Izgleda da se nakon skandala na Oscarima priča promijenila pa se sad bijeli glumci osjećaju diskriminiranima

Ovih dana dosta se raspravljalo o jednom oglasu popunjavanje za nekih uloga

NEW YORK, NY - FEBRUARY 15: Actor Leslie Odom, Jr. performs on stage during "Hamilton" GRAMMY performance for The 58th GRAMMY Awards at Richard Rodgers Theater on February 15, 2016 in New York City.   Theo Wargo/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Grammyjem nagrađeni brodvejski mjuzikl Hamilton našao se na udaru kritičara nakon što se pročulo da audiciji za novu podjelu ulogane mogu pristipiti bijelci.

Sporni oglas koji je izazvao zgražanje na društvenim mrežama objavljen je na službenoj Hamiltonovoj stranici i glasi ovako: “NON-WHITE men and women, ages 20s to 30s.”

Radi se o hip hop mjuziklu koji reinscenira priču jednog od očeva Amerike, Alexandera Hamiltona. Zanimljivo je da je veći dio glumačkog postava tog mjuzikla multietnički pa tako crnci igraju Aarona Burra, Georgea Washingtona i Thomasa Jeffersona, dok američka glumica kineskog porijekla igra Hamiltonovu suprugu Elizu. Sam tvorac mjuzikla, Lin-Manuel Miranda, porijeklom je Portorikanac.

Diskriminatorna praksa

Najoštrija kritika upućena je Hamiltnonu iz američke udruge glumaca Actor’s Equity koja producentima popularnog mjuzikla zamjera što su zanemarili politiku udruge koja nalaže da bilo kojoj audiciji mogu pristupi glumci “bez obzira na spol, rasu, boju kože, vjeroispovjest, porijeklo, starost, seksualnu orijentaciju, rodni identitet i/ili politička uvjerenja.” Zatražili su povlačenje oglasa.

U međuvremenu su se oglasili i producenti mjuzikla koji su poručili da će sadržaj oglasa biti promijenjen, ali da će tome unatoč ustrajati pri svom izboru. “Hamilton prikazuje rođenje naše nacije na jedinstven način. Nastavit ćemo angažirati glumce na jednako način na koji smo to radili i dosad”, priopćeno je.

Novi promijenjen sadržaj oglasa sada glasi da se traže muškarcvi i žene za uloge koje ne igraju bijelci, dok u fusnoti stoji da su dobrodošli izvođači svih etničkih i rasnih skupina.