Lauba nastavlja s predstavljanjem mladih umjetnika. Izložba koja se otvara danas ishodište ima u uspomenama i sjećanju

Izložba mlade umjetnice Marte Katavić može se pogledati do 13. ožujka

FOTO: Lauba

Izložbom “mala marta” Marte Katavić, koja se otvara u ponedjeljak, zagrebačka Lauba nastavlja s projektom “Šalji dalje” kojim se mladim umjetnicima, studentima, daje prilika da svoje radove izlože u galeriji. Riječ je o nizu pop-up izložbi koje se izmjenjuju u dinamičnom ritmu. Umjetnici čija je izložba postavljena sami odabiru sljedećeg autora, a nakon pet održanih izložbi, jednog umjetnika bira Lauba i tako u krug.

Prva umjetnica u ovogodišnjem ciklusu je Marta Katavić (nominirala ju je Katarina Kocijan), koja pronalazi inspiraciju u sjećanjima iz djetinjstva. Ovaj put pronašla je kazetu sa snimkom jednog od trenutaka iz prošlosti i provodila sate “žvačući” tu uspomenu, promatrajući je iz različitih perspektiva.

Iako je shvatila da je uspomena samo to – uspomena koja bez obzira na to koliko ju je promatrala, ostaje zarobljena u prošlosti, u njoj je proradila snažna bujica energije, gurajući je prema slikanju.

Materijalizacija sjećanja

“Na taj je način sjećanja ponovno proživjela, materijalizirala i zarobila u sadašnjosti. Naizmjenična igra slikanja nečeg poznatog – poput lica i ekspresije – i apstraktnog, intuitivnog, za umjetnicu otvara područje u kojem prihvaća ono kako jest i uključuje ono novo, kako može biti”, stoji u najavi.

Marta Katavić (2000., Križevci) izdala je dječju slikovnicu “Nebeska tvornica” 2015., a četiri godine poslije započinje studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje kasnije upisuje i diplomski studij slikarstva u klasi Matka Vekića. Tijekom studija sudjeluje u više grupnih izložbi u Beogradu, Karlovcu, Križevcima, Rijeci, San Luis Potosiju, Slavonskom Brodu, Zlataru i Zagrebu. Godine 2023. dobila je Rektorovu nagradu i nagradu publike u sklopu natječaja “Erste fragmenti 19”.

Njezina se izložba u Laubi može razgledati do 13. ožujka.