Justice League upravo je stigao u naša kina; pripremili smo vam kratak vodič prije gledanja

Realno, nećete sad pročitati sve stripove i ponovno pogledati prošle filmove, pa smo izdvojili osnovne stvari o likovima

FOTO: Warner Bros.

Ovaj četvrtak 16. studenoga u kina stiže dugo očekivani Justice League Zacka Snydera. O tom se filmu već dosta pisalo, pogotovo o strahu fanova da se Superman neće pojaviti nakon što ga je u Batman v Superman ubio Doomsday.

No Batman, Superman i Wonder Woman su ponovno na okupu, potpomognuti s novim članovima, Flashom, Cyborgom i Aquamanom. Prije nego što pogledate Justice League u našim kinima, isplati se podsjetiti na neke ključne detalje vezane uz likove i radnju prethodnih filmova.

Da, mogli biste pročitati sve DC-jeve stripove i ponovno pogledati Man of Steel, Batman v Superman, Suicide Squad i Wonder Woman, no da vam skratimo vrijeme, pripremili smo kratku listu svega što trebate znati o Justice League, novim likovima i zlikovcima te ključnim elementima radnje.

Superman

Kao što smo već spomenuli, Superman (Henry Cavill) je mrtav. Na kraju Batman v Superman žrtvovao se kako bi porazio Doomsdaya, čime je spasio cijeli grad (moguće i cijeli svijet), no ta žrtva je imala i dublju konotaciju. Dotad je velik broj ljudi smatrao da je Superman zapravo prijetnja jer uzrokuje više žrtava nego što spašava života. Među njima je bio i Bruce Wayne, koji se posvetio tome da ubije Supermana.

No, vidjevši da se Superman bio spreman žrtvovati za spas ljudske vrste, Bruce Wayne tj. Batman je promijenio mišljenje o njemu. Isprva ga je doživljavao kao najveću prijetnju obzirom na njegove supermoći koje graniče s bogovskima, no u tom trenutku nešto se u Batmanu prelomilo. Shvatio je da se ne može boriti sam protiv raznih zala te je odlučio osnovati Justice League.

Već posljednji kadar Batman v Supermana u kojem kamenčići na Supermanovom lijesu misteriozno krenu levitirati, dao je naslutiti da još nismo vidjeli sve od Supermana. Posljednji trailer za Justice League je to i potvrdio, iako nismo vidjeli samog Supermana, nego njegov ljudski alter-ego Clarka Kenta.

Batman

Na kraju Batman v Superman Bruce Wayne napokon shvaća da Superman ima najbolje namjere, pa se udružuje s njim i Wonder Woman kako bi zajedničkim snagama zaustavili Doomsdaya. Doduše, Lex Luthor mu baci bubu u uho da bi Supermanova smrt mogla prizvati još veće prijetnje, stoga Batman odlučuje okupiti nove superjunake koji bi mu pomogli održati red, što zapravo označava početak Justice Leaguea.

Već smo u Batman v Superman vidjeli prve naznake onog što nas očekuje u League of Justice u nekoliko kratkih filmića do kojih je Bruce Wayne došao preko Lexa Luthora. Filmići prikazuju trojac novih likova sa supermoćima za koje nije bilo teško zaključiti da se zapravo radi o Flashu, Cyborgu i Aquamanu.

Wonder Woman

https://www.youtube.com/watch?v=KRh_o8AGW44

Zahvaljujući vrlo uspješnom samostalnom filmu o Wonder Woman, znamo da je Diana Prince napustila Themysciru, otok Amazonki i svoj skriveni dom, kako bi se za vrijeme 1. svjetskog rata suprotstavila Aresu, grčkom bogu rata.

No nakon što na kraju filma pogiba Steve Trevor (Chris Pine), Wonder Woman se povlači u anonimnost, odustaje od borbe sa zločincima i provodi dane radeći kao pomoćnica kustosice u pariškom muzeju.

