Kusturičin novi film trebao je imati svjetsku premijeru u Cannesu, ali je ga je autor povukao u zadnji čas

Kusturica misli da film još nije dovoljno dobar za prikazivanje

Bosnian-born film director Emir Kusturica answers journalists' questions during a press conference in the southern Bosnian town of Trebinje, on August 13, 2013. Kusturica is currently shooting his newest film, "On the Milky Road", in southern Bosnia, starring Italian actress Monica Bellucci as a title female role. AFP PHOTO ELVIS BARUKCIC / AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
FOTO: AFP

Srpski redatelj Emir Kusturica, dvostruki dobitnik nagrade Zlatna palma, demantirao je glasine da je tvrdio da je njegov novi film Ljubav i rat nije uvršten u ovogodišnji program Filmskog festivala u Cannesu zbog toga što je gorljivi zagovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sad tvrdi da su komentari koje mu je atribuirala ruska novinska agencija fabricirani. “Zapravo sam dosta zbunjen i ne znam što se događa. Ali doista ni s kim nisam ragovarao”, kaže srpski redatelj.

Kusturica sam odlučio da film nije spreman za premijeru

Umjesto toga tvrdi da njegov film Ljubav i rat nije uvršten u ovogodišnji program zbog toga što nije bio završen na vrijeme. “Filmski festival u Cannesu je htio film, ali mi ga nismo dovršili… Ostalo je još dosta posla”, kaže. “Moramo završiti specijalne efekte i izbrusiti još neke detalje. Osim toga, trebali bismo i malo skratiti film.”

U tom spornom izvještaju tvrdilo se, inače, da je Kusturica žiri optužio da je politički motiviran. “Imam sumnje da je netko naredio da se moj film ne uvrsti u program.”

No, Kusturica je kasnije tvrdio da je šef Cannesa Thierry Fremaux godinama pratio razvoj filma. Navodno je Kusturica sam, nakon što je film ranije ove godine pokazao Cannesu, odlučio da film Ljubav i rat nije dovoljno dobar da ga se premijerno prikaže u Cannesu.