Konačno je otkriveno da je Lorcu ubila policija po direktnoj Francovoj naredbi

Isplivali su dokumenti u kojima piše kako je ubijen književnik

FOTO: somosnoticiascolorado.com

Poznati književnik Federico Garcia Lorca u Granadi je uhićen i ubijen po zapovijedi desničarske militantske vlasti. Ako je za vjerovati dokumentima koji su nedavno isplivali, upravo smo dobili sasvim novi kut gledanja na smrt jedne od najpoznatijih žrtvi španjolskog Građanskog rata. Policijska izvješća iz 1965. prvi su pravi dokaz koji upućuje na to da su službene Francove vlasti bile involvirane u Lorcino ubojstvo 1936.

Ovi dokumenti povezuju Lorcinu smrt s njegovim ideoloških vrijednosnim sustavom budući da u njima stoji da je gonjen zbog toga što je bio socijalist i mason koji je k tome još bio poklonik homoseksualnih i drugih nenormalnih praksi. Nakon što je policija izvršila pretres njegova doma, on je iz straha pobjegao u kuću svog prijatelja.

Strijeljan i pokopan u Fuente Grande

U kolovozu 1936. godine, godinu dana nakon izbijanja rata, policijski su službenici opkolili kuću Lorcina prijatelja u kojoj se skrivao. Premda je njegov prijatelj pokušao uvjeriti snage reda u Lorcinu nedužnost, on je uhićen i uz još jednog uhićenika prevezen na mjesto poznato pod imenom Fuente Grande. Tamo je ubijen neposredno nakon što je priznao svoje zločine, potom je pokopan u plitki grob. Detalji njegova priznanja nisu poznati.

Od 2009. postojalo je nekoliko pokušaja da se locira njegov grob. Arheolozi su dosad imali vrlo malo uspjeha, zapravo nikakvih.

Franco negirao povezanost s Lorcinim ubojstvom

Dokumenti koji su isplivali jasno pokazuju da su Francove vlasti policijske zapisnike označile tajnima kako bi ih učinile nedostupnima javnosti. General Franco jednom je prilikom izjavio kako su optužbe da je njegov režim na bilo koji način povezan s pjesnikovom smrću produkt kontrapropagande. “Pisac jer umro zbog toga što je petljao s pobunjuenicima, to su normalne ratne pojave”, rekao je Franco.

Lorcin biograf, Ian Gibson, izjavio je da je sve do smrti španjolskog dikatora Lorcina smrt predstavlja problem za cijeli režim. No, ovi su dokumenti ostavili vrlo malo mjesta špekulacijama o Francovoj uključenosti u Lorcino ubojstvo.”Spisi jasno pokazuju da se nije radilo o nesretnom slučaju nego da su ga civilne vlasti uhapsile kako bi ga ubile”, izjavio je Gibson. “Sami su to priznali.”