J.K. Rowling je objavila tri nove e-knjige o Harryju Potteru, a ovo je najvažnije što o tome morate znati

Poznata autorica objavila je nove e-knjige na portalu Pottermore

FOTO: warner bros.

Na popularnom portalu Pottermore na kojem britanska autorica J.K. Rowling redovito objavljuje novitete vezane uz svijet Harryja Pottera, objavljene su tri nove e-knjige o tom poznatom čarobnjaku, piše Business Insider.

Knjige su, doduše, pretrpane stvarima o kojima se dosad već, na ovaj ili onaj način pisalo, odnosno pričalo, ali Rowling je svojim vjernim fanovima ipak ponudila i nekoliko novih, dosad nepoznatih detalja o njihovom omiljenom književnom junaku, tj. junacima.

U nastavku slijedi lista najvažnijih stvari iz knjiga Short Stories From Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies, Short Stories From Hogwarts of Power, Politics and Pesky Poltergeists i Hogwarts: An Incomplete and Unreliable Guide.

1. Minerva McGonagall nekad je bila špijunka

Minerva McGonagall bila je špijunka Ministarstva magije
Minerva McGonagall bila je špijunka Ministarstva magije warner bros.

Konačno smo saznali zašto se profesorica McGonagall nije pridružila Redu feniksa za vrijeme Voldemortove prve strahovlade. Short Stories From Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies otkrivaju tako da je Minerva tad bila špijunka za Ministarstvo magije dok je istovremeno predavala na Hogwartsu.

Saznaje se i kako je McGonagall prije nego što je otišla u Hogwarts radila za Ministarstvo, a kad je Voldemort ojačao to isto Ministarstvo pozvalo ju je natrag u svoje redove kako bi kao mačka (Minerva je, inače, animagus – čovjek sa sposobnošću transformacije u neku životinju) špijunirala Voldemorta i njegove sljedbenike.

2. Smrtonoše su ubili McGonagalličinu veliku ljubav

Voldemort okružen svojim najvjernijim smrtonošama
Voldemort okružen svojim najvjernijim smrtonošama warner bros.

Smrtonoše, Voldemortovi sljedbenici, ubijali su za vrijeme njegovog prvog pokušaja osvajanja svijeta redovito bezjake, ljude bez magičnih sposobnosti. Tad je stradao i Dougal McGregor, Minervina ljubav života.

McGonagall se, inače, nikad nije udala za njega zbog toga što je znala da bi njihov zajednički život bio gotovo nemoguć s obzirom na to da je ona vještica, a on bezjak koji čeka nasljeđivanje očeve farme. No, McGonagall se nakon njegove smrti često pitala bi li ga mogla spasiti da se udala za njega.

3. McGonagall se pojavila na kartici iz čokoladnih žaba

Pojaviti se na karticama iz čokoladnih žaba velika je stvar
Pojaviti se na karticama iz čokoladnih žaba velika je stvar warner bros.

Pojaviti se na toj kartici velika je stvar u magičnoj zajednici. Kartice su kolekcionarski primjerci koji pokazuju najveće čarobnjake u povijesti magije i slave njihova najveća dostignuća, što je Minerva svakako zaslužila nakon sudjelovanja u Bitci u Hogwartsu.

4. Snape je dobio portret u galeriji Howartsovih ravnatelja

Snapea se dugo smatralo izdajicom
Snapea se dugo smatralo izdajicom warner bros.

Bila je to prilično kontroverzna odluka. Njegova stvarna uloga u svrgavanju Voldemorta bila je poznata tek rijetkima što znači da su mnogi mislili kako je on bio tek jedan od Voldemortovih pijuna – osobito u vrijeme kad su smrtonoše preuzeli Hogwarts.

Upravo zato se McGonagall, prije no što je postavila Snapeov portret, konzultirala s Harryjem. Rowling u svojim novim knigama piše o tome kako su Minerva i Harry bili jako bliski, ne samo zbog toga što su zajedno prošli kroz grozne stvari ili zato što su joj njegovi roditelji bili omiljeni učenici, već zbog toga što su oboje pretrpjeli značajne gubitke.

