Nekad je nužno odabrati stranu

Kineska glumica pokušala je muljati s porezom pa su ju sad fino kaznili s 86 milijuna dolara

Fan Binbing glumila je i u X-Menu i Iron Manu

Kina je je naredila filmskoj zvijezdi Fan Binbing, koja je prije nekoliko mjeseci bez objašnjenja nestala iz javnosti, da plati 884 milijuna juana (129 milijuna dolara) dospjelog poreza i kaznu za utaju poreza, objavila je u srijedu novinska agencija Xinhua u jeku operacije protiv utaje poreza u industriji zabave.

Tridesetsedmogodišnja glumica, čiji je tajanstveni nestanak u lipnju pokrenuo glasine o tome što joj se dogodilo da bi se na kraju utvrdilo da je bila u kućnom pritvoru, glumila je u filmskim franšizama “X-Mena” i “Iron Mana” i ima više od 62 milijuna pratitelja na društvenoj mreži Weibo, kineskoj inačici Twittera.

Ying-yang ugovori kojima izbjegavaju plaćanje poreza

Xinhua navodi kako je istraga kineskih poreznih vlasti pokazala da je Fan utajila porez. Krajem svibnja u javnost je preko kineskih društvenih mreža procurio filmski ugovor koji je potpisala. Prema pisanju tamošnjih medija glumica je imala dva različita ugovora, jedan službeni u kojem je pisalo da je plaćena oko 1,5 milijuna dolara i drugi privatni prema kojem je dobila 7,5 milijuna dolara.

Riječ je o tzv. yin-yang ugovorima, praksi koja je dobro poznata u Kini, a to je oblik izbjegavanja plaćanja poreza gdje se prvi, manji ugovor prikazuje državnim službama, dok se drugi, veći, tretira kao neoporezivi dohodak.

Kaznili su ju s 86,7 milijuna dolara

Porezni ured u istočnoj obalnoj pokrajini Jiangsu donio je odluku u njezinom slučaju u nedjelju, odredivši joj kaznu od oko 596 milijuna juana (86,78 milijuna dolara) za izbjegavanje poreza i procijenivši da su dospjeli porezi veći od 288 milijuna juana (41,93 milijuna dolara).

U pismu postavljenom na njezinom službenom profilu na Weibou Fan kaže da u potpunosti prihvaća odluku vlasti.

Kina od lipnja istražuje izbjegavanje poreza

South China Morning Post objavio je u srijedu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Fan puštena prije dva tjedna iz “kućnog pritvora” u “ljetovalištu” u Jiangsuu, koje se koristi za provođenje istraga nad dužnosnicima i otkuda ih se prebacuje u Peking na daljnje ispitivanje.

Kina od lipnja istražuje izbjegavanje poreza u svojoj filmskoj i televizijskoj industriji nakon izvješća da su neki od njezinih najslavnijih glumaca, među kojima je Fan, optuženi za potpisivanje yin-yang ugovora.