JK Rowling objavila je na Twitteru odbijenice izdavačkih kuća koje nisu prepoznale potencijal njezinih knjiga

Odbijenica ima toliko da ih je uskladištila na tavanu

Britain's J.K. Rowling, the author of the internationally best-selling series of books about the young wizard Harry Potter applauds a performance by Romanian orphans during a ceremony in Bucharest, Romania, 26 January 2006. Rowling said 26 January at the start of a two-day visit to Romania that she hoped reforms the country had made in child welfare would benefit other countries in the region. Rowling, 40, recently became a trustee of a new Bucharest-based foundation called The Children's High Level Group, which raises money for children in need and promotes childcare reforms in Romania as a model to other European countries.
FOTO: AFP

JK Rowling, autorica književnog serijala o čarobnjaku Harryju Potteru, podijelila je na Twitteru sa svojim fanovima dvije odbijenice izdavača. Radilo se, doduše, o njezinim knjigama za odrasle koje je pisala pod pseudonimom Robert Galbraith. Na taj način htjela je ohrabriti ostale pisce.

Ideju je dobila nakon što ju je jedan obožavatelj pitao bi li mogla objaviti neku od odbijenica koje su joj izdavači slali tijekom karijere. “Odbijenice koje sam dobila za Pottera se sad nalaze u jednoj kutiji na tavanu, ali mogu li vam pokazati one koja sam dobila kao RGalbraith”, napisala je poznata Britanka na svom Twitteru.

Roman bez izgleda za uspjehom

Izdavačka kuća Constable & Robinson tako je u svom odgovoru napisala da sa žaljenjem mora odbiti manuskript jer smatra da knjiga ne bi bi polučila nikakvim komercijalnim uspjehom. Osim toga, sugerirano joj je da se raspita koji izdavači izdaju žanr koji je odabrala.

Druga odbijenica stigla je na njezinu adresu iz zdavačke kuće Creme de la Crime. Objašnjeno joj je da je ta izdavačka kuća postala dio Severn House Publishers i da zbog toga trenutačno ne prima nove autore.

Diskusiji se priključila i autorica Joanne Harris koja je rekla da je za svoj popularni roman Chocolat primila toliko odbijenica da je od njih napravila skulpturu.

Nevjerojatan uspjeh odbijenicama unatoč

JK Rowling rekla je i da su je odbili i izdavači koji su pred gotovo 20 godina odbili i prvi nastavak Harryja Pottera. “Izdavači koji su odbili Harryja odbili su i RGalbraitha i to na najnepristojniji mogući način (emailom)!”, napisala je.

Razgovor o toj temi završila je savjetom da nekad treba pronaći hrabrost i rikirati sve. “Nisam imala što za izgubiti i to vam je ponekad dovoljno da probate ponovo”, zaključila je.

Inače, knjige iz serijala o Harryju Potteru prodane su dosad u više od 400 milijuna primjeraka, a Rowling je zahvaljujući njima pokupila i nekoliko književnih nagrada. A osam filmskih adaptacija njezinih romana proglašeno je drugom po redu naunosnijom filmskom franšizom svih vremena.