Jedan od najboljih hrvatskih dizajnera drži predavanje o traumi dizajna

Nikola Redeljković na Studiju dizajna će progovoriti o posljedicama svog posla

Svi dizajn entuzijasti trebali bi ovu vijest pribilježiti u svoje kalendare čim ju vide. Nikola Radeljković, jedan od najistaknutijih hrvatskih dizajnera sutra, u srijedu 15. travnja u 18 h na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu održat će otvoreno predavanje, neobično naslovljeno “PTSD – post-traumatic stress design”. Radeljković će zajedno sa slušateljima pokušati pronaći odgovor na pitanje akutno u životu svakog dizajnera i dizajnerice – koliko je nihov poziv traumatičan i što su posljedice tih traumi? Putokaz prema odgovoru nalazi se negdje između stalne potrebe za kreativnošću i pragmatičnosti izazova svakodnevnog života i rada. Ovu temu Nikola Radeljković poznaje itekako dobro.

Radeljković je član i suosnivač svjetski poznatog dizajnerskog kolektiva Numen/ForUse, koji danas čine još i Sven Jonke i austrijski dizajner Christoph Katzler. Numen rade na području scenografije, produkt dizajna, dizajna interijera i konceptualne umjetnosti. Dizajnirali su namještaj za Cappellini, ClassiCon, Desalto, Interlubke, Kvadru, Magis, MDF Italia, Moroso i Zanottu. Od 2004. projektiraju kazališne scenografije, surađujući uglavnom s redateljima Tomažem Pandurom i Aleksandrom Popovskim. U suradnji sa zagrebačkom Interom osnovali su prvi dizajn brand namještaja od punog drva – kolekciju Element.

Numen/ForUse, s lijeva na desno: Christoph Katzler, Sven Jonke i Nikola Radeljković

Od 2005. projektiraju interijere i dizajn javnih prostora radeći s arhitektonskim studijima 3LHD (Hrvatska) i Imarea (Austrija) od kojih su najznačajniji integralni dizajn splitske Rive, te interijer sjedišta novinske kuće Oesterreich u Beču. Za prvi Design Hotel u Hrvatskoj – Lone, dizajnirali su veći dio namještaja. Od 2008. dizajniraju objekte i koncepte bez unaprijed definirane funkcije, što rezultira projektima “Numen-light”, te instalacijama “Selotejp”, “Net” i “Tuft”. Numen/ForUse su među hrvatskim suvremenim produkt dizajnerima čiji su radovi redovito zastupljeni u antologijama suvremenog dizajna na međunarodnoj sceni, a brojne izložbe diljem svijeta, od Njemačke, preko Japana do Australije i drugdje, samo potvrđuju njihov značaj.

tape