Nekad je nužno odabrati stranu

Izgleda da se tržište umjetnina nalazi u dosta gadnim problemima

Aukcijske kuće bilježe sve veće gubitke jer na tržištu nedostaje djela majstora

Poznata aukcijska kuća Sotheby’s zabilježila je u posljednjem kvartalu gubitak od 11.2 milijuna dolara, a iz te kuće najavilu su u petak da slijedi teško razdoblje koje je rezultat urušavanja tržišta umjetnina. Ta aukcijska kuća prošle godine poslovala je inače s dobitkom od 74 milijuna dolara, a svoj ovogodišnji poslovni neuspjeh pravdaju padom prodaje u Aziji.

Posljedično tome najavljeni su odlasci nekih visokopozicioniranih ljudi. Tako će spomenutu aukcijsku kuću nakon 16 godina napustiti Alex Rotter, stručnjak za suvremenu umjetnost, i potpredsjednik američke podružnice Sotheby’sa i stručnjak za modernu umjetnost David Norman koji je u toj kući bio zaposlen 31 godinu.

Val odlazaka visokopozicioniranih ljudi

Njihovi otkazi samo su dio vala odlazaka Sotheby’sovih stručnjaka. U posljednjih mjesec dana tu su aukcijsku kuću, naime, napustili Anthony Grant (stručnjak za suvremenu umjetnost) i Melanie Clore (stručnjakinja za modernu umjetnost).

Njihovi odlasci posljedica su strukturalnih promjena uzrokovanih odlukom Sotheby’sa da svoje savjetodavno tijelo zaduženo za područje umjetnosti prepusti privatnoj firmi Art Agency Partners. Sotheby’s je, naime, tu kompaniju kupio prošle godine za cijenu od 85 milijuna dolara.

Strateške promjene u poslovanju

No, promjene u strategiji poslovanja Sotheby’sa bile su evidentne još prošle godine kad je vodstvo aukcijske kuće povjereno izvršnom direktoru Madison Square Gardena Tadu Smithu, odnosno bivšem Guccijevom izvršnom direktoru Domenicu De Soleu. Obojica su na svoja nova radna mjesta došla iz komercijalnog sektora.

Te promjene u vrhu signalizirale su da je Sotheby’s odlučio izgraditi i ojačati svoj vlastiti brend. Aukcijske kuće se, naime, unatoč rekordnim prodajama koje su ostvarile u proteklih nekoliko godina stalno bore s pronalaskom financijskih sredstva. Razlog tome skriva se u rastu troškova osiguranja i transporta umjetnina.

Nedostatak velikih majstora na tržištu umjetninama

Ekonomisti su nedavno upozorili da je globalni pad prodaje umjetnina rezultat izostanka vrhunskih djela na aukcijama što je potvrdio i nedavni ciklus londonskih aukcija gdje je prodaja u odnosu na prošlu godinu pala za 45 posto.

Taj nedostatak velikih majstora uzrokovan je boomom tržišta kojem smo posljednjih godina svjedočili. No, zanimljivo je da američko tržište, za razliku od europskog i azijskog, još uvijek raste.