Lokalna čakavica i sevdah: Marta Kolega i Dunja Bahtijarević predstavljaju album 'Pjesme' u zagrebačkoj Uraniji

Osebujne pjesnikinje i pjevačice svoju su posvećenost poeziji i tradicijskim napjevima stopile u jedinstveni projekt koji izaziva granice glazbe

FOTO: Marina Uzelac

Marta Kolega i Dunja Bahtijarević predstavljaju album “Pjesme” u zagrebačkoj Uraniji – prostoru kreacije, 21. veljače od 19 sati.

Osebujne pjesnikinje i pjevačice Marta Kolega i Dunja Bahtijarević svoju su posvećenost poeziji i tradicijskim napjevima stopile u jedinstveni projekt koji izaziva granice glazbe i poezije. Njihov album “Pjesme” posebno je i intimno ostvarenje, a tvori zaseban žanr koji dosad nije bio prisutan na našoj glazbenoj i književnoj sceni.

Osim što razvija marginalizirane žanrove, također doprinosi popularizaciji slabije zastupljenih jezika i stilova pjevanja te razbijanju predrasuda o njima.

Lokalna čakavica i sevdah

Marta Kolega dolazi iz mjesta Kali na otoku Ugljanu te piše na lokalnoj čakavici, dok Dunja – članica glazbenih sastava Dunjaluk i Chant Electronique – u sebi nosi bosanske korijene. Obje su i vokalistice u Mimika Orkestru, a bave se proučavanjem, izvođenjem i podučavanjem tradicijske glazbe – one koja im je fizički i zavičajno bliska, ali i one koja ih je privukla senzibilitetom i s kojom su se susrele zahvaljujući mnogobrojnim međunarodnim suradnjama.

U posljednje vrijeme Marta Kolega se fokusirala na španjolsku i latinoameričku tradiciju, kao i na mjesta susreta Istoka i Zapada, dok se Dunja Bahtijarević bavi sevdahom.

Album “Pjesme” na dirljiv i autentičan način prenosi bogatstvo hrvatske i svjetske vokalne tradicije. Nedugo nakon izlaska našao se na 7. mjestu Balkan World Music Charts za prvi kvartal 2023., a portal Ziher.hr odabrao ga je među deset najboljih albuma u prvoj polovici 2023. godine.