Kako je dobio prezime, stav o Miloševiću i ostali detalji iz nevjerojatnog života Đorđa Balaševića

Sve Đoletove pjesme, filmovi, ljubavi, citati, političke odluke...

13.09.2014., Osijek - Djordje Balasevic odrzao koncert pred dobro raspolozenom publikom na Trgu Sv.Trojstva u Tvrdji.
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Đorđe Balašević preminuo je danas u 68. godini života. Bio je srpski pjevač, tekstopisac, pjesnik, glumac i redatelj. Rođen je 11. svibnja 1953. u Novom Sadu.

Njegovi roditelji su se zvali Jovan Balašević i Veronika Elvira Matilda Dolenc, a imao je i pet godina stariju sestru Jasnu koja je preminula. Usprkos svim uspjesima koje je postigao, otac i majka su se protivili njegovoj odluci da bude glazbenika i smatrali su da bi se trebao baviti geografijom za što se i školovao. Nisu bili niti na jednom njegovom koncertu, a uvijek im je čuvao dva prazna mjesta.

Kako je Balašević dobio prezime?

Prezime Balašević je nastalo tako što mu je svaka generacija dodavala po neko slovo. Djed Đorđe, po kome je pjevač dobio ime, prezivao se Balaš i bio je pravoslavac koji se bojao da ih ne pomađare. Zato je otišao u općinu i platio da se prezimenu doda nastavak -ić.

Odrastao je u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića koja se spominje u njegovoj pjesmi “Neki novi klinci”. Tamo je živio cijeli života sa suprugom Oliverom s kojom je imao troje djece: Jovanu, Jelenu i Aleksu.

Uz sestru je rano naučio čitati i bio je čudo od djeteta. U osnovnoj školi je počeo pisati pjesme i sanjati da postane nogometaš. Bio je mirno dijete i odličan đak što se u gimnaziji promijenilo. Otac Jovan je dobio posao u inozemstvu, a majka je bila popustljiva zbog čega se iz škole ispisao u trećoj godini. Iz srpskog i društvenih nauka je redao petice, dok iz matematike, fizike i kemije nije mogao dobiti prolaznu prolaznu ocjenu. Maturirao je kao izvanredni učenik i upisao je studij geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu. Indeks mu je bio pun odličnih ocjena, ali nije diplomirao jer se počeo baviti glazbom.

Kako je počeo glazbenu karijeru?

S 18 godina je prvi put svirao gitaru i pisao je tekstove za koje je vjerovao da neće nigdje objaviti. Prvu pjesmu je posvetio muhi kad je bio prehlađen jer ga je nervirala njezina pojava. Nakon toga je prepjevao mnoge strane hitove za emisiju “Muzički klub”. Iako nije pohađao muzičku školu, bio je vrlo muzikalan i imao je inspiraciju za pisanje tekstova. Godine 1977. s prijateljima iz gimnazije osnovao je akustičnu grupu “Žetva” s kojom je snimio pjesmu “U razdjeljak te ljubim” u izdanju RTV Ljubljana. Iako je nije volio, nakon njenog izvođenja na radiju, otvorila su mu se mnoga vrata. Singl je prodat u 180.000 kopija što je bio prvi veliki pjevačev uspjeh.

S Vericom Todorović 1978. oformio je novu grupu “Rani mraz” kojoj je dao ime iz inata vodeći se sibirskom poslovicom “Ako se nadaš dobroj žetvi, čuvaj se ranog mraza”. Pošto u grupi nitko nije znao dobro svirati, mislili su da će biti riječ o sezonskoj zabavi, ali nakon nastupa na festivalu u Opatiji s pjesmom “Prva ljubav”, priča je postala ozbiljna.

Prvi festivalski glazbeni uspjesi

Uslijedili su festival u Zagrebu gdje su se predstavili s pjesmom “Marina” i festival u Subotici gdje su izveli pjesmu “Računajte na nas” koja se smatrala himnom generacije. Grupa je imala veliki broj članova, a neki od njih su bili Bora Đorđević i Bilja Krstić. Bora je otišao poslije samo dva mjeseca, a ubrzo za njim i Verica Todorović.

