Kako je prodaja ostavštine pokojnih učitelja otkrila davno ukradenu neprocjenjivu sliku

Slika čuvenog Willema de Kooninga nestala je 1985. godine

FOTO: youtube/screenshot

Jedno jutro u studenome 1985. godine, muškarac i žena ušli su u Muzej umjetnosti Sveučilišta Arizona u Tucsonu i u samo nekoliko minuta ukrali su sliku, nizozemsko-američkog umjetnika Willema de Kooninga, Women Ochre, piše CNBC. Sliku je od de Kooninga kupio kolekcionar Edward Joseph Gallagher Jr. i darovao je Muzeju umjetnosti Sveučilišta u Arizoni, 1957. godine gdje je slika bila zvijezda postave muzeja. Lopovi nikada nisu uhvaćeni.

Kustosica Muzeja Olivia Miller opisala je krađu u podcast intervjuu na web stranici Muzeja J. Paul Getty.

“Žena i muškarac sjedili su vani kada se Muzej tek otvarao, ušli su dok još svi zaštitari nisu bili na svojim mjestima. Zaštitarka je krenula stepenicama gore kada ju je žena zaustavila i pitala o jednoj slici koja visi na stubištu. Odvukla joj je pozornost dok je muškarac rezao iz okvira neprocjenjivu sliku. Za desetak minuta lopovi su već bili vani. Zaštitarka je krenula na gornji kat i odmah vidjela da je slika Women Ochre nestala.” Lopovi nisu ostavili otiske prstiju, a Muzej tada nije imao sustav kamera.

Pronađena iza vrata spavaće sobe

A onda je 2017. godine David Van Auker, suvlasnik jedne trgovine namještajem antikvitetima u Silver Cityju, u Novom Mexicu, platio 2000 dolara za kolekciju predmeta na imanju koje se prodavalo. Među slikama bila je i slika, u jeftinome zlatnom okviru koja je visjela skrivena iza vrata spavaće sobe.

Kuća je pripadala Jerryju i Riti Alter, umrlim učiteljima javne škole iz ruralnog New Mexica. Jerryju je slikarstvo bilo hobby, a par je bio poznat kao pustolovi, koji su proputovali oko 120 zemalja.

Van Auker je objesio sliku u svoju trgovinu i kupci su se odmah zainteresirali. Jedan mu je ponudio 200.000 dolara pa je vlasnik dućana odlučio sliku ipak ispitati. “Kupac je rekao da misli da slika vrijedi puno više i htio je pošteno platiti. Potražili smo na internetu i pročitali izvješće o davnoj krađi, kaže Van Auker.

Tri godine je vraćali u početno stanje

Slika je vraćena Muzeju u vrlo lošem stanju. Po površini su se vidjele vodoravne pukotine, a mikroskopski komadići boje bili su razbacani, uhvaćeni između prvog sloja laka i drugog sloja nanesenog nakon krađe.

Women Ochre, Willema de Kooninga, nastala 1954.-1955.godine, pretrpjela je značajan gubitak boje, vjerojatno zato što je slika oguljena s voštanog platna i zatim smotana. Voštanu podstavu dodao je Muzej moderne umjetnosti kako bi ojačao sliku nakon što je bila oštećena u transportu 1974. godine.

Lopov se vjerojatno zbunio kada ju je počeo rezati iz okvira, očekujući da će to lako ići ali nož nije prošao kroz oba platna. Proces vraćanja slike u dobro stanje trajao je skoro tri godine. Nakon kratkog izlaganja u Getty Centru, čiji institut je obavljao konzervaciju, slika se vraća u Muzej umjetnosti Sveučilišta u Arizoni gdje će početkom listopada biti izložena za javnost.

FBI slučaj krađe još drži otvorenim

Sličnu de Kooningovu sliku Žena III kupio je, 2006. godine milijarder hedge fonda Steven A.Cohen za 137.5 milijuna dolara od poslovnog magnata Davida Geffena, piše The New York Times.

Iako Women Ochre nije dio de Kooningove kolekcije “numeriranih” žena, slične umjetnikove slike iz sredine pedesetih prodane su za 4,5 milijuna dolara. 2000. godine i za 69 milijuna dolara 2018. godine, prema aukcijskoj kući Christie’s.

Prema priči o ovoj slici napravljen je dokumentarni film, The Heist, a kustosica Miller smatra da su filmaši napravili odličan posao, uz puno intervjua i s ljudima koji su poznavali Jerryja i Ritu. FBI slučaj krađe još drži otvorenim.