Klovićevi su jučer novu izložbenu sezonu otvorili festivalom fotografije

Organ vida je važan međunarodni festival fotografije

15.06.2012., Zagreb, - Veceras u galeriji Karas, otvorena je izlozba fotografija finalista 4. medjunarodnog festivala fotografije Organ vida.
Photo: Anto Magzan/PIXSEL
FOTO: PIXSELL

Međunarodni festival dokumentarne fotografije Organ Vida, čije je sedmo izdanje posvećeno temi granica, otvoren je u četvrtak u Galeriji Klovićevih dvora sa središnjom izložbom finalista i četiri popratne izložbe fotografija, koje predstavljaju aktualnu svjetsku fotografsku scenu.

Idućih desetak dana festival u Zagreb donosi najbogatiji program dosad, predavanja, radionice, promocije knjiga, projekcije filmova, a njime se otvara i nova izložbena sezone gornjogradske galerije.

Klovićevi festivalom otvaraju novu sezonu

“Fotografija je život, trenutak, ono što smo svi mi i zato sam sretna što s njom otvaramo sezonu Galerije Klovićevi dvori i što sam bila uporna unatoč svima koji su me pitali zašto bi fotografija ovdje dobila svoje mjesto”, rekla je v.d. ravnateljice Galerije, Jasmina Bavoljak.

Želimo se otvoriti publici i zato će svi programi biti besplatni, dodala je Bavoljak, pozvavši građane da idućih mjesec dana posjete sve što su za njih priredili Klovićevi dvori.

Direktorica festivala Marina Paulenka poželjela je dobrodošlicu svim sudionicima festivala, istaknuvši kako je njezin tim u proteklih skoro godinu dana, uz bogati izložbeni dio, pripremio intenzivan diskurzivni, edukativni i filmski program.

 

Finalisti i odabrani na glavnoj izložbi u Klovićevim dvorima

Na glavnoj izložbi predstavljeno je desetero finalista, odabranih između 350 prijavljenih projekata iz 47 zemalja, Michel Le Belhomme (Francuska), Arnau Bach (Španjolska), Myriam Meloni (Italija), Daesung Lee (Južna Koreja), Aras Goekten (Njemačka), Anton Polyakov (Moldavija), Lana Mesić (Nizozemska), Tommaso Tanini (Italija), Paolo Ciregia (Španjolska), Alnis Stakle (Latvija).

Le Belhomme je u seriji “Dva labirinta” izložio radove koji su na granici između dokumentacije i fikcije, Ciregia serijom fotografija dokumentira posljedice ukrajinske krize, a Stakle u seriji “Teorija R” prikazuje rodnu Rigu koja ispod sigurnih turističkih ruta skriva ruševine sovjetske arhitekture i mnoge opasnosti.

Posljedicama genocida u Ruandi bavi se nizozozemska fotografkinja hrvatskog podrijetla, Lana Mesić, ispitujući pitanje zločina u “Anatomiji oprosta”, dok se Maroko tematizira u seriji “Limbo” Myriam Meloni s fotografijama zarobljenih migranata koji žele otići u Europu.

Perspektivna različitost

Tanini istražuje osjećaje straha i ugnjetavanja u nekadašnjoj DR Njemačkoj, Bach fotografijama “Predgrađe” otkriva životni stil mladih u getoima Pariza, a Polyakov prikazuje Pridnjestrovlje, nekadašnji dio Sovjetskog saveza.

Daesung Lee, koji je i prošle godine bio finalist zagrebačkog festivala, ove godine predstavlja “Futurističku arheologiju”, projekt kojim problematizira tradicionalni mongolski nomadski način života ugrožen promjenama u okolišu. Serija “Arkanum” Arasa Goektena fokusira se na današnje metropole i bavi se odnosom čovjeka prema urbanoj sredini.

S obzirom na visoku kvalitetu ovogodišnjih prijava, za izložbu je odabrano pet dodatnih, posebno pohvaljenih projekata, čiji su autori Jean-Christophe Guillaume (Belgija), Emile Ducke (Njemačka), Emanuele Occhipinti (Italija), Andrejs Strokins (Latvia) i Olivier Lovey (Švicarska).

 

Popratne izložbe predstavljaju suvremenu fotografsku scenu

Uz glavnu izložbu, u Klovićevim dvorima su postavljene izložbe “O Mothers of Bosnia”, koja tematizira žene silovane tijekom rata u BiH, “Soči projekt: Atlas rata i turizma na području Kavkaza”, o transoformaciji grada ususret Zimskim olimpijskim igrama, “Unutar izvan ispod Bukurešta” govori o odbačenim ljudima koji žive u podzemnim tunelima toga grada, a “Uokvirene priče” finskih umjetnika preispituje bit onoga što znamo i mislimo da znamo.

Idućih dana u galerijama Miroslav Kraljević, Kranjčar i Zvonimir otvorit će se izložbe “Uvozna pustinja” o odlagalištu nusprodukata u proizvodnji mineralnih gnojiva kod Kutine, “Bijele noći” o Sankt Peterburgu te “Eastreet”, posvećena uličnoj fotografiji iz Istočne Europe.

Razgovori s poznatim fotografima

Festival traje do 18. rujna, a osim izložbi organizira niz razgovora o fotografiji, kako podučavati o tom mediju, koje su granice između fotografa i fotografiranih, što od fotografija u medijima objaviti te radionice o ispravnoj digitalnoj obradi fotografija, fotogramima i uličnoj fotografiji.

Razgovori će se organizirati s gostujućim umjetnicima, Rogerom Ballenom, Robom Hornstrom i Arnoldom van Bruggenom, te Oljom Triaškom Stefanović, a predstavit će se i knjige “H. Said He Loved Us” s fotografijama Tommasa Taninija predstavljenima na izložbi, te “Povijest europske fotografije (1900.-2000.)”.

U sklopu filmskog programa prikazat će se “Salt of the Earth” Wima Wendersa, dokumentarni portret slavnog brazilskog fotografa Sebastiaa Salgada kojim Dokukino KIC počinje sezonu, i kratki film o fotografiji “Reely and Truly”, novi dokumentarni film redatelja Tyronea Lebona.