Kako je propala izložba Toulouse-Lautreca u Klovićevim dvorima, najavljena kao događaj godine

Neodržavanje izložbe jednog od najvećih slikara mogao bi, doznajemo, biti povod za smjenu uprave Klovićevih dvora

Zagrebačka Galerija Klovićevi dvori za studeni je najavljivala postavljanje izložbe čuvenog Henrija de Toulousea-Lautreca, jednog od najvećih francuskih postimpresionističkih slikara s prijelaza stoljeća. No upravo smo doznali da se od izložbe koja je, uz Rodina u Umjetničkom paviljonu predstavljena kao kulturni događaj godine, potiho odustalo.

Premda je od siječnja najavljivana u svim kulturnim vodičima i vodećim medijima, iz Klovićevih dvora nije puštena vijest da se Toulouse-Lautrec i Belle Epoque otkazuje.

Razgovor s v.d. ravnateljicom

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Klovićevih dvora, Jasmina Bavoljak, potvrdila nam je tu informaciju tek na izričit upit. “Produkcija takve izložbe zahtijeva prilično visoka materijalna sredstva koja u ovom trenutku nemamo osigurana te se ne možemo i ne smijemo upustiti u produkcijski rizik”, napisala nam je v.d. ravnateljice Bavoljak u službenom odgovoru. Gospođa Bavoljak u istom je dopisu još jednom naglasila sukobe unutar kuće koji ne prestaju otkako je postavljena za v.d. ravnateljicu.

“Upravno vijeće naše galerije protivilo se izložbi Picassa – kao uvoznoj i riskantnoj, pa bismo, prema tome, mogli očekivati jednak stav i probleme s njihove strane i u odnosu na izložbu Toulousea-Lautreca. To je razlog zašto posjetitelji Galerije Klovićevi dvori neće vidjeti njegova djela u jesenskom dijelu sezone, a hoće li sljedeće godine – ne zna se”, završila je.

Demantij iz Ureda za kulturu

Odgovorni iz Grada demantiraju v.d. ravnateljicu. U službenom dopisu koji nam je poslao pročelnik Ureda za kulturu stoji kako je Zagreb ipak predvidio određena sredstva za održavanje spomenute izložbe. Sredstva koja su spomenuli čine se skromnim za izložbu ovog ranga, no nije poznato je li Uprava krenula u dogovore s ministarstvom, potragu za sponzorima i tako dalje.

“Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport osigurao je u Programu javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2015. godinu 90.000 kuna za navedenu izložbu. Smatramo da je predviđeni iznos dostatan za kvalitetnu realizaciju programa uz participaciju Ministarstva kulture, sponzorska i donatorska sredstva te vlastite prihode od ulaznica”, rekao nam je gospodin Ivica Lovrić.

I zamolio da se sve daljnje informacije o tijeku realizacije ove izložbe obratimo organizatoru događanja, odnosno Galeriji Klovićevi dvori. Gospođa Bavoljak, kako nam je rekla, ovih dana nema vremena za dulji razgovor za koji smo je zamolili kako bi do kraja rasvijetlili kontekst.

Neobičan odnos s Upravnim vijećem

No obratili smo se i dr.sc. Zvonku Makoviću, predsjedniku Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Galerije Klovićevi dvori.

Profesor Maković nije nam mogao detaljno komentirati konkretan slučaj budući da, kaže, “Upravno vijeće nije upoznato s planom i programom niti za ovu, a pogotovo ne za sljedeću godinu”.

Njegova izjava zvuči prilično neobično, budući da, prema Zakonu o muzejima, Upravno vijeće na prijedlog ravnatelja donosi programe rada i razvoja muzeja, nadzire njihovo izvršavanje, odlučuje o financijskom planu i godišnjem obračunu. Profesor Maković, međutim, tvrdi kako vršiteljica dužnosti ravnateljice s Vijećem ne surađuje.

Tako je, primjerice, “završni račun za prošlu godinu poslala na adrese Osnivača, Grada Zagreba i Ministarstva kulture, a da Upravno vijeće s tim uopće nije bilo upoznato”, rekao nam je.

'Produkcija takve izložbe zahtijeva visoka sredstva koja sada nemamo', kaže Jasmina Bavoljak
‘Ova izložba zahtijeva visoka sredstva koja nemamo’, kaže Jasmina Bavoljak PIXSELL
'Odgovornost je na v.d. ravnateljici', kaže Zvonko Maković
‘Odgovornost za otkazivanje isključivo je na v.d. ravnateljici’, kaže Zvonko Maković PIXSELL

Odgovornost ravnateljice

“Drugim riječima”, nastavio je Maković, “sve što se u toj kući događa, događa se, rekao bih, stihijski. O radu te ustanove mi saznajemo iz medija”. Galerija Klovićevi dvori, tvrdi Maković, u posljednje vrijeme bilježi dramatičan pad posjetitelja. “Izložaba nema, programi se mahom slažu ad hoc, a zaobilazi se Upravno vijeće kao najodgovornije tijelo u vođenju ustanove”, osvrnuo se.

“Ne čudi me stoga što se i tako veliki projekt, kao što je najavljena izložba Toulousea-Lautreca, otkazuje. Očito se nije prethodno dobro razradio. Prema tome, za sve što se u toj instituciji događa, i ne događa, snosi odgovornost isključivo gospođa Jasmina Bavoljak kao trenutačna vršiteljica dužnosti ravnateljice”, kazao nam je zaključno.

Prijelomna sjednica Upravnog vijeća

Otkazana senzacija, čini se, u ovosezonskom je programu Klovićevih dvora zamijenjena skromnijim događanjima. Nakon međunarodnog fotografskog festivala Organ vida, koji ne organizira Galerija nego neprofitna udruga, najavljuju ulične festivale na Gornjem gradu, izložbu Umjetničku baštinu Istre te retrospektive Mencija Klementa Crnčića i Edite Schubert. No, kako doznajemo, tijekom godine u Klovićevim bi dvorima moglo doći i do promjene uprave.

Jasmina Bavoljak, koja trenutačno vodi kuću, na mjesto v.d.-a došla je u svibnju, nakon što je dotadašnja ravnateljica Marine Viculin preminula. Iako je jedina aplicirala na raspisani natječaj, Upravno je vijeće većinom glasova odbacilo njezinu prijavu. Andrea Zlatar Violić, u to vrijeme još uvijek ministrica kulture, svejedno je iskoristila svoju zakonsku ovlast i imenovala je vršiteljicom dužnosti. U svjetlu novih događaja, međutim, upravo smo doznali da Upravno vijeće vrlo skoro zakazuje sjednicu na kojoj će dogovoriti raspisivanje novog natječaja za ravnatelja.


Tekst je originalno objavljen u tiskanom izdanju Telegrama u subotu 29. kolovoza 2015.