Jack White pronašao prvu Elvisovu snimku uopće i uskoro će je objaviti

White je opsjednut Elvisom i sada se upušta u proces restauracije

FOTO: YouTube

18. srpnja 1953. osamnaestgodišnji klinac se ušetao u muzički studio u Memphisu i sjeo pred mikrofon. Odsvirao je dvije stvari ‘My Happiness’ i ‘That’s When Your Heataches Begin’. Za nešto manje od 4 dolara (što nije baš bilo malo novaca) je išetao s acetat (acetat je materijal koji se koristio prije vinila) pločom. Taj golobradi klinac je bio Elvis Presley.

Legenda kaže da je ta ploča bila ili zakašnjeli rođendanski poklon za njegovu majku ili vrlo lukavi plan da ga primijeti vlasnik studija. Čak i ako je bio zakašnjeli poklon, ovaj drugi dio plana se ostvario. Asistentica Sam Philipsa, vlasnika Sun Recordsa u Memphisu, je čula klinca kao svira i na sve načine pokušala upozoriti gazdu da je ovaj dečko poseban. Presley je dobio ugovor koji je kasnije za 40.000 dolara prebačen u RCA izdavačku kuću.

Film o monumentalnoj restauraciji

No tih 40,000 dolara je ništa naspram 300 tisuća koliko je neimenovani kupac na aukciji platio upravo za tu prvu acetat ploču koju je Elvis ikada snimio. Ispada da je neimenovani kupac bio Jack White, bivši frontmen The White Stripes i trenutno zaljubljenik u muziku koji ima svoj studio u Nashvilleu, otkriva Rolling Stone magazin.

Sada je po prvi put ta snimka dostupna svima. White ju je kupio samo s jednim naumom – da ju digitalizira najbolje što može. Toliko se ozbiljno primio tog zadatka da je ploču dao u ruke doslovno najvećem stručnjaku za restauraciju i digitalizaciju, a o svemu je snimio i kratki film koji možete pogledati ovdje. Nakon što restauriraju ploču, White ju planira reizdati na 10 inčnom vinilu.