Ljudi u Japanu mogu birati hoće li gledati The Last Jedi iz perspektive svijetle ili tamne strane; zvuči jako fora

4DX kina u Japanu nude opciju gledateljima da budu na strani Rebela ili First Ordera

FOTO: Walt Disney Co.

Japanski fanovi Star Warsa imaju priliku uživati u svojevrsnom presedanu što se tiče kino iskustva. Naime, japanska kina omogućuju svojim posjetiteljima da u 4DX verziji posljednjeg Star Wars nastavka, The Last Jedi, da izaberu hoće li film pogledati iz perspektive svijetle strane Sile, ili pak tamne strane, kako prenosi Hollywood Reporter.

Zvuči pomalo zbunjujuće, ali zapravo su osmislili prilično fora koncept. Ukoliko niste upoznati s pojmom 4DX filmova, radi se o kino iskustvu u koje je, osim naočala koje prikazuju trodimenzionalnu sliku, u filmski doživljaj zapravo uključena cijela dvorana.

Sva sila dodatnih efekata

To znači da se čak i same stolice pomiču i vibriraju u svim smjerovima (koliko to prostor dopušta). No tu su i drugi efekti poput puhanja “vjetra” pod noge ili u lice gledatelja, a neka kina špricaju vodenu prašinu na gledatelje u scenama koje to zahtijevaju, ali i puštaju određene mirise u kino dvoranu kako bi ugođaj bio potpun.

Koristeći dostupnu 4DX tehnologiju, japanska kina daju svojim gledateljima omogućuju da odluče žele li gledati The Last Jedi iz perspektive Rebela ili New Ordera. Obzirom na njihov izbor usmjereni su u odvojene dvorane u kojima su 4DX efekti specijalizirani za stranu koju su izabrali. U to je uključeno vibriranje i pomicanje sjedala, vjetar, magla, mjehurići od sapunice, stroboskopski i drugi efekti kojima je cilj naglasiti akcije likova s one strane Sile koju su gledatelji izabrali.

Druga kino dvorana, drugi efekti

Primjerice, zvukovi svjetlosnih mačeva se razlikuju za gledatelje ovisno o tome jesu li izabrali svijetlu ili tamnu stranu, a isto tako se razlikuju scene interijera pobunjeničkih i imperijalnih brodova po tome na koji način će sama dvorana stvoriti atmosferu specijalnim efektima.

4DX je tehnologija koja je sve rasprostranjenija u svjetskim kinima, a njezin vlasnik je južnokorejska tvrtka CJ 4DPLEX. Japan je prvi počeo uvoditi 4DX u svoja kina i trenutno su jedna od zemalja s najviše 4DX kina. Upravo zato je CJ 4DPLEX ovu ideju ponudio japanskon podružnici Disneyja.

U Japanu je The Last Jedi dosad zaradio 59 milijuna dolara, što je tek djelić ukupne svjetske zarade od 1.3 milijarde dolara. Za pretpostaviti je da će ova nova 4DX ponuda predstavljena gledateljima, Disneyju donijeti dodatnu zaradu. Ukoliko se ta pretpostavka pokaže točnom, moguće je da ćemo uskoro slična iskustva moći doživjeti i u europskim kinima.