Laibach održao prvi koncert u Sjevernoj Koreji (koji nije prošao bez cenzure)

Publika je koncert promatrala poput kazališne predstave, što je običaj u Koreji

A handout photo taken and relesed on August 19, 2015 by Mute records shows Slovenian avant-garde music group Laibach in Pyongyang. With a 45-minute set that included cover versions of "Edelweiss" and "Do-Re-Mi" from the "Sound of Music", Laibach became the first foreign rock band to play a gig in North Korea. -- EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE -- MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO  / MUTE / JOERUND F PEDERSEN" NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS -- DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
FOTO: AFP

Slovenska grupa Laibach je u sklopu svoje Liberation Day turneje održala prvi od dva dogovorena koncerta u glavnom gradu Sjeverne Koreje Pjongjangu. Time su postali prvi inozemni bend koji je nastupio u ovoj zemlji.

Iako se očekivalo oko 2 tisuće posjetitelja u kazalištu Ponghwa, bilo ih je nešto manje (1500), što je i dalje zadovoljavajuća brojka. Članovi Laibacha su odradili 45-minutni set tijekom kojeg su, između ostalih, izveli i obrade “Edelweissa” i “Do-Re-Mi” iz mjuzikla “The Sound of Music”. Oni koji su bili tamo kažu kako su članovi benda doživjeli uglavnom pozitivne reakcije publike. Zanimljivo je što je čitav koncert prošao u poprilično komornoj atmosferi. Publika ga je promatrala poput kazališne predstave, što je u Sjevernoj Koreji normalno.

Laibach at Ponghwa Theatre, Pyongyang, 19 August 2015Photo by Simon Cockerell, Koryo Tours

Gepostet von Laibach am Mittwoch, 19. August 2015

“Činilo se kao da zaista uživaju u glazbi. Nije bilo nikakve nevjerice niti zbunjenosti”, izjavio je Simon Cockerell, menadžer Koryo Toursa iz Pekinga, kompanije koja je organizirala specijalna putovanja za strane turiste koji su htjeli pogledati koncert. U publici je bilo oko 150 stranaca, uglavnom diplomata i predstavnika nevladinih organizacija.

Laibach at Ponghwa Theatre, Pyongyang, 19 August 2015Photo by Jure Tepina, 24ur.com

Gepostet von Laibach am Mittwoch, 19. August 2015

No sjevernokorejski cenzori ipak su se umiješali u nastup Laibacha. Slovenski portal 24ur.com piše da su tražili da članovi benda sa popisa pjesama kojeg su trebali izvesti izbace “Koran”, “Eat Liver”, “The Final Countdown” i “We Will Go To Mount Paektu”. Od potonje pjesme, koja se u toj zemlji smatra svetom, morali su odustati jer su cenzori smatrali da je njihova obrada neprimjerenog tempa. Zabranjen je i nastup lokalnom djevojačkom zboru jer je bilo neprihvatljivo da članovi benda stoje na pozornici pored njih.

https://www.youtube.com/watch?v=ab3XBEvwMAA