Jack Sparrow vratio se u novim Piratima s Kariba, a ovih 7 stvari o njemu (vjerojatno) niste znali

Otkrivamo djeliće prošlosti najpoznatijeg pirata

FOTO: Screenshot YouTube

Kad smo se po prvi puta susreli s Jackom Sparrowom (Johnny Depp) u Prokletstvu Crnog bisera prije četrnaest godina, bilo nam je jasno da je ekscentrični pirat već proživio dosta toga. No zapravo ne znamo kako je postao ono što jest, pijani i blesavi kapetan koji u ključnom trenutku briljira brzinom razmišljanja i neočekivanim taktikama na iznenađenje svih prisutnih.

Pirati s Kariba: Salazarova osveta upravo igra u našim kinima kao najnoviji nastavak piratske sage koju je započelo Prokletstvo Crnog bisera 2003. s impresivne četiri nominacije za Oscara. Od tada ne prestaje opčinjavati gledatelje zadovoljavajući njihovu želju za romantiziranim piratom koji je jednako smiješan koliko i sposoban.

Salazarova osveta iznimno je uspješna i u domaćim i svjetskim kinima (trenutno je daleko najgledaniji film), a osim što nam nudi nove avanture legendarnog pirata, otkriva nam i neke detalje o tome kako je Jack Sparrow postao lik kakvog ga poznajemo. Izvukli smo neke stvari o Jacku Sparrowu koje vjerojatno niste znali.

1. Obiteljska prošlost mladog pirata

Keith Richards savšeno se uklopio u ulogu oca Jacka Sparrowa Screenshot YouTube

Malo se zna o najmlađim danima kapetana Sparrowa, no u Piratima s Kariba: Mrtvačeva škrinja upoznali smo se s Edwardom Teagueom, Jackovim ocem. Odmah na prvu nakon upoznavanja Teaguea jasno je odakle Jacku Sparrowu njegovi pijano uvijeni maniri, obzirom da mu oca glumi neuništivi Keith Richards. Manje se zna o njegovoj majci osim da kapetan Teague čuva njezinu smanjenu glavu kao amajliju koju je proslijedio u nasljedstvo svom sinu. U Piratima s Kariba: Na kraju svijeta i Nepoznatim plimama, spomenuta glava je vidljiva kako visi s pojasa Jacka Sparrowa.

2. Svoje ime je zaradio u borbi sa Salazarom

Jack Sparrow u mladim danima Screenshot YouTube

Za one koji nisu pogledali film ovo bi mogao biti potencijalni spoiler. U najnovijem nastavku, Salazarovoj osveti, otkrivamo da je Jack dobio naziv Sparrow (vrabac) u borbi s lovcem na pirate Salazarom kada je maltretirao svojeg protivnika neprestanim brbljanjem. Salazar je na njegove prijetnje uzvratio uspoređujući ga s ptičicom iz čega se izrodio poznati nadimak, a Jack je postao kapetan Sparrow. Kako je postao kapetan? U borbi sa Salazarom, kapetan Jackovog broda Wicked Wencha (koji je kasnije preimenovan u Black Pearl) biva ubijen, nakon čega Jack preuzima komandu i izvojeva pobjedu. Za nagradu ga je posada proglasila kapetanom te mu je poklonila šešir koji nosi u svim filmovima dosad.

3. Jack Sparrow posjeduje magični kompas

Mistični kompas najvrjednije je blago Jacka Sparrowa Screenshot YouTube

Mnogo je nadnaravnih elemenata u Piratima s Kariba, spretno uklopljenih u radnju, no jedan koji se provlači kroz cijeli serijal je magični kompas Jacka Sparrowa. Prema legendi, ali i prema iskustvima likova iz filmova, kompas pokazuje smjer prema onome što vlasnik najviše želi. U Mrtvačevoj škrinji saznali smo da je Jack dobio kompas od Tije Dalme (Naomie Harris), koja je zapravo božica mora Calypso u ljudskom obličju. No u najnovijem nastavku, Salazarovoj osveti, otkrivamo kako je izvorno misteriozni kompas dobio od kapetana svog prvog broda, Wicked Wencha. Kako ga je izgubio? Kako je ponovno došao do njega preko božice Calypso? To su vjerojatno pitanja koja će odgovoriti sljedeći nastavci (ne sumnjamo da će ih biti).

4. Kako je zapravo izgubio svoj brod?

Zloglasni žig pirata na ruci Jacka Sparrowa Screenshot YouTube

Kad se prvi puta sretnemo s Jackom Sparrowom, teško je ne zapaziti da je označen kao pirat jasnim žigom slova “P” na njegovoj podlaktici. No tek kasnije saznajemo kako je taj žig dobio. Naime, u nažalost izbrisanoj sceni iz Na kraju svijeta otkrivamo kako je Cutler Beckett (Tom Hollander) unajmio Jacka za transport važnog tereta. Kad je Jack shvatio da se zapravo radi o 200 robova, oslobodio ih je, skrenuvši na sebe gnjev poslodavca koji ga je žigosao znakom pirata i zapalio njegov brod.

5. Prodao je dušu kako bi dobio svoj brod nazad

Lord Cutler Beckett Screenshot YouTube

Poznavatelji serijala znaju da je lord Cutler Beckett, guverner britanske East India Trading Company i predstavnik kralja Georgea II., zapravo potopio Black Pearl, a kapetan Jack Sparrow želio ga je nazad. Stoga je sklopio savez sa samim vragom, ili bar morskim vragom Davyjem Jonesom, kako bi osigurao da njegov brod ponovno izroni iz morskih dubina. Morao je pristati na 100 godina služenja Davyju Jonesu u zamjenu za 13 godina upravljanja Black Pearlom.

6. Tko je zapravo Davy Jones

Neprepoznatljivi Bill Nighy kao Davy Jones Screenshot YouTube

Legenda kaže ovako: u pradavna vremena božica mora i voda, Calypso, koju su svi moreplovci štovali i častili raznim poklonima, neočekivano se zaljubila u mornara Davyja Jonesa. Kako bi ga nagradila za tu ljubav, zadala mu je težak zadatak – da skuplja duše svih umrlih na moru i prenese ih u zagrobni život. Zbog toga je kroz godine postao najveći strah svih mornara, a u Piratima ga je fantastično utjelovio Bill Nighy koji Jacka Sparrowa proganja od drugog nastavka, Mrtvačeve škrinje..

7. Posada se pobunila protiv njega

Geoffrey Rush kao kapetan Barbossa Peter Mountain/Screenshot YouTube

Iako se dogovorio s Davyjem Jonesom da će 13 godina zapovijedati Black Pearlom, njegova posada se pobunila nakon samo dvije godine njegovog zapovjedništva. Njegov prvi časnik, Hector Barbossa (Geoffrey Rush) poveo je pobunu protiv Jacka Sparrowa nakon koje su ga ostavili na osamljenom otoku. Pritom je Jack imao dvostruku sreću – prva je ta da je otok bio prepun ruma, a druga je da su ga krijumčari tog istog ruma naposlijetku spasili. U kronologiji Pirata s Kariba, cijela ta zgoda dogodila se osam godina prije no što smo upoznali Jacka Sparrowa u prvom filmu, a nakon što saznamo njihovu povijest, jasan nam je antagonizam između Barbosse i Sparrowa.