Tijekom te godine su objavili nekoliko singlova koje je publika odlično prihvatila: “Kristifore, crni sine”, “Ljubio sam snašu na salašu” i “Oprosti mi, Katrin”. Godine 1979. s Biljom Krstić snimio je album “Mojoj majci umesto maturske slike u izlogu” u izdanju PGP RTB-a.

Pored uvoda i odjave, na njemu su se našle pjesme: “Sve je dobro kad se dobro svrši”, “Drago mi je zbog mog starog”, “Jedan Saša iz voza”, “Uticaj rođaka na moj životni put”, “Mnogo mi znači to”, “Neki novi klinci”, “Stara pesma”, “Moj frend ima Rock and Roll Band”, “Brakolomac”, “Prodaje se prijatelj”.

Balašević je rasprodavao koncerte

Aranžmane i produkciju su povjerili bivšim članovima grupe Korni. Na festivalu u Splitu su izveli pjesmu “Panonski mornar” za koju su osvojili prvu nagradu. Izašao je i singl “Prvi januar”. Grupa je rasprodala osam koncerata u Domu Sindikata čime su potvrdili svoju popularnost.

Osim toga, Đorđe se pojavio u serijama “Poletarac” i “Kost od mamuta”. Na njihovim koncertima je gostovao i pjesnik Mika Antić. Napisao je pjesmu “Zbog tebe” i poklonio je Zdravku Čoliću. Đorđe je 1980. služio vojsku u Zagrebu i Požarevcu gdje je snimio humorističnu seriju “Vojnici”. Bio je kompozitor i tumačio je ulogu Stojšin-Lale. U emisiji “Bilo pa prošlo” je bio muzičar.

S grupom “Rani mraz” je snimio posljednji album “Odlazi cirkus”, takođee za PGP RTB, na kojem se izdvojio veliki broj hitova. Osim naslovne pjesme, na albumu se našlo još devet pjesama: “Priča o Vasi Ladačkom”, “Još jedna gorka pesma”, “Nisam bio ja za nju”, “Menuet”, “Život je more”, “Pa dobro, gde si ti”, “Mirka”, “O, kako tužnih ljubavi ima”, “Ostaje mi to što se volimo”. Singl “Tri put sam video Tita” snimio je 1981. a 1982. je započeo solo karijeru i na festivalu u Opatiji je promovirao pjesmu “Pesma o jednom petlu”.

Veliki Balaševićevi glazbeni uspjesi

Nastavio je suradnju s PGP RTB-om i na njegovom prvom samostalnom albumu “Pub” su se našli sljedeće pjesme: “Ilona”, “Ratnik paorskog srca”, “Za sve je kriv Toma Sojer”, “Za treću smenu”, “Lepa protina kći”, “Pesma o jednom petlu”, “Boža zvani Pub”, “Predlog”, “Na pola puta”. Tumačio je ulogu berberina Šace u seriji Pop Ćira i pop Spira, a djevojku koju je oženio, Jucu, glumila je njegova supruga Olivera Balašević. Svoj drugi album “Celovečernji the Kid” snimio je 1983. godine. Taj album dobio je naziv po istoimenoj pjesmi koja je inspirirana meksičkim folklorom. Ostalih devet pjesama su: “Vi ste jedan obični miš”, “Crni labud”, “Blues mutne vode”, “Svirajte mi jesen stiže, dunjo moja”, “Don Francisko Long Play”, “Medena vremena”, “Lunjo”, “Nikad kao Bane”, “Neko od gore to vidi sve”.

Krajem iste godine je napravio prvi koncert u Sava Centru što će postati njegova tradicija dugi niz godina. U saradnji s TV Novi Sad 1984. snimio je film “Celovečernji kid” u kome tumači ulogu Mileta, emisiju “Ulični pevači”, kao i nastavak serije “Vojnici”. Treći solo album “003” objavio je 1985. godine. Na njemu se nalaze pjesme: “Noć kad sam preplivao Dunav”, “Baby blue”, “Morao sam da se odselim”, “Bela lađa”, “Al’ se nekad dobro jelo”, “Slovenska”, “Mani me se, lepa Nasto”, “Put u središte zemlje”, “Olivera”, “Badnje veče”.

