Laibach konačno opet ima koncert u Zagrebu, ove subote u MSU. Porazgovarali smo s njima

Legendarna slovenska grupa 15. lipnja nastupa u sklopu Ljeta u MSU

Prije dvije godine legendarni slovenski Laibach u Zagrebu je napravio spektakl u Lisinskom uz pratnju Simfonijskog orkestra RTV Slovenije. Ove subote, 15. lipnja, dolaze na Ljeto u MSU. Koncert će pratiti multimedijalni program koji uključuje otvorenje izložbe fotografija Laibachove turneje po Koreji, zatim projekcija filma o njihovom prvijencu te predavanje Ivana Moleka, Laibach ironija. Na početku razgovora pitam ih jesu li spremili neku provokaciju, kao 1983. u Zagrebu, kad su milicionari i redari prekinuli koncert. “Jesmo. Bit će to žestoka provokacija, i ako nitko drugi neće prekinuti koncert, sami ćemo to napraviti”, kažu.

TELEGRAM: Može li se danas u doba demokracija biti tako provokativan kao u socijalizmu?

LAIBACH: Može. Čak i lakše, jer ljudi su glupi, a demokracija nije ništa drugo nego vladavina banalne mediokracije.

TELEGRAM: 

Što je Laibach po vama predstavljao u socijalizmu, a što danas u demokraciji?

LAIBACH: U socijalizmu smo predstavljali budućnost a u demokraciji predstavljamo sadašnjost. 

Laibach je, među ostalim, bio značajan i po svojim političkim deklaracijama i govorima.

TELEGRAM: Spremate li uskoro nešto slično?

LAIBACH: Svakako; svaki naš koncert je i politički pamflet. Ali ne za svačije uši.

TELEGRAM: Biste li se usudili provocirati Slovence i Hrvate zbog toga što se ne mogu dogovoriti oko Piranskog zaljeva odnosno Savudrijske vale?

LAIBACH: Što da ne; mi se usuđujemo sve što želite. Slovenci za Hrvate ionako nisu ništa drugo nego obični alpski Hrvati, a hrvatski jezik je zapravo samo jedan od slovenskih jezika, pa Hrvati stoga uopće ne bi postojali kao narod da nema Slovenaca. Kako onda, da se bilo što dogovore.

TELEGRAM: 
Kako tumačite da se odnosi između građana Hrvatske i Slovenije više nego dobri, dok se istodobno političari neprekidno svađaju pa čak i namjerno provociraju?

LAIBACH: To je vjerojatno zbog toga što je to sve jedan te isti narod koji živi u dvije zemlje i koji očito još nije dobro skužio što njegovi političari zapravo žele, pa se tome još nije prilagodio.

TELEGRAM: 
Filozof Slavoj Žižek kazao je kako izvlačite na svjetlo dana totalitarističke tendencije svakog sistema i svake političke moći, pa i u najdemokratskijim zemljama. Ima li toga u Sloveniji i Hrvatskoj?

LAIBACH: Naravno da ima; demokracija i totalitarizam se ne isključuju i vrlo je lako iz svake demokracije prijeći u diktaturu korporacija, despotizma, konzumerizma, materijalizma – ukratko diktaturu kapitala. A od tamo do legalnog uspona fašizma ili nacizma nije daleko. Slovenija i Hrvatska su kao izrazito male zemlje, patetične i smiješne u svojim državotvornim nastojanjima ali veoma brzo mogu biti asimilirane i iskorištene od strane nekih većih, opasnijih i pokvarenijih država i sustava. Osim možda ako se pametno ne udruže.


TELEGRAM: U Hrvatskoj II Svjetski rat nije završio te i dalje izaziva duboke podjele u društvu. Kakva je situacija u Sloveniji?

LAIBACH: U Sloveniji nije završio ni prvi Svjetski rat, kamoli drugi.

TELEGRAM: Koji su po vama glavni problemi slovenske, a koji hrvatske demokracije?

LAIBACH: Kao što je poznato, za vrijeme komunizma u Jugoslaviji je postojalo iskorištavanje čovjeka po čovjeku, a danas je dijametralno suprotno pa su tako svi problemi, od korupcije do klijentelizma, slični u obje zemlje. Ako bi stoga demokracija zaista bila u stanju nešto mijenjati na bolje, ubrzo bi je ukinuli.

TELEGRAM: Mnogi su predviđali da uspostavom demokracije za vaš više neće biti dovoljno materijala? No, nisu li rast nacionalizma u Europi, kao i pokušaji revidiranja povijesti te, konkretno, rehabilitacije ustaštva i
belogardejstva u Sloveniji, ponovno aktualizirali vaša politička stajališta?

LAIBACH: Laibach se od samog početka bavi univerzalnim temama koje postoje u svim sistemima, možda su jedino kamuflirane malo drugačije. Zato nas uopće ne brine za našu aktualnost.

TELEGRAM: Što je za vas značio u simboličkom smislu senzacionalan koncert u Sjevernoj Koreji?

LAIBACH: U simboličkom smislu je to značilo, da su Laibach i Sjeverna Koreja senzacionalna kombinacija.

TELEGRAM: U svojim političkim istupima branite ljudska prava Palestinaca, a nastupali ste u Izraelu?

LAIBACH: I opet ćemo uskoro. To se ne isključuje.

TELEGRAM: Kako ocjenjujete zbivanja i trendove na svjetskoj glazbenoj sceni?

LAIBACH: Jad i bijeda.

TELEGRAM: Sviđaju li vam se neke od tendencija u glazbi za mlade?

LAIBACH: Ne, nema ništa dobro u glazbi za mlade. Ta je publika ionako uglavnom bez pameti, a izgleda da pomalo i bez srca. A glazbu zapravo ne treba dijeliti glede na starosne skupine.

TELEGRAM: 

Koliko su generacije kojima ste svirali na počecima karijere različite u odnosu na ove današnje?

LAIBACH: Generacije, kojima smo svirali na počecima karijere, nisu imale ništa ali su živjele kao da imaju sve, a ove današnje generacije imaju sve a nemaju ništa.