Izgleda da je Dinko Bogdanić opet bio agresivan; intendant splitskog HNK razriješio ga je dužnosti

Ovaj put se okomio na balerinu Teu Jelić

Dinko Bogdanić
FOTO: foto saša ćetković

Intendant Goran Golovko razriješio je prije nešto više od tjedan dana Dinka Bogdanića, v.d. ravnatelja splitskog Baleta, a Kazališno vijeće trebalo bi njegovu odluku potvrditi sutra.

Golovko zasad nije otkrio što se točno dogodilo i zbog čega je svoj prijedlog uputio Kazališnom vijeću, no, kako se doznaje, balerina Tea Jelić prijavila je Bogdanića da ju je vrijeđao u prvoj polovici travnja te potom još nekoliko puta. U kazalištu je pokrenuta procedura kako bi se utvrdilo što se točno dogodilo. Jednoj od incidentnih situacija svjedočio je i sindikalni povjerenik pa su nakon toga i Sindikat i balerina Jelić zatražili da se i situacija riješi.

Problem s rumunjskom balerinom

Bogdanić se u siječnju našao pod povećalom javnosti zbog optužbi koje je protiv njega iznijela rumunjska balerina Alexandra Bertea. Ona je tad tvrdila da ju je Bogdanić verbalno napao i grubo izvrijeđao. No Bogdanić je, unatoč zahtjevima za njegovu smjenu Radničkog vijeća i Sindikata zaposlenih u kulturi, ostao na svojoj poziciji. Tu aferu pokušao je objasniti našem novinaru Borisu Homovcu.

Nakon tog incidenta rumunjska balerina napustila je splitsko kazalište, stvari su se nakratko primirile. Iako je Bogdanić još u siječnju tvrdio da uživa potporu intendanta Golovka i Kazališnog vijeća, očito je da negativna energija, o kojoj je govorio u Telegramu, ipak nije otišla.

Sindikat i Radničko vijeće protiv Bogdanića

Slični incidenti događali su mu se s balerinama već i ranih 2000-ih. Tad ga je naime balerina Nikola Katić Bosnar tužila zbog nasilnog ponašanja i uvreda koje su balerine iz ansambla zagrebačkog Baleta morale podnositi. Sud je Bogdanića proglasio krivim, a zlostavljanoj balerini isplaćena je odšteta od 40 tisuća kuna.

Nakon posljednjeg incidenta, predsjednik Radničkog vijeća HNK Split Vjeko Santrić rekao da su se Sindikat i Radničko vijeće očitovali o novom incidentu i da tu nema ničeg novog u odnosu na ono što su rekli krajem prošle godine kada se zbio verbalni okršaj s rumunjskom balerinom. Sindikat i Radničko vijeće ostali su pri prijašnjem stavu da za suradnju s Bogdanićem u splitskom HNK-u više nema prostora.

Nedavna opomena pred otkaz

Santrić je podsjetio da su tada rekli kako ne očekuju da će se opomenom pred otkaz bilo što postići i riješiti, te da drže kako je jedino rješenje otkaz suradnje s Dinkom Bogdanićem.

“Pri tome smo ostali i sada nakon ovih najnovijih ekscesa o kojima u ovom trenutku ne bih volio govoriti javno dok se ne izjasni Kazališno vijeće na sjednici. Sindikat i Radničko vijeće pokušavaju biti strpljivi u očekivanju da će toj agoniji konačno doći kraj. Ako se to ne dogodi ovaj tjedan, budite sigurni da ćemo imati što reći o svemu tome”, rekao je Santrić.

Nakon incidenta s rumunjskom balerinom, intendant Golovko rekao je kako se “Bogdanićeva povremena ponašanja mogu okarakterizirati kao ona koja mogu povrijediti nečije osjećaje”, te mu je izrečena opomena pred otkaz. Predsjednica Kazališnog vijeća Inge Koludrović-Tomić tada je rekla kako nije utvrđena osobito teška povreda u njegovom radu.