Jedna je Njemica napravila sjajnu izložbu o menstruaciji i natjerala nas da razmislimo o svijetu u kojem živimo

Petra Mattheis svojim radom proziva društvo zbog stigmatiziranja žene

FOTO: Petra Mattheis

„Put your blood in his drink and he will always love you.“ Ovo je izreka koja se zna koristiti u SAD-u, a znači otprilike ono što mislite da znači. Prema tom relativno raširenom mitu dovoljno je da neka žena svom odabraniku u piće ulije nekoliko kapi svoje menstrualne krvi i on će je zauvijek voljeti. Umjetnica Petra Mattheis se referirala na upravo ovakve mitove kad je u Leipzigu postavljala svoju novu izložbu BAM – Become A Menstruator. Cilj ovog projekta bio je učiniti vidljivijim temu koju polovica svjetskog stanovništa zna samo iz priča.

Mattheis je svoje radove izvodila u boji krvi kako bi naglasila kontekst o kojem je progovorila. Da su njezini radovi bili itekako uvjerljivi dokazao je jedan od posjetitelja izložbe pitavši je kad je počela skupljati svoju menstrualnu krv. Možda vam se to čini pomalo čudnim, ali praksa slikanja krvlju u svijetu moderne umjetnosti nije nimalo neuobičajena. Sjetimo se samo Austrijanca Hermanna Nitscha koji je svoje radove zaista slikao krvlju i strvinama ili londonskog performera poznatog pod imenom Jon John u fokusu čijih se radova redovito nalazi njegova vlastita krv. No, Petra Mattheis ipak nije toliko radikalna. Ona u svojoj umjetnosti koristi uobičajene akrilne boje.

Izražena simboličnost

Ova pedesetogodišnjakinja je poznata po tome što u svom radu koristi novovjekovne, ali i arhaične simbole. U jednakoj mjeri koristi se mitom o medvjedu koji privučen mirisom tampona uništava kamp kao i antičkom figurom Baubo. Ona je navodno Demetru izliječila od depresije pokazavši joj svoju vulvu kojoj se Demetra nasmijala i upravo su zbog toga mrtva polja ponovo oživjela i urodila novim plodom.

Izložba BAM u Leipzigu
Izložba BAM u Leipzigu Petra Mattheis

Krave i svinje oduvijek se povezivalo s mjesečnicom pa ne čudi što je Mattheis i ovu simboliku uključila u svoj projekt. No, valja spomenuti još jedan novovjekovni fenomen koji svoje korijene ima poglavito u anglosaksonskom govornom područji. Pripadnici tog kulturnog kruga, naime, smatraju da menstruacija predstavlja problematičan pa čak i opasan fenomen. Toliko o vezi razvoja moderniteta i podizanja svijesti o tijelu.

Izložba Bam u Leipzigu
Izložba Bam u Leipzigu Petra Mattheis

Naravno da ona spomenute mitove ne donosi direktno. Ona ih interpretira na svoj vlastiti i to služeći se njihovom ironizacijom i nekom novom estetizacijom. Njezina nova izložba posreduje sirovu i arhaičnu energiju, a svoje postetilje posjetitelje čak putem svoje webstranice poziva da se aktivno uključe u njezin stvaralački proces. „A Menstruator is any person who pursues new ideas or intuitive processes relating to menstruation.”

Kritika neuništivog tabua

Ono na što se ovaj projekt u svojoj osnovi svodi je, zapravo, kritika svakidašnjice u kojoj se ova tema još uvijek tabuizira. Mlade žene su u najvećoj mjeri te koje najviše pate od osjećaja srama proizvedenog ovim problemom. “Žene su mi govorile kako su često godinama svoj ciklus skrivale pred svojim roditeljima”, rekla je umjetnica. Okomila se i na kapitalistički vrijednosni sustav koji još uvijek osuđuje žene. “Stalno nas se uvjerava da je menstruacija nešto što nas ne smije smetati u našem poslovnom životu”, konstatirala je Mattheis.

Izložba BAM u Leipzigu
Izložba BAM u Leipzigu Petra Mattheis

Kako bi izgledao svijet u kojem menstruacija predstvalja u potpunosti društveno prihvaćenu pojavu opisala je Gloria Steiem u svom eseju If Men Could Menstruate. U tom je eseju govorila o tome kako bi izgledao svijet da i muškarci imaju one svoje dane u mjesecu, odnosno kakva bi tad bila uloga žene u društvu. Zaključila je da u tom svijetu menstrualni ciklus više ne bi bio nikakav tabu, već pred glorifikacije. Zanimljive li (i istinite) teze.