Nekad je nužno odabrati stranu

Jedan pisac stripova je uvjeren da će za par godina stvoriti filmski imperij veći od Marvelovog i možda nije potpuno lud

Mark Millar ne želi samo pisati stripove za Marvel, on želi postati Marvel

FOTO: AFP

Marvel je pregazio filmsko tržište. Neki dan smo imali tekst o nastavku Avatara u kojem stoji jedan stvarno fascinantan podatak. Avatar je izašao 2009. godine i od tada čekamo nastavak. Od tada do danas, Marvel je izbacio 9 filmova. Posljednji, ‘Avengers: Age of Ultron’ je zaradio 1.3 milijarde dolara. Za nekoliko tjedana izlazi ‘Ant-Man’, a raspored za idućih nekoliko godina je prepun.

Nitko normalan ne želi ulaziti u rat s njima. Druge kompanije se drže po strani pa tu i tamo izbace neki superherojski film. Disney isto tako nije želio ulaziti u neku veliku bitku s njima. Pa su ih kupili. Ali ima jedan tip kojeg suluda dominacija Marvela nimalo ne smeta. Mark Millar je pisac stripova kao što su ‘Wanted’, ‘Kick-Ass’ i ‘Kingsman: The Secret Service’ od kojih su svi postala filmovi. Millar je ujedno i kreativni konzultant za Fox i sve filmove koje rade baziranima na stripovima. Ne samo da se ne uzrujava oko Marvela, nego kaže da ga inspiriraju.

Marvelov oporavak od bankrota ga je inspirirao

“Za Marvel sam počeo raditi 2000”, rekao je Millar u intervjuu Telegrafu, referirajući se na svoj rad na ‘Ultimate X-Men’ seriju’. “Kada sam im se ja priključio taman su izlazili iz bankrota i sve je bilo kaotično. Ali to je bilo sjajno vrijeme jer sam mogao gledati kako stvaraju nešto od ničega”

Millar planira iskoristiti stav koji je pokupio tamo i prenijeti ih na hrpetinu adaptacija stripova. Trenutno radi kao konzultant na Foxovim filmovima ‘Fantastic Four’, ‘Deadpool’ i ‘X-Men: Apocalypse’, koji su, naravno sve Marvelovi strpovi, ali filmska prava drži Fox. Nakon toga kreće u adaptaciju nekoliko manje poznatih stripova (‘Nemesis’, ‘War Heroes’ i ‘Chrononauts’) za koje se nada da će uspjeti napraviti isto što su napravili i malo poznati ‘Guardians of the Galaxy’.

25 eksperimentalnih franšiza

“Plan mi je graditi nekoliko potpuno različitih franšiza, od špijunskih filmova, preko superheroja do SF-a i horora”, rekao je. “Moramo pokrenuti 25 franšiza u sljedećih pet do deset godina”.

Nije rekao 25 filmova u sljedećih pet do deset godina. 25 franšiza. Od kojih će sigurno nekoliko doživjeti nastavke. To je dosta ambiciozno. S obzirom da Marvel Studios trenutno ima 6 franšiza i sada tek kreće sa sedmom. Snimili su 11 filmova u sedam godina. A Millar s Foxom želi raditi minimalno 25 filmova u 10 godina. Dosta ambiciozan plan.

Stripovi su postali novi romani

I Millar je svjestan da se radi o dosta filmova. Ali ima nekoliko objašnjenja. Marvel još uvijek nije monopolizirao tržište. Umjesto da su potpuno pokorili publiku, probudili su im apetite. I sada žele gledati baš bilo koji film baziran na stripu.

“Stripovi su postali kao romani, ne postoji limit adaptacija koje možemo napraviti”, kaže. “Superheroji će možda prestati biti popularni za pet godina. Ali to je potpuno nevažno. Vrlo vjerojatno će se vratiti. A u međuvremenu stripovi mogu biti bilokakvi. Od drame do horora. Živimo u užasno uzbudljivim vremenima.”