Nekad je nužno odabrati stranu

Londonska policija istražuje Kevina Spaceyja; 20 ljudi ga optužuje za seksualno uznemiravanje

Optužuju ga za seksualno uznemiravanje dok je radio kao umjetnički direktor Old Vica

NEW YORK - APRIL 19:  Actor Kevin Spacey attends a benefit evening for London's famed Old Vic Theatre at Planet Hollywood on April 19, 2007 in New York City.  (Photo by Peter Kramer/Getty Images) *** Local Caption *** Kevin Spacey
FOTO: Getty Images/AFP

Seksualni skandal koji je započeo razotkrivanjem Harveya Weinsteina i njegovog dugogodišnjeg napastovanja mladih glumica još uvijek potresa Hollywood. Usput je pokrenuo cijelu lavinu sličnih optužbi. Na vidjelo su izašli prljavi detalji u vezi mnogih glumaca i producenata koji su si uzeli previše seksualne slobode sa svojim suradnicima, a jedno od najzvučnijih imena među onima optuženim za seksualno maltretiranje je Kevin Spacey.

Spaceya je najprije za seksualno zlostavljanje optužio Anthony Deane Rapp, glumac koji je javnosti poznat po ulogama u serijama The Knick i trenutno aktualnoj Star Trek: Discovery. Prema njegovom iskazu, Spacey ga je pokušao seksualno iskoristiti dok je Rappu bilo četrnaest godina.

Čak 20 bivših suradnika ga je optužilo za seksualno uznemiravanje

Nakon te optužbe isplivali su na površinu i drugi incidentni, kojih, kako se čini, ima zaista mnogo. Rezultat tih novih optužbi je da je Scotland Yard upravo pokrenuo novu istragu protiv Spaceya, s fokusom na period dok je obnašao dužnost umjetničkog direktora u čuvenom londonskom kazalištu Old Vic, nakon što je čak 20 njegovih bivših suradnika posvjedočilo da ih je seksualno uznemiravao.

Old Vic je jedno od najpoznatijih kazališta u Londonu, s vrlo dugom i cijenjenom povijesti. Osnovano je 1818. i dosad se uspostavilo kao centralno mjesto u kojem razne kazališne trupe promoviraju svoje predstave. Štoviše, zdanje je poslužilo kao dom britanskom narodnom kazalištu National Theatre of Great Britain koje je 1963. pokrenuo Laurence Olivier.

Spaceyeva karijera je u očitom padu

Spacey je bio umjetnički direktor Old Vica od 2003. do 2015., a najnoviji događaji su bacili veliku sjenu na njegov umjetnički rad ondje. Londonska policija upravo istražuje slučajeve u kojima je optužen za seksualno zlostavljanje suradnika koji sežu čak do 2005.

U službenom priopćenju, glasnogovornici Old Vica su izjavili da nisu zaprimili nikakve pritužbe za nedolično ponašanje Spaceya dok je obnašao dužnost umjetničkog direktora, ali ne isključuju mogućnost da potencijalne žrtve nisu izašle ranije u javnost s optužbama protiv dvostrukog oskarovca zbog njegovog statusa zvijezde i straha od reperkusija.

Potražit će stručnu pomoć

Zbog svih iznesenih optužbi, Spaceyeva karijera je trenutno u vrlo silaznoj putanji. Netflix je otkazao novu sezonu House of Cards u kojoj je Spacey glumio glavnu ulogu. Istovremeno ga je redatelj Ridley Scott odlučio zamijeniti u svom najnovijem filmu All the Money in the World te se upravo snimaju nove scene u kojima će Spaceya u glavnoj ulozi zamijeniti Christopher Plummer.

Kevin Spacey se u međuvremenu javno ispričao Anthonyju Rappu i opovrgnuo tvrdnje da je seksualno zlostavljao svoje suradnike. Unatoč tome, poznati glumac je javno obznanio da traži procjenu svog ponašanja i stručnu pomoć.