Kako potaknuti odrasle i djecu da čitaju? Ova izložba i radionice u Jelsi mogle bi upaliti

Cijeli projekt počinje izložbom 'Izlog u izradi' koja se otvara 23. srpnja u Jelsi na Hvaru

FOTO: Vanja Vascarac/Ljeto uz knjigu

U Jelsi na Hvaru ovo će ljeto biti održan projekt ‘Ljeto uz knjigu’, koji se sastoji od izložbe ‘Izlog u izradi’, autorica Mirne Gott i Ane Mack, te ciklusa radionica za djecu i odrasle. Projekt je ostvaren u suradnji Muzeja općine Jelsa i Općinske knjižnice i čitaonice u Jelsi, a podržava ga Ministarstvo kulture i medija.

Cilj izložbe i radionica je potaknuti čitanje, nešto o čemu se posljednjih godina intenzivno raspravlja pa je tako 2021., na prijedlog Ministarstva kulture, sproglašena Godinom čitanja.

Izložba ‘Izlog u izradi’, otvara se 23. srpnja u 20 sati u Jelsi, a bit će otvorena za javnost do 20. kolovoza, a sastoji se od prostornih instalacija, od kojih su neke interaktivne, te predstavlja odabrane tekstove iz istoimene zbirke autorice Mirne Gott koje je oslikala ilustratorica Ana Mack.

Autorica i organizatorica izložbe Mirna Gott Vanja Vascarac/Ljeto uz knjigu

Djeca će na kraju radionica napraviti vlastite slikovnice

“Kako izložiti misao? Kako joj se približiti i približiti ju drugima? Kako ju oblikovati, pripremiti za put iz glave autora do oka čitatelja? Kako potaknuti čitanje, promišljanje o pročitanom, o vlastitim mislima? I, na koncu, kako probuditi želju da se misli od onih letimičnih, nevažnih, do nekih ključnih, ali skrivenih, formiraju i artikuliraju?” Ta pitanja su si postavile autorice Gott i Mack prilikom osmišljavanja izložbe, a njome će pokušati odgovoriti na neka od njih.

Ljeto uz knjigu Vanja Vascarac/Ljeto uz knjigu

Uz izložbu održat će se ciklus radionica i za djecu i za odrasle. Cilj onih namijenjenih djeci je upoznati ih s knjigom kao medijem u čijem stvaranju sudjeluju mnoga zanimanja. “Čvrsto vjerujemo da upoznavanjem procesa izrade slikovnice/knjige gradimo odnos prema istoj. Osim toga, polaznike ćemo voditi kroz proces osmišljavanja vlastite priče, oslikavanje/ilustriranje te u konačnici izradu vlastite slikovnice, sa svim tehničkim zahtjevima, kako bi djeca na kraju radionice sa sobom ponijela vlastiti proizvod”, rekla je Gott, inače autorica slikovnice Čarapna pustolovina.

Radionice za odrasle su zamišljene kako bi, osim poticanja čitanja, potaknule i promišljanje o pročitanom te da polaznici formiraju i artikuliraju vlastite misli u tekstu i ilustraciji.