Najplodniji period Đoletovog stvaralaštva

Godine 1986. počinje najplodniji period Balaševićevog stvaralaštva. Napravio je grupu koja će mu u budućnosti biti studijska i koncertna potpora. U izdanju Jugotona je izašao album “Bezdan” s kojeg su sve pjesme postale hitovi: “Sve je otišlo u Honduras”, “Virovitica”, “Ne volim januar”, “Nema više benda kao Neoplanti”, “Stari orkestar”, “Bezdan”, “Narodnjaci”, “Slow motion”, “Ne lomite mi bagrenje”

Album “U tvojim molitvama” objavio je 1987., a na njemu su snimke s uspješnih koncerata u Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu i Sarajevu. Jedinu novu pjesmu, “Samo da rata ne bude” snimio je s djecom iz sirotišta “Sonja Marinković” i iz osnovne škole “Đ. Natošević”.

Također je otpjevao singl “Poluuspavanka”. Za Jugoton 1988. izdaje album “Panta rei” na kojem se nalaze numere: “Soliter”, “Neki se rode kraj vide”, “Oni”, “Šansona”, “Nemam ništa s’ tim”, “Starim”, “Čekajući Montenegro Express”, “Jednom”, “Requiem”. Album je naišao na loše kritike koje nemaju veze s kvalitetom pjesama, već s činjenicom da je u njima analizirao političko-nacionalno stanje u tadašnjoj Jugoslaviji, kao i svoje viđenje maršala Tita.

Uz pjesme je snimao i filmove i serije

Godine 1989. snimio je album “Tri posleratna druga” s pjesmama: “Sugar rap”, “Još jedna pesma o maloj garavoj”, “Devojka sa čardaš nogama”, “Ćaletova pesma”, “D-moll”, “Kad odem”, “Saputnik”, “Remorker”, “O Bože”.

Počeo je pisati istoimeni roman koji je objavio dvije godine kasnije. Snimio je emisiju “Specijalna redakcija” u kojoj je bio Sava Ladački. Suradnju s Diskotonom počeo je 1991. godine. Snima tada i jedan od svojih najuspješnijih albuma “Marim ja” u kome ispoljava tugu zbog stanja u državi. Na njemu se nalaze pjesme: “Čovek za koga se udala Buba Erdeljan”, “Divlji badem”, “Citron pesma”, “Marim ja”, “Nevernik”, “Ringišpil”, “Slabo divanim madžarski”, “Ole-Lole”, “Kako su zli dečaci razbucali godišnjicu braka kod mog druga Jevrema”.

Nisu ga voljeli zbog kritika politike

U Radio TV- Reviji je imao svoju kolumnu u kojoj je otvoreno kritizirao vlast i cjelokupnu situaciju. Povukao se iz javnosti izbjegavajući mobilizaciju. Vojne vlasti su željele poslati ga na front zbog čega nije održao tradicionalni koncert u Sava Centru 1992. godine. Budući da se smatralo da je odbio ići u rat, njegove pjesme su zabranjene na državnom radiju i televiziji. Pjesmu “Sloboda ne” je objavljena na disku “Nas slušaju svi, mi ne slušamo nikoga” 1993. godine je za produkcijsku kuću Ufa medija objavio album “Jedan od onih života” s pjesmama: “Ja luzer”, “The Last Marsh”, “Krivi smo mi” (Putuj Evropo), „Posvađana pesma“ (Izvini), „Dan posle ponedeljka“, „Provincijalka“, „Portret mog života“, „Stari laloški vals“, „Čovek sa mesecom u očima“.

U svojim tekstovima kritizira ratne tragedije, a na koncertima iznosi opozicijske stavove zbog čega je imao velike probleme. Kada je Srbija bila pod sankcijama, uzeo je slovensko državljanstvo i protivio se politici koju je vodio Slobodan Milošević. Bio je ambasador dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice. 1996. godine je sa gudačima Svetog Đorđa uradio album „Na posletku“ koji se sastoji od pjesama: „Na posletku“, „Sin jedinac“, „Regruteska“, „Drvena pesma“, „Namćor“, „Dođoška“, „Miholjsko leto“, „Poslednja nevesta“, „Uspavanka za dečaka“. Od instrumenata su koristili: fagot, obou, violinu, trubu, itd. Album je izašao u izdanju Ufa Medija. Godine 1997. napisao je roman „Jedan od onih života“ na osnovu istoimenog albuma.

