Lauba donosi novu izložbu vrlo zanimljive mlade slikarice Emanuele Lekić

Otvorenje je sutra, a moći će se razgledati do 2. svibnja

FOTO: Emanuela Lekić

Kuća za ljude i umjetnost Lauba organizator je samostalne izložbe mlade slikarice Emanuele Lekić, pod nazivom Noćna smjena. Otvorenje je sutra, odnosno u srijedu 19. travnja u 20 sati, a moći će se razgledati u radnom vremenu Laube do 2. svibnja.

Na izložbi će se moći vidjeti 20 radova umjetnice, a riječ je o slikama koje prikazuju prazne noćne prizore lokacija koje su tijekom dana popularne i posjećene.

Osamljenost u izolaciji

“Izrazito nam je zadovoljstvo pozvati vas u Laubu kako biste razgledali ciklus Noćna smjena i sami se uvjerili zašto za Emanuelu Lekić kažemo da je slikarska zvijezda u usponu te zašto je njen rad prepoznala struka, ali i brojni poznavaoci i ljubitelji umjetnosti koji su njena originalna umjetnička djela već uvrstili u svoje domove i druge životne prostore”, kaže kustosica u Laubi Lana Matešić.

S umjetnicom je Lauba i ranije surađivala, a 2021. godine dobila je i njihovu nagradu Crno drvo Laube za najbolju nezavisnu umjetnicu na sajmu umjetnina Nesvrstani.

“Emanuela Lekić u svojem ciklusu slika precizno bilježi i hvata temu osamljenosti koja je uslijedila nakon njezine diplome na zagrebačkoj Likovnoj akademiji, istovremeno s početkom izolacije uzrokovane pandemijom.

Jasno ističući kako ne želi oblikovati imaginarne ili utopijske stvarnosti, već kreirati nove perspektive u postojećoj stvarnosti, ona u pustim gradskim noćnim prizorima prepoznaje dijelove grada poput subjekta svojih vrlo složenih slikarskih kompozicija, gdje, međutim ne bježi od inkorporiranja autoportreta, portreta svojeg mladića ili drugih ljudi”, stoji u predgovoru Ive Körbler.

Ali i poziv na druženje

“Šetajući tako napuštenim ulicama susrećemo likove, osobe koji pripadaju slikaričinom socijalnom krugu, na čijim licima ne vidimo oprez već ponekad tek tiho prihvaćanje našeg prisustva, a ponekad i poziv na druženje jer ipak nema nas mnogo ovako hrabrih koji kršimo pravila izolacije.

U tom kontekstu nismo samo promatrači, već aktivni sudionici tih malih buntovnih okupljanja u sitnim noćnim satima”, opisali su iz Laube.

Emanuela Lekić
Emanuela Lekić
Emanuela Lekić