Zasad znamo da je svoje moći prvi put nakon 1. svjetskog rata pokazala u borbi s Doomsdayem na kraju Batman v Superman, no vjerojatno ćemo otkriti i ranije slučajeve u najavljenom Wonder Woman 2, koji bi se trebao odvijati za vrijeme Hladnog rata.

Osim Wonder Woman, u Justice League ćemo vidjeti cijelu vojsku Amazonki. U traileru se čini kao da se radi o flashbackovima, obzirom da se pojavljuje Antiope (Robin Wright) koja je stradala na početku Wonder Woman, a prikazuje borbu Amazonki s demonskim bićima koje je prizvao Steppenwolf, glavni negativac u Justice League.

Aquaman

https://www.youtube.com/watch?v=WX9ERBgTrAY

U DC filmovima jako se malo zna o Arthuru Curryju tj. Aquamanu. Ono što znamo je da je Lex Luthor nekako došao u posjed fajlova o takozvanim metaljudima, među kojima su on, Wonder Woman, Cyborg i Flash.

Bruce Wayne je uspio ukrasti te fajlove od Lexa Luthora, pa smo u već spomenutom filmiću iz Batman v Superman vidjeli da može disati ispod vode i plivati nevjerojatno brzo, a u traileru za Justice League smo otkrili da se dosta spretno bori i bacajući se kroz zrak.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li u Justice League prikazati i njegovu najimpresivniju moć, točnije onu kojom može komunicirati i upravljati svim podmorskim bićima.

Aquaman ipak neće biti jedini pripadnik svoje vrste koji se pojavljuje u filmu. Julian Lewis Jones još je prošli mjesec na svom Twitteru potvrdio da glumi kralja Atlantide, a Amber Heard se pojavljuje kao buduća Aquamanova kraljica Mera.

Flash

https://www.youtube.com/watch?v=xXHvn27LDRQ

Kao i o Aquamanu, jako malo se zna o Barryju Allenu osim one Luthorove snimke u kojoj je prikazano kako sprječava pljačku u trgovini. No ono što znamo o njemu je da će, osim moći superbrzine, u nekom trenutku steći moć putovanja kroz vrijeme.

Iz trailera nije jasno hoće li putovanje kroz vrijeme imati neku ulogu u Justice League ili je pak scena kad se Flash u Batman v Superman pojavljuje Bruceu Wayneu s misterioznom porukom iz budućnosti tek teaser za buduće nastavke.

Trenutak u kojem se Flash pojavljuje Bruceu Wayneu i govori mu “pronađi nas” te da je Lois Lane ključna i da je Bruce u pravu u vezi “njega”, iako ne otkrivamo na koga misli, je jedna od najzbunjujućih scena u Batman v Superman. No istovremeno je svojevrsni cliffhanger za buduće nastavke.

Najvjerojatnije je da ćemo ipak detalje te misteriozne poruke i Flashove tajne putovanja kroz vrijeme otkriti tek u samostalnom filmu o Flashu, koji je najavljen za 2020.

Cyborg

Četvrti metačovjek kojeg smo otkrili u Batman v Supermen kroz tajne fajlove Lexa Luthora je Victor Stone, tj. Cyborg. Victor je bio perspektivni igrač footballa na sveučilištu i sin roditelja znanstvenika. Život mu se u potpunosti promijenio nakon bizarne nesreće u kojoj mu je uništena većina tijela, a jedino što ga je održalo na životu je eksperimentalni program njegovog oca doktora Silasa Stonea.

Silas je u svojem S.T.A.R. Labs laboratoriju preostale dijelove sina jedva održavao na životu, sve dok se neobična naprava nazvana Mother Box nije na neki način spojila s Victorom, regenerirala mu udove mehaničkim nadomjescima i stvorila od njega Cyborga.

Zasad je Cyborg najtajnovitiji lik u Justice League, a razlog tome je vjerojatno njegova povezanost s Mother Boxovima (doći ćemo do njih nešto kasnije), koja bi mogla imati ključnu ulogu u filmu.