Pjesme je posvetio i izgubljenom vremenu

Nakon duže pauze, 2000. poslije duže pauze je za Hard Rock Shop snimio album „Devedesete“ koji je posvetio izgubljenom vremenu, generacijama i svemu što je smatrao lošim u prethodnih deset godina. Na njemu su se našle pjesme: „Devedesete“, „Živeti slobodno“, „Balkanski tango“, „Plava balada“, „Stih na asfaltu“, „Legend’a o Gedi Gluperdi“, „Sevdalinka“, „Kao talas“, „Nedostaje mi naša ljubav“, „Naopaka bajka“, „Dok gori nebo nad Novim Sadom“, „Mrtvi…“, „Je*ite se devedesete“. Aktivno je sudjelovao u promjenama koje su se dogodile 5. listopada iste godine, a 2001. se vratio prvobitnom motivu svojih pjesama, ljubavi, koje jako malo ima na prethodnom albumu. Naziv albuma je „Dnevnik starog momka“ koji se sastoji od 12 pjesama, tj. 12 ženskih imena, čija početna slova poručuju „Olja je najbolja“. Te pjesme su: „Otilia“, „Ljerka“, „Ankica“, „Jaroslava“, „Eleonora“, „Nevena“, „Anita“, „Julia“, „Branislava“, „Ognjena“, „Ljudmila“, „Anđela“.

Ovaj i sljedeći album je izdao za Hi-Fi centar. Napisao je knjigu „Dodir svile“. U saradnji s grupom Apsolutno romantično 2004. snimio je album koji se zove kao i njegova bivša grupa „Rani mraz“. Na njemu su pjesme: „Priča o Vasi Ladačkom“, „Aco braco“, „Ćivutski vrt“, „Kere varošanke“, „Lađarska serenata“, „Bože, Bože“, „Galicia“, „Tvoj neko“, „Maliganska“, „Ja vas kanda znam“, „Pred zadnji sneg“, „Kao rani mraz“.

Kako je nastao njegov najpopularniji film?

Snimio je novu verziju balade „Priča o Vasi Ladačkom“ za potrebe filma „Kao rani mraz“ koji je snimio sa svojom obitelji. Htjeli su da on bude na temu pjesme o Vasi Ladačkom za koji je Đorđe napisao glazbu i scenarij. Jovana je tumačila ulogu Male Vidre, Olivera je bila producent i Baronica Belesin, Jelena je bila redatelj i konzultant na scenariju, a Aleksa je dobio ulogu Ace. Pored obitelji Balašević, u filmu su se pojavili glumci Mira Banjac, Rade Šerbedžija, Vojin Ćetković, Nikola Đuričko, i ostali.

U mnogim trenucima su željeli odustati od filma jer su ih mnogi sabotirali radeći problem što je Đorđe dodijelio uloge svim članovima svoje porodice. Oni su se odrekli honorara da bi uštedili, ali su sve suradnike pošteno isplatili. Za njega to nije bilo ništa novo jer su mu i neke ploče nailazile na negativne komentare.

Film je premijerno prikazan 19. travnja 2010. godine u Novom Sadu. Iako se poslije pada Miloševićevog režima povukao iz politike, 2008. godine je podržao Borisa Tadića na izborima za predsjednika Srbije. Godine 2013. održao je koncert na Kalemegdanu koji je posjetio veliki broj ljudi. Tada je vodio jednu epizodu emisije „Veče s Ivanom Ivanovićem“ gdje je, po tko zna koji put, njegova duhovitost došla do izražaja. Za svoj rad je dobio brojne nagrade, a neke od njih su: Nagrada punoletstva, Oktobarska nagrada Novog Sada, Estradna nagrada Jugoslavije, nagrada za literarni doprinos u području estrade na Domanovićevim danima satire, nagrada Todor Manojlović za poseban umjetnički senzibilitet, itd. Smatra da je njegov život dobio suštinu i formu tek kada je upoznao svoju suprugu Oliveru. Ona je došla iz Zrenjanina sa stipendijom jer je bila istaknuta sportašica, olimpijski kandidat i reprezentativka u gimnastici. Bila je vrlo siromašna i živjela je s majkom u teškim uvjetima.

Kakav je odnos s roditeljima Đole imao?

