Japanci su odlučili da će Godzilla biti novi turistički ambasador Tokija

Radioaktivni dinosaur dobio je čast da stranim turistima predstavlja centar Tokija

Ogromni fiktivni dinosaur Godzilla, famozan po tome što je hodajuća metafora za nuklearnu katastrofu i po tome što od njega svi bježe potpuno prestravljeni, ovih dana je dobio posve novu i neočekivanu ulogu. Postao je turistički ambasador Tokija.

Naime, načelnik centralnog okruga Tokija, Kenichi Yoshizumi, objavio je da će ova legendarna zvijer od sad dočekivati sve turiste koji stižu u centar grada. Ogromna glava Godzille, teška 80 tona, postavljena je 50 metara iznad zemlje, na vrhu zgrade u kojoj se nalazi filmski studio Toho koji je snimio prvi film o ovoj nemani davne 1954. godine.

Ogromna glava iznad Tokija

Održana je i svečana ceremonija gdje je načelnik uručio službenu priznanicu o statusu turističkog ambasadora osobi obučenoj u odijelo dinosaura. Centralni okrug Shinjuku poznat je ogromnom broju stranih turista koji tamo dolaze radi shoppinga i dobrih restorana. A od sad i zbog ogromne glave koja će ih gledati s visoka.

Studio Toho ove godine oživljava japansku franšizu Godzille s novim nastavkom filma, prvim nakon više od 10 godina pauze.