Jedna od nezaobilaznih priča o Balaševiću je i ona kad je nepokretnoj kćeri bajkom pomogao da prohoda

Balaševićeva "Knjiga koje nema" bila je hit beogradskog sajma knjiga

Hit beogradskog sajma knjiga 2018. godine bila je ‘Knjiga koje nema’, koju je izdao Đorđe Balašević. U knjizi prepunoj njegovog karakterističnog humora, šarma i mašte, sadržana je i jedna priča koja tematizira jedno od najtežih razdoblja Balaševićevog života.

Kako je ispričala njegova kćer Jelena Beba Balašević, riječ je o svojevrsnoj bajci koju su joj pričali nakon što je preživjela tešku prometnu nesreću 1999. godine u kojoj je ozlijedila kralježnicu. Ležala je nepokretna u bolnici i prolazila pravi pakao. Jelena je ispričala kako joj je upravo ta priča pomogla da ozdravi i stane na noge. “Bila sam na odijelu intenzivne njege u Novom Sadu. Vratna kralježnica mi je stradala u prometnoj nesreći i ležala sam nepokretna, bez osjećaja u čitavom tijelu”, ispričala je.

Napisala je svoj osvrt na knjigu

Balaševićeva kćer je prije tri godine napisala i svoj osvrt na knjigu. “Ne bi bilo točno reći da je ovo prva Đoletova bajka. OK, prva tatina bajka. Neću kriti da ovu vijest pišem ja, Beba, srednje dijete i jedan od urednika (smijem se malo folirati). Dakle, bilo bi to nefer prema Lepoj protinoj, Boži Pubu, prema Uspavanki za dečaka, prema, na kraju krajeva pjesmi koju najviše izbjegavam: Naopakoj bajci”, pisala je tada.

Kaže kako su likovi u bajci (vjerojatno) izmišljeni, te da žive i dalje u fantastičnom pejzažu vrbaka pod mjesečinom, u birtiji okruženi kibicerima u transu, negdje gdje je zauvijek lijepo. No, u osvrtu je napisala kako Naopaka bajka nije, nažalost, izmišljena. Piše kako su u njoj stvarni i bolnički suteren kao tunel u nebesa, kao i hladan čelik skalpela.

“Čekaj, to je on o tebi pisao? Ono kad si imala nesreću? Je l’ ti stvarno pričao bajku, pitali bi radoznalci. Nisam je ja imala. Imali smo je svi. I nije tema za ovu priliku. Ali da, je, pričao mi je puno. I tata i mama i Lola i Aleksa, pričali su mi bajku o tome da ću izaći pješice iz bolničke sobe i ta bajka se na sreću obistinila. Mislim o tome upravo sada, dvadeset godina poslije Naopake, dok sjedim i kucam malu vijest da je tata napisao bajku koju neću izbjegavati. Naprotiv”, napisala je Jelena Beba Balašević.

Biti urednik na tatinoj knjizi joj je posao iz bajke

Nastavlja kako je u međuvremenu diplomirala književnost, što joj je i dalo pravo da se pomalo uživi u ulogu književnog kritičara. “A što bolje definira pravog knjiškog moljca od parafraziranja Shakespearea? Dakle, Knjiga Koje Nema je građa od koje se prave snovi, a čitav naš život je snom zaokružen. To je bajka koja te rastuži kada se završi… Ne zato što nije sretan kraj, jer onda baš i ne bi bila prava bajka, već zato što je kraj”, ističe.

Knjigu je kao urednica morala pročitati i nekoliko puta, pa priznaje kako je biti urednik Balaševićeve ‘Knjige koje nema’ posao iz bajke. Kaže kako Balaševićeva knjiga povezuje prijatelje i koja će povezati sve ljude.