Kako je jedna mitska večer Josipa i Jovanke Broz postala autorski projekt Kokana Mladenovića

O davnašnjem intimističkom tulumu ikoničkog kvarteta, čuveni redatelj ispleo je predstavu 'Bilo jednom na Brijunima'

Foto: Marijana Janković

U svojim ranim pionirskim godinama Fraktura iz Zaprešića, danas nezaobilazna institucija izdavaštva i njege dobre književnosti, objavila je „Titovu kuharicu“ – genijalno ostvarenje beogradske redateljice Anje Drulović. Knjiga je, naravno, pravi gastronomski vatromet. Ali i uzbudljiv konglomerat političkih previranja, hladnoratovskih igara (koje danas opet doživljavaju revival), popkulturnih činjenica i dekadentne nostalgije Titovog vremena.

U odjeljku „Sa zvijezdama…“ zabilježena je jedna mitska brijunska večer, u srpnju 1971., kada su megastarovi Josip i Jovanka Broz ugostili megastarove Richarda Burtona i Elizabeth Taylor. Burton je u to doba očito već počeo s pripremama ulaska pod kožu legendarnog Maršala u filmu „Sutjeska“ Stipe Delića (premijera je bila u ljeto 1973.), pa se te večeri prvi put susreo sa svojom ulogom – lice u lice.

Foto: Marijana Janković

Ikonični tulum

Uz potoke alkohola te se večeri dobro jelo baš, kako nas pedantno izvještava „Titova kuharica“: tatarski biftek, consomme s profiterolima, sauté Stroganoff, artičoke na maslinovom ulju i mango za desert. E, o tom davnašnjem intimističkom tulumu ikoničkog kvarteta na Brijunima, redatelj Kokan Mladenović ispleo je autorski projekt „Bilo jednom na Brijunima“, a praizvedba se u veljači dogodila izvan metropolskih reflektora, u produkciji Centra za kulturu Svilajnac.

Slavnu glamuroznu četvorku oživjeli su Branislav Trifunović (Josip Broz), Sanja Marković (Jovanka Broz), Tihana Lazović Trifunović (Elizabeth Taylor) i Milan Marić (Richard Burton). Pred beogradsku premijeru (7. travnja) u Bitef teatru, karte su naprosto planule. O nastanku ovog zanimljivog kazališnog projekta, razgovarao sam s našom sjajnom glumicom Tihanom Lazović Trifunović koja suvereno gradi karijeru na području čitave Jugoslavije.

Foto: Marijana Janković

“U Svilajnac smo došli tri dana prije premijere, zatvorili se u njihov Centar za kulturu i radili smo po petnaest sati da bismo se spremili za prvi izlazak pred publiku. Kokan nam je odmah rekao kako je tamošnja publika genijalna, ali nismo mu vjerovali do same izvedbe. Disali su s nama, smijali se, plakali, bilo je divno i nama vrlo važno da vidimo kako predstava korespondira s publikom“, opisuje Tihana atmosferu s praizvedbe.

Fotografija slavne četvorke

Rad nije bio nimalo jednostavan, jer praktički su glumci zajedno s redateljem Mladenovićem i dramaturgom Dimitrijem Kokanovom, kretali od krhotina i škrtih informacija o tom „undercover“ historijskom događaju. „Dugo smo razmatrali koji tekst želimo raditi. Bilo je tu raznih prijedloga, od Čehova i Shakespearea, do suvremenijih domaćih dramskih tekstova…“, opisuje Tihana kako su ulazili u žudnju zajedničkog pozorničenja.

Međutim, sudbina se poigrala. „Dok smo se mi kilavili i dvoumili i troumili, Kokan je jednog dana došao na ručak s crno-bijelom fotografijom na kojoj su Liz, Jovanka, Burton i Tito 1971. godine na Brijunima. Mi smo ga blijedo pogledali, a on je rekao: ‘E, ovo ćemo raditi.’“

Foto: Marijana Janković

‘Nije bilo nikakve karikature’

Budući da nije živjela u to mitsko doba i nema svoje sjećanje na priču, zanima me što Tihana, rođena Zadranka, posredno nosi od roditeljskog predanja? „Nosim neke lijepe priče mojih roditelja, baka i djedova. Neminovno je njihovo iskustvo utjecalo na mene, ali moj život počinje 1990. i ja nosim svoje priče i svoja iskustva koja su u najmanju ruku zanimljiva i izazovna, kao uostalom cijeloj mojoj generaciji rođenoj u kaosu u kojem se svijet oko nas tada nalazio. Još uvijek, nažalost, osjećamo posljedice svega što je bilo razoreno i uništeno, oko nas i u nama“, govori ona.

Bila bi, naravno, greška ići na puko kopipejstanje originalnih lica i to kakvih originala. Elem, kako su pristupili tom izazovu? Kako se Tihana uhvatila u koštac sa složenim predloškom zvanim magična Liz? „Mi nismo odlazili ni u kakve imitacije, niti karikature, mislim da bi to bilo prilično neukusno. Tako da ako očekujete ljubičaste leće ili Jovankinu punđu, razočarat ćete se“, govori kroz smijeh Tihana.

Ističe da su im ove četiri impresivne ličnosti poslužile da se pozabave pitanjem identiteta i igranja uloga: „Što znači biti jedna od najvećih glumica svoga vremena? Što znači stajati iza tako velikog imena kao što je Tito? Tko je tu veći glumac, Burton ili Tito? Koje su sve uloge ti ljudi igrali tijekom svojih života, da bi održali sliku o sebi i ispunili očekivanja naroda i publike? Tko su oni bili kada su se maske skinule i kada su ostali sami sa sobom i svojim demonima koje su svi četvero neminovno imali?“

‘Dali smo si oduška’

Legenda kaže da je tada zaiskrila vibra između Tita i Liz. Na nekim fotografijama se može vidjeti kako Burton, prije nego se oduzeo, dosta napeto prati njih dvoje s druge strane stola. Pa, jesu li u tom smislu Tihana i Branislav, njen suprug na javi, imali olakotne emotivne okolnosti?

„Zanimljivo je da o samom susretu njih četvero znamo vrlo malo ili gotovo ništa. Burton je u svom pismu prije samog dolaska na snimanje filma ‘Sutjeska’ rekao da je jako uzbuđen što igra ulogu jednog takvog velikog čovjeka i lidera, i prilično dramatično zaključio da ako razočara, da će odmah počiniti samoubojstvo. To je otprilike sve što mi znamo o njihovom druženju. Mi smo si dali oduška, i izmaštali kako je taj susret mogao izgledati, sukob dva potpuno različita svijeta koji sjede zajedno i piju. Prilično potentno za razne dramske situacije“, svjedoči Tihana.

Redatelj Mladenović isticao je da u cijelom njihovom susretu ima nečeg jako pirandellovskog. Slaže li se Tihana s tom opaskom? „Apsolutno! Pa, samo zamislite večeru na kojoj su njih četvero. Da imam vremeplov i da mogu izabrati u koje vrijeme da se vratim, definitivno bih otišla baš do njih četvero, te 1971., na Brijune… I sjela s njima za stol i to oko ponoći, kad se zabava razuzdala.“