako zaslužuje mjesto na našoj listi. Fanovi su od Povratka Jedija na Epizodu I Ratova zvijezda čekali dugih 16 godina. Kad je film napokon stigao, masovno su pohrlili u kina jedva čekajući da saznaju što se dogodilo prije originalne trilogije i kako je Anakin postao Darth Vader. Euforija je brzo splasnula, a i najokorjeliji fanovi su morali priznati da je film jednostavno loš. Ocijenjen je s 55 posto čime je postao najlošije ocijenjeni film franšize. No, Fantomska prijetnja zaradila je nešto više od milijarde dolara.