Nekad je nužno odabrati stranu

Kerempuh je najavio novu sezonu i 44. Dane satire. Evo detaljnog programa

Najavljeno je i pet premijernih naslova

02.09.2020., Zagreb - Predstavljanje 44. Dana satire Fadila Hadzica Satirickog kazalicta Kerempuh. Tarik Filipovic
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Satiričko kazalište Kerempuh novu sezonu otvara 12. rujna s festivalom Dani satire Fadila Hadžića, čije se 44. izdanje iznimno održava u jesen, a na konferenciji za novinare u srijedu najavljeno je i pet premijernih naslova do kraja kalendarske godine.

Festival Dani satire Fadila Hadžića, s kojim Kerempuh tradicionalno završava sezonu u lipnju, iz epidemioloških je razloga ove godine prebačen za rujan, a donosi od 12. do 26. rujna 11 predstava, od čega deset u konkurenciji za festivalske nagrade.

Odabrane su među 52 prijavljene prije izbijanja pandemije, te kao neka vrsta “drugog izbora” iz kojega su, kako je pojasnio ravnatelj Kerempuha Roman Šušković-Stipanović, morala biti izbačena već dogovorena gostovanja iz Srbije te Bosne i Hercegovine. “Ostala su dva međunarodna gostovanja iz Slovenije, a veseli da nastavljamo tradiciju pa na festivalu ima dosta nezavisnih kazališta”, rekao je.

Žanrovski raznolik program

Po prvi puta ove godine festival će zatvoriti predstava proglašena najboljom na prethodnim, 43. Danima satire, napomenuo je Šušković-Stipanović, istaknuvši kako se nada da će to postati tradicija. Riječ je o kabareu “Realisti” SNG-a Nova Gorica iz Slovenije u režiji Tijane Zinajić, koji će biti izveden na završnici festivala 26. rujna, nakon dodjele nagrada.

Izbornica ovogodišnjih Dana satire Željka Turčinović najavila je publici atraktivan, žanrovski raznolik i festivalski inovativan program ″od komedije do satire, preko parodije, ironije, groteske, crne komedije do kabarea“.

Festival 12. rujna otvara predstava SNG-a iz Maribora, crna komedija “Popolni tujci” u režiji Tamare Damjanović, prema motivima iznimno uspješnog filma “Perfetti sconosciuti” talijanskoga redatelja Paola Genovesea iz 2016.

Gostovanje splitskog kazališta PlayDrama

Slijedi, 15. rujna, kabare “Joj, Hrvati!” u produkciji nezavisnog kazališta Luda kuća iz Zagreba, autora i redatelja Ivana Đuričića, “red songa, red koreografije, društvena kritika i politička satira”.

U izboru ovogodišnjih Dana satire našla se i “izvedbeno virtuozna” monodrama Dražena Šivaka prema tekstu Darija Foa “Mistero Buffo” (16. rujna). Domaćin festivala, Kerempuh, sudjeluje s dvije predstave, “Bilježnicom Robija K.” (17. rujna) u režiji i adaptaciji Marine Pejnović, i komedijom “Ja od jutra nisam stao” autorice Une Vizek.

Na Danima satire ove će se godine prvi puta predstaviti splitsko nezavisno kazalište PlayDrama, s predstavom “Dijete našeg vremena” (18. rujna), generacijskom pričom o odrastanju mladih po tekstu Ivane Vuković.

Kultni komad iz Dubrovnika

Iz Dubrovnika 19. rujna dolazi kultni kazališni komad “Kate Kapuralica” Vlaha Stullija u produkciji Kazališta Marina Držića i režiji Ivice Kunčevića, “briljantna i aktualna pučka komedija na temu siromaštva”.

U nedjelju, 20. rujna, u programu je “Flex” Ivana Penovića u produkciji zagrebačkog nezavisnog KunstTeatra, “nepretenciozna satira koja izvrgava ruglu apsurdnost kafkijanske birokratizirane stvarnosti”.

Autorski projekt prema Čehovu, “Tri sestre” Bobe Jelčića HNK-a Zagreb na programu je 22. rujna, a kraj će obilježiti predstava “Lepurica” (24. rujna) splitskog HNK-a, kultni “Pigmalion” Bernarda Shawa adaptiran kao zavičajna splitska komedija.

