Bibliotekarka slučajno pronašla kompoziciju Igora Stravinskog koju su svi tražili (doslovno) 100 godina

Stravinski je uvijek govorio da je to njegova najbolja (rana) skladba

FOTO: Library of Congress/Wikipedia

U sanktpeterburškom konzervatoriju sasvim je slučajno pronađena jedna kompozicija Igora Stravinskog za kojom se tragalo cijelo jedno stoljeće. Radi se o skladbi koja nosi naslov Pogrebna pjesma i svirana je samo jednom i to 1909. godine u tom istom konzervatoriju. Stravinski ju je, inače, skladao u spomen svom učitelju Nikolaju Rimski-Korzakovom koji je umro godinu ranije.

Stravinski je kasnije govorio da se sjeća da je to bio jedan od njegovih najboljih ranih radova, ali se nikako nije mogao sjetiti kako je glazba koju je skladao točno zvučala. “Bilo bi zanimljivo čuti što sam skladao netom prije Žar-ptice”, rekao je. Prije nego se u Parizu proslavio svojim revolucionarnim baletima molio je da se upravo ta pjesma uvrsti u programe memorijalnih koncerata, ali to mu je uspjelo samo jednom.

Inače, ruski su teoretičari glazbe godinama govorili da se ta skladba još uvijek nalazi u Konzervatoriju, odnosno da nije, kako se pretpostavljalo, uništena tijekom revolucije. Kako se zgrada konzervatorija trenutačno obnavlja, i to po prvi put u svojoj dugoj povijesti, bilo je nužno isprazniti je dokraja. Tad ju je u hrpi starih notnih zapisa pronašla jedna knjižničarka koja se sasvim slučajno sjetila da je to skladba koja se već dugo traži i srećom je spasila od nove odiseje.