Ljiljana Saucha, koju na HTV-u gledamo 37 godina, više neće voditi Vijesti iz kulture: 'Rekli su mi da žele mlada lica na ekranu'

Saucha je tijekom duge karijere vodila niz različitih emisija, uključujući i Dnevnik

FOTO: Screenshot/HRT

HRT-ovu emisiju Vijesti iz kulture više neće voditi dugogodišnja urednica i novinarka Ljiljana Saucha. “Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj HTV karijeri. U petak sam saznala da ViK više ne vodim jer žele mlade ljude na ekranu!”, napisala je Saucha na svojem Facebook profilu. Dodaje kako je sve to “novo normalno”, budući da do mirovine ima još 14 mjeseci.

HRT se za sada nije oglasio o razlozima za Sauchin odlazak, no trenutak odlaska se događa kada i kreće nova jesenska programska shema. U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, Saucha je ispričala da je o svemu obaviještena u petak u 15.05 sati. “Urednica redakcije me nazvala i prenijela poruku da od kada kreće nova shema trebaju na ekranu nova, mlada lica”, ispričala je Saucha, te nadodala da je urednica tu informaciju dobila od Katarine Periša Čakarun.

Na HTV-u je bila 37 godina

Saucha je diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a bila je novinarka Poleta i suradnica Radija Zagreb od 1979. godine. U svojoj dugoj karijeri vodila niz emisija, poput dječjih programa Moja ulica i Nedjeljno prijepodne. Radila je i na emisiji Ljiljana i ostali, te kao novinarka u emisiji Zagrebačka panorama.

Uređivala je i vodila emisije Dobro jutro, Hrvatska; Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas, a vodila je i prvu emisiju hrvatskog lota 1989. godine u sklopu emisije Fortuna. U HRT-ovom programu Za slobodu 1991. godine uređivala je vijesti, popodnevni i večernji dnevnik, kao i središnje Dnevnike 2000. godine. Od 2011. godine radila je u redakciji kulture, otkada je počela i voditi emisiju Vijesti iz kulture.