Autorski projekti domaćih autora

Pandemijskim uvjetima usprkos, te nakon što se pokazalo da je nemoguće realizirati novu sezonu 2020./21. s prethodno planiranim programom, Kerempuh se odlučio program nove sezone temeljiti na autorskim projektima domaćih autora – od pet premijernih naslova do kraja tekuće kalendarske godine čak su četiri praizvedbe hrvatskih autora, te jedan klasik.

Tih pet naslova, kako je rekao Šušković-Stipanović, neka su vrsta međusobnog “back-upa” u slučaju da se neki od projekata ne uspije realizirati, a ansambl svake predstave planiran je na način da nema paralelnih podjela.

Ove godine zbog okolnosti u kojima je nemoguće planirati unaprijed raspored predstava bit će objavljivan “mjesec za mjesec”, sa skiciranim rasporedima za sljedeće mjesece, napomenuo je, te pozvao publiku u kazalište jer “ako ovo vrijeme zovemo ‘novo normalno’, svakako i u to ‘normalno’ spada i kazalište, koje treba s vremena na vrijeme upražnjavati”.

Umri ženski

Prvi premijerni naslov bit će 10. listopada “Umri ženski”, po tekstu Marine Vujčić i u režiji Rajka Minkovića, arhetipska priča o tri sestre, koju je dramaturginja Dora Delbianco opisala kao humoran tekst bogate ironije i asocijacija na neurotične komedije u stilu Woodyja Allena.

Igraju Anita Matić Delić, Ines Bojanić, Nina Erak Svrtan, Mia Anočić Valentić, Mirela Videk Hranjec, Luka Petrušić, Nikša Butijer i Damir Poljičak. Scenografkinja je Irena Kraljić, kostime osmišljava Vedrana Rapić, oblikovatelj svjetla je Aleksandar Mondecar.

Planirana večera kod Kolinde

Projekt “Predsjednici&ca” po tekstu Ivice Ivaniševića i Tarika Filipovića, koji potpisuje i režiju, bit će premijerno postavljen 24. listopada. Tekst radnog naslova “Pretposljednja večera” Filipović je opisao kao političku satiru u ponajboljoj tradiciji onoga što je nekada radio s Reneom Bitorajcem. Tema je planirana večera kod predsjednice Kolinde, na koju dolaze svi dosadašnji hrvatski predsjednici kako bi zajedno smislili kako izvući Hrvatsku iz krize.

Igraju ih Tarik Filipović (Tuđman), Ivan Jončić (Josipović), Hrvoje Kečkeš (Mesić), Ana Begić Tahiri/Ornela Vištica (Kolinda), dok se Boris Svrtan pojavljuje u ulozi Tita. Scenograf je Damir Medvešek, kostimografkinja Vedrana Rapić, a koreografkinja Larisa Lipovac.

Teorije zavjere i Hrvatski put ka sreći

Slijedi, 7. studenoga, “Teorija zavjere”, autorski projekt Filipa Jurjevića, Marina Lisjaka i Marine Pejnović koji se bavi sve rasprostranjenijim i sve raznolikijim oblicima teorija zavjere. Autor glazbe je Josip Maršić a glumački ansambl čine Linda Begonja, Josip Brakus, Dražen Čuček, Filip Detelić i Matija Šakoronja.

Još jedan autorski projekt, “Hrvatski put ka sreći” Bobe Jelčića premijerno će biti postavljen 21. studenoga. Predstava je najavljena kao transgeneracijski prikaz ulančanih sudbina članova jedne obitelji u turbulentnim vremenima u kojima se svaka politička promjena neupitno odražava na njihova napregnuta emotivna stanja, intimne odluke i unutarnje konflikte.

Scenografiju osmišljava Zdravka Ivandija Kirigin, a kostime Ana Paulić. Igraju Marko Makovičić, Jerko Marčić, Karlo Mlinar, Maja Posavec, Ana Maras Harmander, Nataša Dangubić, Ozren Opačić i Nikša Butijer.

Sve završava sa Škrcem

Posljednji premijerni naslov tekuće kalendarske godine bit će, 19. prosinca, Moliereov “Škrtac”, koji će prvi puta na scenu Kerempuha postaviti redateljica Dora Ruždjak Podolski.

“Škrtac” je adaptirao Tomislav Zajec, koji će klasik svjetske komediografije aktualizirati pronalazeći mnoge dodirne točke s hrvatskom svakidašnjicom. Kostimografkinja je Barbara Bourek, scenograf Stefano Katunar a glazbu radi Stanko Kovačić.