Jesmo li napokon saznali identitet grafitera Banksyja? Možda; jedan ga je DJ u emisiji nazvao imenom

Banksy je jedna od najvećih misterija moderne umjetnosti

Two men are sitting in front of a famous graffiti of British street artist Banksy, painted on a wall of a gas station in the West Bank city of Bethlehem on December 16, 2015. AFP PHOTO / THOMAS COEX / AFP PHOTO / THOMAS COEX
FOTO: AFP/AFP

Identitet umjetnika Banksyja predstavlja jedan od velikih misterija, a sada je možda napokon otkriven. Naime, britanski DJ Goldie je na raspravi o grafitima na Distraction Pieces Network govorio je o Bankyju kao o ‘Robertu‘, ali bez daljnjih objašnjenja. Čini se da bi mogle biti potvrđene glasine i nagađanja da se iza maske krije Goldijev prijatelj i član benda Massive Attack, Robert Del Naja koji se i sam kazao da je kao crtač grafita.

Banksy je poznat kao ulični umjetnik koji svojim djelima, grafitima kritizira svjetsku politiku i kapitalizam. Unosi djelić ironije i humora diljem svijeta, na mjestima na kojima će njegovi radovi biti primjećeni i na taj način.

Goldie je odmah promijenio temu

Prošle je godine, jedan škotski novinar obznanio da misli da je Del Naja zapravo Banksy jer se mnoga Banksyjeva djela pojavljuju na u isto vrijeme i na istim lokacijama turneja Massive Attacka. Kao odgovor na to, Del Naja je rekao na nastupu u Bristolu: “Svi smo mi Banksy.”

Goldie je tijekom razgovora u jednom trenutku rekao: “Dajte mi font slova “bubble letter”, stavite ga na majicu i napišite Banksy na nju i gotovi smo. Možemo ju prodati. Bez omalovažavanja Roba, mislim da je sjajan umjetnik i da je preokrenuo svijet umjetnosti”.

Kad je shvatio što je izgovorio, Goldie je odmah prebacio na drugu temu i nije se vraćao na referiranje na sada misterioznog Roberta. Rob bi se također moglo referirati na Robina Gunnighama, čovjeka za kojeg se također spekuliralo da bi mogao biti iza Banksyja.