Steppenwolf

Odmah nakon što je u kina izašao Batman v Superman, Warner Bros. su online objavili jednu od ključnih scena, koje su zbog nekog čudnog razloga izostavili iz završne verzije filma. Scena prikazuje Lexa Luthora koji se našao u Kryptonskom brodu koji je prinudno sletio u Metropolis.

Ondje ga odred specijalaca zatekne kako kleči ispred divovskog rogatog bića, a između njih lebde tri kocke. Te kocke su Mother Boxovi, a biće je Steppenwolf, kojeg ćemo gledati kao glavnog negativca u Justice League.

Steppenwolf je izuzetno moćno izvanzemaljsko biće iz bogatog DC-jevog panteona nadnaravnih bića nazvanih New Gods (Novi bogovi), koje je osmislio legendarni autor stripova Jack Kirby. Steppenwolf je zapravo desna ruka Darkseida, vladara paklenog planeta Apokolips.

Mnogi su očekivali da će Darkseid biti glavni negativac u Justice League obzirom da u jednoj od onih čudnih Batmanovih vizija u Batman v Superman vidimo u zemlju urezan ogroman omega znak, koji je upravo znak Darkseida. No čini se da je to bio samo teaser, a Steppenwolf bi mogao poslužiti kao uvod u dolazak Darkseida u sljedećim DC filmovima.

Mother Boxovi

https://www.youtube.com/watch?v=dhYh3pO_Mn0

U stripovima, Mother Boxovi su supermoćni komadi izvanzemaljske tehnologije Novih bogova. Napaja ih misteriozna kozmička energija Izvor, koja im omogućava da stvaraju teleportacijske portale, zaštitna polja te da manipuliraju okolišem i mnoge druge stvari.

Osim toga, kao što smo saznali u Batman v Superman, Mother Boxovi se na neki način mogu spojiti s ljudima. Upravo to se dogodilo Victoru Stoneu kad ga je Mother Box pretvorio u Cyborga.

Mother Boxovi imaju ključnu ulogu u pozadini priče za Justice League. Jedini razlog zašto je Lex Luthor komunicirao sa Steppenwolfom u ranije spomenutoj izbrisanoj sceni iz Batman v Superman je taj što je Steppenwolf htio pristup preostala tri Mother Boxa koji se još uvijek nalaze negdje na Zemlji.

U Justice League saznajemo da su prije nebrojeno godina tri Mother Boxa dodijeljena različiti frakcijama; jedan je dodijeljen Amazonkama iz Themyscire, drugi kraljevstvu Atlantide, a treći drevnim ljudima. Steppenwolf uspjeva oteti Mother Boxove od Amazonki i iz Atlantide, no do posljednjeg ne može tako lako doći jer je zadnji Mother Box ugrađen u Cyborga. Možemo očekivati da će se većina sukoba u Justice League odvijati upravo oko tih misterioznih kocki.

*Dosadašnje kritike nisu najsjajnije

Prve kritike koje su se pojavile na Rotten Tomatoes stranici nisu pretjerano ohrabrujuće. U prvih 24 sata prikazivanja, Justice League je zaradio prilično niskih 43 posto pozitivnih kritika, a trenutno je na 40 posto.

Ako usporedimo s drugim DC filmovima, Justice League je nadmašio Suicide Squad (26 posto) i Batman v Superman (27 posto), no zaostaje za Man of Steel, filmom koji je pokrenuo DC-jev zajednički filmski svemir i koji je ocijenjen s 55 posto pozitivnih kritika. Wonder Woman je još uvijek nedostižna s 92 posto.

No, na Rottenu se također 98 posto korisnika izjasnilo da žele pogledati Justice League, a kako će od strane publike film biti prihvaćen, najbolje će nam prikazati brojke s kino blagajni nakon prvog vikenda prikazivanja.