Zagreb iduće godine dobiva još jedan (drugačiji) filmski festival

Festivalsku scenu iduće će godine obogatiti jedan filmski festival namijenjen djeci

FOTO: ZFF

Organizacijski i kreativni tim Zagreb Film Festivala potaknuo je stvaranje Međunarodnog filmskog festivala za djecu koji će se zvati KinoKino. Prvo izdanje festivala održat će se od 16. do 19. ožujka, 2016. godine u kinu Europa. Program KinoKino Festivala činit će tridesetak filmova raspoređenih u četiri programske cjeline: međunarodni natjecateljski program dugometražnih igranih filmova, međunarodni natjecateljski program kratkometražnih igranih filmova, program filmskih klasika za djecu i radionički program.

KinoKino će u filmskom programu prikazivati uglavnom igrane filmove za djecu, a cijeli će festival biti organiziran po uzoru na profesionalne filmske festivale u Hrvatskoj i svijetu. Filmski program koji se namjerava prikazati će bit namijenjen uzrastu od jedne do 14 godina starosti i svima onima koji se tako osjećaju. “Osim što ćemo nastojati potaknuti interaktivnost i kino Europu učiniti mjestom djece kroz ovih nekoliko dana, želja nam je najmlađoj publici prenijeti percepciju kina kao važnog kulturnog i socijalnog mjesta susreta i razmjene” poručili su organizatori.

Zanimljiv način obilježavanja velike obljetnice Kino Europa

“Ova je godina u znaku devedesetog rođendana kina Europa, kina s najdužom prikazivačkom tradicijom u Hrvatskoj”, nastavio je objašnjavati organizacijski tim. “Smatramo ovo idealnim povodom za pokretanje KinoKino Festivala kako bi i najmlađoj publici poslali poruku da su dobrodošli u kino kroz koje su prošle brojne generacije gledatelja te da ono može biti njihovo mjesto za susret s kvalitetnim filmovima iz cijelog svijeta i izlazak i druženje s vršnjacima i obiteljima.”

Inače, uz filmski program, održavat će se niz tematskih radionica namijenjenih djeci koje će voditi stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja (film, glazba, teatar, arhitektura, dizajn, sociologija, filozofija i dr.).

“Zamisao je da djeca dobiju priliku boraviti u kinu prije i poslije projekcija, te da to vrijeme bude ispunjeno učenjem i zabavom. Kino Europa tijekom ova četiri dana činit će produženi dnevni boravak za našu najmlađu publiku, a oni će imati priliku saznati više o onome što se događa iza kulisa nastajanja jednog filma (pisanje scenarija, izrada scenografije) te pod vodstvom naših stručnih i originalnih suradnika produbiti svoje razumijevanje različitih filmskih tema”, najavljeno je.