Nekad je nužno odabrati stranu

'Jurassic World' zaradom je prestigao sve ostale blockbustere i sad je najprofitabilniji film u 2015.

Na dobrom je putu da postane treći najuspješniji film svih vremena

FOTO: Universal Pictures

U godini koja obiluje megauspješnim filmskim izdanjima, rekordi u zaradi se obaraju gotovo svakog mjeseca. Tako je prema najnovijim podacima “Jurassic World” zaradom na kino blagajnama prestigao “Furious 7” i time zauzeo čelno mjesto na popisu najprofitabilnijih filmova u 2015. No s obzirom kako se stvari razvijaju, nije sigurno da će na toj poziciji ostati do kraja godine.

Ovaj triler o dinosaurima, kojeg je režirao Colin Trevorrow, trenutno bilježi zaradu od nevjerojatnih 1.513 milijardi dolara, dok su prihodi “Furious 7” malo usporili i sad stoje na 1.512 milijardi. Treći na popisu je “Avengers: Age of Ultron” koji je od prodaja ulaznica u 2015. uprihodio 1.39 milijardi dolara.

Universal ispred svih

Ovo je najveći uspjeh nekog filma od 2012., kad je prvi dio “Avengersa” zaradio 1.515 milijardi, a vrlo je vjerojatno da će “Jurassic World” prestići tu cifru jer i dalje bilježi veliku gledanost, kako u SAD-u tako i u ostatku svijeta. Ako uspije u tome, na popisu najisplativijih filmova svih vremena preuzeti će 3. mjesto. No i dalje je vrlo daleko od “Titanica” koji drži 2. mjesto sa zaradom od 2.19 milijardi, i od “Avatara” koji je na uvjerljivom 1. mjestu s 2.79. milijardi dolara zarade.

Iako je najveći dio zarade “Jurassic World” ostvario u Sjevernoj Americi (611 milijuna dolara), brojke koje je ostvario u ostatku svijetu nisu zanemarive. U Kini je zaradio 228 milijuna, a u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj 88.7 milijuna dolara. Ovaj film je također bio ključan u velikom uspjehu studija Universal, koji je uspio zaraditi 5 milijardi dolara u roku u kojem to nije uspjelo niti jednom filmskom studiju do danas. Iako je “Jurassic World” njihov najuspješniji naslov, treba napomenuti da je Universal zaslužan i za “Furious 7”, “Fifty Shades of Grey”, “Pitch Perfect 2” i “Minions”.