Kompletna povijest erotike, pulpa i ilustracije ispričana kroz najveću aukciju svih vremena

Upravo se u prodaju puštaju nevjerojatno vrijedne erotske ilustracije

Prije dvije godine, Heritage Auctions, treća najveća aukcijska kuća na svijetu izvela je jedan mali eksperiment. Na tržište su pustili 873 ilustracije sa sredine prošlog stoljeća, kultne grafike koje su obilježile cijelo jednu artističku eru. Bilo je tu svega, od pin-up djevojaka, preko reklama, do naslovnica pulp magazina i knjiga.

Aukcija je bila nezapamćeni hit. Stvari koje su bile procjenjene na maksimalnih 50 tisuća dolara su išle za sumanute cifre od pola milijuna dolara. Heritage Auctions je tim potezom stvorio tržište koje zapravo do tada nije ni postalo – otvorio je veliko tržište za prdaju nostalgije pedesetih i šezdesetih koja je još uvijek bila jako ugrađena u svijest svih Amerikanaca.

Spektakularna povijesna aukcija

Od tada su svake godine ponovili aukciju i svake godine srušili po nekoliko rekorda za pojedine umjetnike. Sada idu opet. Ovogodišnja aukcija će biti najvažnija do sada. Iako obujmom nije toliko velika kao prva, 500 radova koji će se prodavati ove godine, kažu stručnjaci za umjetnost tog perioda, pričaju kompletnu povijest erotike, pulp književnosti i ilustracije dvadesetog stoljeća.

Kompletan popis umjetnina možete pronaći na ovom linku, a izbor najboljih u galeriji.

Kompletna povijest erotike, pulpa i ilustracije ispričana kroz jednu veliku aukciju