Ksenija Marinković za Telegram je otkrila kako uskoro iz ZeKaeM-a prelazi u Hrvatsko narodno kazalište

Glumica govori o novim projektima i obnašanju dužnosti kazališne ravnateljice

16.01.2014., Zagreb - Ksenija Marinkovic, hrvatska kazalisna, televizijska i filmska glumica.
Photo: Anto Magzan/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ksenija Marinković provela je više od dva desetljeća svojeg glumačkog staža u kazalištu i pred filmskim kamerama. Glumila je u dvadesetak filmova i igrala u više od pedeset predstava u svom matičnom ZeKaeM-u, u čijem je ansamblu od početka karijere. Zbog svojih uloga u brojnim serijama, Marinković je posljednjih nekoliko godina vrlo prisutna na domaćoj televiziji. Između ostalih, mogli ste je vidjeti u serijama Lud, zbunjen, normalan, Počivali u miru, Provodi i sprovodi i Stipe u gostima. Najnoviji projekt ove višestruko nagrađivane dramske umjetnice je kratki film Na Tri kralja, redateljice Vlatke Vorkapić, koji je dio omnibusa Zagrebačke priče vol. 3 i koji se premijerno prikazao na Pula film festivalu. O tom filmu Ksenija ima samo riječi hvale.

– Snimanje tog projekta je bilo sjajno iskustvo za mene. U njemu Judita Franković i ja igramo majku i kćer i mislim da će se ta priča svidjeti gledateljima. Uz naš film u taj omnibus je uključeno još njih 5, a svima im je zajedničko to što su tematski vezani za blagdane i praznike. Vlatka je odradila odličan posao kao redateljica i bilo mi je zadovoljstvo surađivati s njom.

U posljednje vrijeme smo Vas često imali priliku gledati na televiziji u brojnim serijama. Snimate li trenutno nešto novo?

– Što se televizije tiče, morala sam uzeti malu pauzu zbog obaveza na drugim projektima i zbog toga što se pripremam za ulogu u novom filmu redatelja Rajka Grlića koji kreće sa snimanjem ove jeseni. Radujem se tome jer sam s Rajkom već uspješno surađivala na filmu Neka ostane među nama iz 2010.

Nedavno ste završili sa snimanjem dva nova filma. Možete li nam reći nešto više o njima?

– Prvi kojeg sam snimila bio je film Sve najbolje redateljice Snježane Tribuson, u kojem glumim glavnu žensku ulogu. Mogla bi ga opisati kao pravi praznični film kojeg prati vesela i zanimljiva priča. Njegova premijera je prikladno predviđena negdje uoči Božiča. Tumačim lik Verice koja se može okarakterizirati kao popularna luzerica, a partner mi je Goran Navojec. Drugi film se zove S one strane, i za njega su scenarij napisali Zrinko Ogresta i Mate Matišić. Ta priča je dosta mračna i teška, i to je sve što o njemu zasad mogu otkriti.

Ksenija Marinković
Ksenija Marinković PIXSELL

Krajem prošle godine ste nekoliko mjeseci proveli kao vršiteljica dužnosti ravnatelja Zagrebačkog kazališta mladih. S obzirom da je to bilo prvi put da obnašate taj tip dužnosti, kako ste se snašli?

– Imala sam sreću da sam godinama u ZeKaeM-u pa jako dobro poznajem organizaciju kazališta i sve ljude koji tamo rade i koji su mi znatno olakšali taj posao. Taj period je prošao brzo i u njemu smo uz puno truda uspješno isproducirali tri premijere. No nisam imala ambicije kandidirati se za taj posao, željela sam ostati maksimalno posvećena glumi.

U ZeKaeM-u igrate u predstavi S druge strane koja će uskoro obilježiti 10 godina uspješnog prikazivanja. Kakva budućnost očekuje tu predstavu?

– To je trenutno teško predvidjeti. Bio je jedan period od gotovo 6 mjeseci kad se nije prikazivala, nakon čega smo je odigrali 2 puta, i oba puta je kazalište bilo popunjeno do zadnjeg mjesta. To je vrlo kvalitetna predstava i vjerujem da je čeka još dugi niz godina uspješnog izvođenja.

S obzirom da ste dio kazališta Ulysses od prvog dana, nastavljate li i ove godine sa sudjelovanjem u njihovim predstavama?

– Nedavno sam bila na Brijunima na obilježavanju 15. rođendana Ulyssesa, a uskoro se ponovno vraćam tamo jer krajem mjeseca s prikazivanjem ponovno kreće Kralj Lear.

Kakvi su Vaši planovi za kazališnu jesen?

– S početkom rujna prelazim u HNK gdje ću glumiti u predstavi Bella Figura koju će režirati Boris Liježević, a koja je nastala prema tekstu francuske spisateljice Yasmine Rezae. To otprilike znači da sam zasad gotova sa ZeKaeM-om, iako ne mogu reći da je to moj konačni oproštaj. Odlazim raditi na nečemu novom, a vidjet ćemo što će budućnost donijeti.