Nekad je nužno odabrati stranu

Klovićevi dvori otvaraju sezonu velikom izložbom radova Tisje Kljaković Braić

Riječ je o izložbi 'Spomenik živom čoviku' na kojoj će se umjetnica predstaviti izborom svojih ponajboljih djela

Galerija Klovićevi dvori jesensku sezonu otvara 16. rujna izložbom Spomenik živom čoviku Tisje Kljaković Braić, na kojoj će se predstaviti izborom svojih ponajboljih i najkarakterističnijih djela nastalih u proteklih dvadesetak godina. Splitska umjetnica, ujedno i autorica hit knjiga U malu je uša đava i Oni, u Zagrebu će dati presjek svog likovnog rada, izložiti radove iz prve faze art brut slikarstva te svoje lirsko, poetično slikarstvo, skulpture i crteže.

Po riječima autora izložbe, Frane Dulibića, u početku je umjetnica bila bliskija informelu, odnosno art brutu, slikarstvu snažne ekspresije koje, u njenom slikarstvu, karakteriziraju velike crne reljefne površine, a od 2009. slike su postale svjetlije, vedrije i velike crne površine zamijenile su bjeline. “Bliskost primitivističkim formama od njezinih početaka ostala je konstantna sve do danas, a vidljiva je podjednako na njezinim crtežima kao i u slikarstvu”, ustvrdio je u predgovoru izložbe.

“Tisja je svoju otvorenost, nesputanost, iskrenost i duhovitost odlučila izražavati upravo kroz takav način, kroz jednostavne linije i oblike, kao i suženu paletu boja, pretežno akromatski kontrast crnih i bijelih površina”, dodao je.

Od 7. listopda humanitarna izložba

Galerija nastavlja jesenski program 7. listopada humanitarnom izložbom Godine svijetlih vizija i promocijom grafičke mape sedmero hrvatskih suvremenih umjetnika, kojima će Lions club Zagreb obilježiti 30. godina aktivnoga sudjelovanja u javnom životu Hrvatske s misijom humanitarnoga djelovanja i unapređivanja znanosti, kulture, umjetnosti i zajednice.

Izložba Nepoznati Oskar Herman održat će se od 14. listopada do 14. studenog, s novim otkrićima iz najveće zbirke tog protagonista hrvatskog likovnog moderniteta 20. stoljeća, koju posjeduje upravo Galerija Klovićevi, a kojom se godinama bavi kustosica i muzejska savjetnica Jasmina Bavoljak.

Iz Klovićevih dvora kažu kako je Hermanova umjetnost jedinstvena, gotovo neprohodna i baš zato potiče na kontinuirane pokušaje novih tumačenja nudeći iznova uvijek svježe i zanimljive interpretativne mogućnosti a gledatelju nove poglede i istinsko uživanje u vrhunskim dosezima hrvatskog slikarstva 20. stoljeća.

Za studente retrospektivna Glumčeva izložga

Za studente je najavljena retrospektivna izložba Sergija Glumca, grafičara, grafičkog dizajnera i scenografa, na kojoj se prvi put predstavlja njegov cjelokupan opus realiziran u različitim medijima – od grafike, slikarstva i crteža do grafičkog dizajna, scenografije, kostimografije, oblikovanja namještaja te projekata za uređenje interijera, izloga i izložbenih mjesta na gospodarskim manifestacijama.

“Glumac je jedan od najznačajnijih hrvatskih avangardnih umjetnika, pionir modernoga grafičkog dizajna i autor koji je dao značajan doprinos različitim tendencijama na međuratnoj likovnoj sceni – od kubizma, ekspresionizma i nadrealizma do art décoa i realizama dvadesetih – te pridonio populariziranju grafičkog medija nakon Drugoga svjetskog rata”, ističe se u najavi izložbe, otvorene od 11. studenog do 9. siječnja..

Od subote, 18. rujna, kreće i novi krug Artionica, likovnih radionica Klovićevih dvora, koje će biti posvećene aktualnoj izložbi umjetnice Tisje Kljaković Braić. Prijave na radionice obavezne na artionica@gkd.hr, a u prijavi treba navesti ime i prezime djeteta, te starosnu dob.