Jay Z ima problem: Mumford & Sons su odbili biti na njegovom streaming serivisu (a s njima bi mogli i ostali)

Madonnu, Kanye Westa i Rihannu su nazvali novčanom aristokracijom

Članovi Mumford & Sons nisu oduševljeni novim glazbenim streaming servisom Tidal, kojeg je nedavno rehabilitirao Jay Z. Ovaj britanski folk / rock bend se u nedavnom intervjuu požalio kako im se ne sviđa kako je na Tidalu riješeno pitanje kompenzacije glazbenicima.

“Ne bi se pridružili Tidalu čak ni da su nas tražili to. Ne želimo biti dio takve plemenske organizacije. Mislimo da bi bendovi sa manjih izdavačkih kuća, poput nas, trebali dobivati veće tantijeme u odnosu na velike bendove koji ionako imaju druge načine za zaradu te se stoga ne mogu ni žaliti”, izjavio je frontmen benda Marcus Mumford.

“Kad kažu da je to servis čiji su vlasnici glazbenici, pritom misle na bogate i imućne glazbenike. Ne želim da se obvezujemo prema Tidalu, Spotifyu, Beats Musicu ili bilo kojem drugom servisu. Nama je cilj da naši fanovi slušaju našu glazbu u kojem god obliku im to odgovara. Ako to na kraju znači da je neće platiti, nas stvarno nije briga za to”, dodao je.

Ne žele biti dio streaming revolucije

Gitarist benda Winston Marshall bio je dosta oštar u svojoj kritici Tidala. Tako je Madonnu, Kanye Westa i Rihannu, koji promoviraju ovaj servis, nazvao novčanom aristokracijom i naglasio je kako Mumford & Sons ne žele biti dio takozvane streaming revolucije.

Usprkos tome što imaju negativno mišljenje o Tidalu, članovi benda ne misle da su tehnološke promjene u glazbenoj industriji nužno loša stvar. “Mali bendovi danas imaju veće šanse uspjeti komercijalno nego ikad dosad, zato što više ne moraju biti vezani za veliku izdavačku kuću da bi ih čuli ljudi diljem svijeta. To je demokratiziralo glazbenu industriju”, izjavili su.