Jučer je preminuo Garry Shandling, komičar zahvaljujući kojem danas gledamo serije kakve znamo

Svojim pionirskim radom promijenio je povijest televizije

NEW YORK, NY - MARCH 26: Comedian Garry Shandling speaks onstage at the First Annual Comedy Awards at Hammerstein Ballroom on March 26, 2011 in New York City.   Dimitrios Kambouris/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Jučer je u dobi od 66 godina umro jedan od najvećih komičara našeg vremena, Garry Shandling. Njegovo ime možda nije zvučno poput onog Jerryja Seinfelda, Tine Fey ili Larryja Davida, ali serije koje su spomenuti komičari stvorili ne bi bile moguće bez im je predhodila pojava Garryja Shandlinga.

Shandling je bio stanup komičar, voditelj i scenarist, ali ono po čemu ćemo ga pamtiti su dva sitcoma: It’s Garry Shandling’s Show i The Larry Sanders Show. Radi se o dvije komične serije koje su svojim revolucionarnim zaokretom primijenile stajalište o tome što bi sitcomi trebali biti i koliko bi daleko smijeli ići.

Priča o uspjehu It’s Garry Shandling’s Show

Serija It’s Garry Shandling’s Show emitirala se na Foxu i Showtime između 1986. i 1990. godine, kad su spomenute televizijske kuće još uvijek bile na svojim počecima. No, jedino su pokazale dovoljno hrabrosti da Shandlingu dopuste eksperimentiranje pred kamerom. Njego lik je, naime, bio jedan od prvih koji su se obraćali direktno publici u potpunosti svjestan da je lik u televizijskoj seriji. Bili su to počeci metakomedije na televiziji.

Dobro, tu prvu seriju ni o čemu publika nije osobito zavoljela, ali zato je njezin potencijal prepoznala struka nominiravši ju čak četiri puta za Emmyja. Shandlingove metode (ili još bolje, trikove) obožavala je kritika, ali i komičari koji su ih redovito kopirali. Čak je i Seinfeld, jedan od najvećih mainstream hitova, dobar dio svog uspjeha mogao zahvaliti pionirskom radu Garryja Shandlinga.

Zahvaljujući uspjehu sa serijom It’s Garry Shandling’s Show (i popularnosti koju mu je osiguralo voditeljsko mjesto u emisiji The Tonight Show Johnnyja Carsona) Shandling je stvorio idealne uvjete za stvaranje svog remek djela, The Larry Sanders Show.

Shandlingovo remek djelo

The Larry Sanders Show bila je nešto drugačija serija od It’s Garry Shandling’s Show. Tu Garry više nije igrao sebe samoga, nego taštog i nimalo ugodnog voditelja jednog večernjeg talk showa. Ta serija išla je na HBO-u od 1992. do 1998. godine i pokazivala je gledateljima kako stvari u zabinju nekog popularnog talk showa zapravo izgledaju.

No, kako bi svoju seriju dodatno začinio, Garry Shandling u nju je redovito pozivao stvarne zvijezde koje bi potom igrale same sebe. Metoda je to koju su kasnije koristile sve moguće serije, ajedna od poznatijih epizoda je ona u kojoj je David Duchovny igao neku verziju sebe koja je opsjednuta Larryjem.

Početak jedne nove televizijske ere

Shandling je kroz The Larry Sanders Show u svijet televizije uveo još nešto. Sjetio se, naime, da bi scene u zabinju mogle biti vjerodostojnije i zanimljivije da se snimaju u stilu dokumentarnog filma. Isti ste način snimanja zasigurno primijetili u danas popularnim serijama poput Ureda ili Moderne obitelji.

https://www.youtube.com/watch?v=SgQXNXu89gk

Posljednja stvar s kojom je Shandling preko svojih serija upoznao svijet bili su danas prepoznatljivi, ali tad neuobičajeni ton i patos koje je publici nametnuo kao nešto prihvatljivo. Larryjev ured obilovao je, naime, groznim ljudima koji su lažima, varanjem i krađama krčili svoj put do uspjeha ili neuspjeha. “S tom serijom je sve počelo. Cijela ta postmodernistička priča o autorefleksivnim dokumentarističkim sitcomima”, zaključio je Andrew Pulver.

Premda Larry Sanders nikad nije imao publiku brojnu poput serije Igra prijestolja, bio je to prvi HBO-ov mamac za Emmje. Ta serija je, naime, u tih par godina emitiranja osvojila čak 56 nominacija i 3 kipića i ostavila dubok i neizbrisivi trag u povijesti televizije.