Kinematografi su očajni; sad drugi najveći lanac na svijetu privremeno zatvara više od 600 kinodvorana

Cineworld zatvara kina u SAD-u i UK-u, gase 45.000 radnih mjesta

FOTO: YouTube/screenshot

Drugi po veličini lanac kina u svijetu, Cineworld potvrdio je informacije po kojima će, zbog pandemije koronavirusa privremeno zatvoriti sve kinodvorane u Sjedinjenim Državama i u Velikoj Britaniji, što je posljedica odgode glavnih premijera planiranih do kraja godine, među kojima je i najnoviji film o Jamesu Bondu.

“Cineworld izvješćuje da će od četvrtka 8. listopada 2020. privremeno obustaviti rad svih svojih 536 kina u SAD-u i 127 kina Cineworld i Picturehouse u Ujedinjenom Kraljevstvu,” stoji na službenim stranicama tvrtke.

Obustava poslovanja rezultirat će zatvaranjem čak 45.000 radnih mjesta, od čega 5500 u Velikoj Britaniji, a najava je prouzročila kolaps dionica Cineworlda, koje su u ponedjeljak na Londonskoj burzi pale za 30 posto.

Studiji uporno odgađaju premijere

Pandemija koronavirusa zadala je težak udarac lancima kinodvorana, a posebno Cineworldu, koji je od početka 2020. na tržištu dionica zabilježio pad od 87 posto.

Po pisanju Sunday Timesa šefovi Cineworlda kane pisati premijeru Borisu Johnsonu i ministru kulture Oliveru Dowdenu kako bi ih upozorili da je poslovanje kinematografa postalo “neisplativo” s obzirom na to da studiji neprestano odgađaju objavljivanje blockbustera.

U petak je objavljeno da će će zadnji film o Jamesu Bondu s Danielom Craigom u glavnoj ulozi na velike ekrane stići tek u travnju iduće godine. “No Time To Die” se prvobitno trebao početi prikazivati u travnju 2020., no to je spriječila pandemija koronavirusa.