Harry je, dakako, ogovorio potvrdno.

5. Postati animagus nevjerojatno je kompliciran proces

Sirius Black bio je animagus koji se pretvarao u psa
Sirius Black bio je animagus koji se pretvarao u psa warner bros.

Rowling u djelu Short Stories From Hogwarts of Heroism, Hardship and Dangerous Hobbies opisuje korake nužne kako bi netko postao animagus. I, jasno je, da to jako, jako težak i dugotrajan proces.

“Za vrijeme trajanja jednog čitavog mjeseca (od punog mjeseca do punog mjeseca), u ustima se stalno mora nositi jedan list mandragore. List se ne smije progutati ili izvaditi iz ustiju ni u kom trenutku. Odstrani li se list iz ustiju, proces mora biti započet ispočetka”, opisuje se u prvom koraku.

A ništa manje naporan nije ni ostatak procesa. Za vrijeme idućeg punog mjeseca budući animagus onaj list mandragore mora staviti u bočicu te ga, između ostaloga, natopiti vlastitom slinom pomiješanom rosom “uzetom s mjesta koje nije dotaklo sunce niti čovjek punih sedam dana”. Ta se bočica zatim mora postaviti negdje gdje može upijati mjesečevu svjetlost. Naoblači li se, proces započinje ispočetka.

Nakon toga, još uvijek u drugom koraku, potrebno je dočekati prilično rijetku vrstu oluje kako bi se proces mogao nastaviti. Ne pojavi li se ta oluja godinama – što reći, čekanje je jedina mogućnost. I tako dalje.

6. Zašto je Slughorn napustio Hogwarts

Profesor Slughorn otkrio je Voldemortu tajnu besmrtnosti
Profesor Slughorn otkrio je Voldemortu tajnu besmrtnosti warner bros.

Short Stories from Hogwarts: Power, Politics and Pesky Poltergeists istražuje priču Horacea Eugenea Flaccusa Slughorna, Harryjevog profesora iz Čarobnih napitaka. No on je važan i zbog toga što je bio i Voldemortov profesor koji mu je otkrio magiju horkruksa te mu tako pomogao da postane besmrtan.

Nakon što je Voldemort uništen, prvi put, Slughorn se oduševio jer je smatrao kako nije mogao napraviti horkrukse budući da je umro. I upravo je zbog te njegove neviđene radosti, kako Rowling piše, Dumbledore shvatio da je Slughorn Voldemortu vjerojatno otkrio tajnu horkruksa. Stoga je proveo istragu zbog koje je Slughorn, nakon 50 godina, napustio Hogwarts.

7. Slughornova hrabrost promijenila je imidž doma Slytherin

Slughorn je bio predstojnik doma Slytherin
Slughorn je bio predstojnik doma Slytherin warner bros.

Slughorn je za svojih školskih dana pripadao domu Slytherin, najomraženijoj kući u Hogwartsu za koju se vjeruje da u njoj završavaju svi zločesti dečki i cure. No, Slughornov kompleksni moralni svijet promijenio je tipičan heripoterovski crno-bijeli vrijednosni sustav.

Kao što Rowling piše, “Slughornovo iskreno kajanje zbog toga što je Riddleu otkrio ono što ga je zanimalo dokaz je za to da nije, niti je ikad bio, materijal za smrtonošu. Pomalo slab, lijen i jako snobovski, Slughorn je velikodušan čovjek s potpuno funkcionalnom saviješću.”

Osim toga, Slugorn je za vrijeme Bitke u Hogwartsu, uz McGonagall i Shacklebolta, bio jedan od troje čarobnjaka koji su se duelirali s Voldemortom prije no što se on borio s Harryjem. Njegova hrabrost je uz Regulusovu “doprinjela skidanju stigme sa Slytherinovog doma koji je stoljećima pratio loš glas”. Zbog toga danas njegov portret zauzima počasno mjesto u Slytherinovoj društvenoj sobi.