Za razliku od supruge, Đorđe je bio razmaženo dijete kojem su roditelji bili u inozemstvu, a njega su sa 18 godina pustili da živi sam i da vozi automobil. Kad su se upoznali, odmah su se posvađali oko životnih principa. Osvojila ga je kada mu je tražila da joj pričuva ukosnice nakon što je išla plivati izvodeći salto koji je svim muškarcima na plaži oduzimao dah. Kada je otišao na ljetovanje u Umag, shvatio je da mu nedostaje i pozvao ju s recepcije hotela i pitao da se uda za njega. Nije stigla ni odgovoriti, a on je sjeo u golf i vozio do Zrenjanina.

Vjenčali su se 1981. godine, ali nisu napravili veliku svadbu jer je pjevačeva majka preminula godinu dana ranije. Sve stvari koje imaju stekli su zajedno što im daje posebnu vrijednost. Namještaj su kupili od novca koji im je donio album „Pub“.

S djecom je Balašević imao poseban odnos

Kćerku Jovanu je prvi put vidio kada je imala mjesec dana jer je bio u vojsci i nije smio prelaziti granicu, a Olivera je rodila u Budimpešti jer je u Novom Sadu vladala epidemija meningitisa. Imao je ogromnu tremu kada je čekao da se rode Jelena i Aleksa, ali svoju djecu smatra najljepšim stvarima koje su mu se u životu dogodile. Za velike praznike, ljetne i zimske odmore nije nastupao jer je želio provoditi vrijeme s njima.

Mediji su ga više puta razvodili na što on kaže da njegov razvod traje duže od mnogih brakova. Spekuliralo se da ga Olivera napušta zbog vlasnika „Komune“, Makse Ćatovića, što je ona oštro demantirala. Đorđe je 2013. postao djed po prvi put jer mu je kćer Jovana rodila unuku Simonu. Dvije godine kasnije, glumica je ponovo rodila kćerku.

Ovo su najljepši Đoletovi citati

Neki od Đoletovih najljepših citata su: „Ljudi su kao školjke – moraš ih otvoriti na hiljade da bi pronašao biser.“ – „Dame biraju. O, još kako… I uglavnom izaberu barabe.“ – „Ima tišina kojih se sećam više nego najlepših reči.“ – „Zaljubiš se jer je to tebi potrebno, a voliš jer je to potrebno nekom drugom.“ – „Jedno je kad čezneš za nekim ko je daleko, a sasvim drugo kad čezneš za nekim ko je kraj tebe.“ – “ ‘Zauvek’ je, ipak, samo reč.. Velike reči obično imaju malu grešku i smanjuju se za mrvičak svaki put kad ih izgovoriš. Ni od mog ‘zauvek’ nije ostalo Bog zna šta.“

„Da su žene odlučivale o nekim stvarima, svet bi izgledao lepši. Možda bi bilo malo čupanja za kosu, ogovaranja i drugih stvari, ali definitivno ne bi bilo ovoliko krvi i zla koliko smo mi muškarci posejali.“ – „Nije nju prijatelju zabolelo to što ne može biti srećna sa drugim. Nju je zabolelo to što ne može biti srećna sa tobom.“ – „Ne, nisam iznenađen, samo sam razočaran. Ne mrzim te, samo sam izgubio razlog da te volim“. – „Pravog muškarca, s’ kojim ćete trajati, nećete prepoznati po izgledu, po diplomi, po inteligenciji. Onog pravog prepoznat ćete po načinu kako vas drži za ruku, kako vas ljubi, kako vas grli – ni prečvrsto da ostanete bez daha, a ni prelabavo da nestanete bez traga. Pravi vas drži taman onako kako treba, da znate čiji ste.“

„Nijedna žena nije toliko skupa da je ne bi mogao iskrenom ljubavi kupiti. Ali ni toliko jeftina da se proda za šaku laži.“ – „Ona je prihvatila svaki deo mene i nikada nije tražila da se menjam, a promenila me. Jedina je kojoj sam uistinu rekao šta osećam. Nije tražila da je držim kao kap vode na dlanu. Činjenica da je volim bila joj je sasvim dovoljna.“

Najpopularnija Đoletova pjesma

Najpopularnija pjesma prema broju slušanja na portalu YouTube, najpopularnija Đoletova pjesma je „Ne lomite mi bagrenje“ s 3.717-765 pregleda dana 27. srpnja 2019. godine.