Telegramov apsolutni vodič kroz Oscare 2016.: svi pobjednici i gubitnici, od DiCaprija do Spotlighta

Najbolji redatelj je Alejandro González Iñárritu, a glumica Brie Larson

FOTO: Telegram

Leonardo DiCaprio konačno je dobio svog Oscara. Na ovogodišnjoj je dodjeli nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti osvojio zlatni kipić za svoju izvedbu u filmu ‘Povratnik’. Mnogi će reći da je nagradu dobio samo zato što je niz puta dosad (nepravedno) izgubio u utrci za Oscara, no činjenica jest da je njegova pobjeda ove godine bila gotovo pa sigurna.

Iznenađenje je pak svima bila nagrada za najbolji film, koja je zasluženo otišla u ruke filmu ‘Spotlight’ Toma McCarthyja, dok je drugu godinu zaredom Oscara za režiju dobio Alejandro González Iñárritu, redatelj ‘Povratnika’. Najboljom glumicom proglašena je Brie Larson za svoju potresnu i fascinantnu izvedbu u filmu ‘Room’.

Po broju osvojenih nagrada popis dobitnika predvodi filma Georgea Millera ‘Pobješnjeli Max: Divlja cesta’ koji je osvojio šest Oscara od deset nominacija, i to za montažu, montažu zvuka, zvuk, scenografiju, kostimografiju i šminku.

Dodjela filmske nagrade Oscar

Film za žrtve seksualnog nasilja u crkvi

Inarrituov ‘Povratnik’ u utrku za Oscare ušao je s dvanaest nominacija.

McCarthyjev ‘Spotlight’ govori o novinarima Boston Globea koji otkrivaju slučajeve seksualnog zlostavljanja za koje je okrivljeno više od 70 svećenika. Film je inspiriran stvarnim slučajem s početka 2000-ih, a u njemu glume Mark Ruffalo i Rachel McAdams, koji su bili nominirani za Oscara u kategorijama sporednih glumaca, te Michael Keaton.

dobitnici
Telegram

Redatelj, koji je uz Josha Singera, dobio i Oscara za originalni scenarij, i producenti posvetili su film žrtvama seksualnog nasilja u crkvi i pozvali Vatikan na reakciju, prenosi AFP.

“Ovaj je film glas preživjelih. A Oscar pojačava taj glas nadajući se da će odjeknuti do Vatikana”, rekao je koproducent Michael Sugar primajući nagradu. “Vrijeme je da se zaštite djeca i ponovno vrati vjera”, dodao je. Neovisni film snimljen s budžetom od 20 milijuna dolara već je zaradio dva i pol puta više na kinoblagajnama diljem svijeta. Bio je nominiran i za režiju i montažu.

Tko je još nagrađen?

Brie Larson poses with the Oscar for Best Actress, "Room," in the press room during the 88th Oscars on February 28, 2016 in Hollywood. AFP PHOTO/ROBYN BECK / AFP / ROBYN BECK
Brie Larson dobila je Oscara za glavnu žensku ulogu (film Soba) AFP

Uz ‘Spotlight’, ‘Povratnika’ i ‘Pobješnjelog Maxa’, u kategoriji najboljeg filma bili su nominirani ‘Oklada stoljeća’, ‘Most špijuna’, ‘Brooklyn’, ‘Marsovac’ i ‘Soba’.

Film Adama McKaya ‘Oklada stoljeća’ Oscara je dobio u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija, ‘Most špijuna’ za sporednu mušku ulogu (Mark Rylance), a ‘Soba’ za glavnu žensku ulogu (Brie Larson).

Po jednog Oscara dobili su i filmovi ‘Dankinja’ za žensku sporednu ulogu (Alicia Vikander), ‘Mrska osmorka’ za glazbu (Ennio Morricone) i ‘Ex machina’ za vizualne efekte. Najbolji film na stranom jeziku je mađarski film ‘Saulov sin’, a najbolja pjesma ‘Writing’s On The Wall’ (Spectre).