Lovely Quinces je postala hrvatski kandidat za glazbenu nagradu Impala

Nominirana je zbog odličnog nezavisnog izdanja 'Meet Me In Moscow'

24.05.2014., Zagreb - Na platou Gradec, u sklopu Gricevanja  nastupila je kantautorica Dunja Ercegovic umjetnickog imena Lovely Quinces. Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatska će ponovno imati predstavnika u konkurenciji za europski nezavisni album godine, što je nagrada koju dodjeljuje udruženje europskih nezavisnih izdavača IMPALA. Našu zemlju će ove godine predstavljati Dunja Ercegović, poznatija kao Lovely Quinces, a nominiran je njezin drugi studijski EP “Meet Me in Moscow (Part One)”.

Iako je aktivna tek nekoliko godina, Lovely Quinces zasad ima vrlo uspješan glazbeni put. To potvrđuju njeni nedavni europski nastupi s Giant Sandom, Thurston Moore Bandom, Morcheebom, Tame Impalom i Kurtom Vileom, ali i predstavljanje na uglednom SXSW festivalu u SAD-u. “Meet Me in Moscow” je odličan EP gdje u fokusu nije samo Dunjin vokal, nego sad bitniju ulogu igra instrumentalna pozadina koja ovaj album čini za nijansu ozbiljnijim od prvog. Tu je sjajan posao odradio producent Mark Mrakovčić, koji je uspješno integrirao elemente rocka, countrya s vrlo malo elektronike.

Europska verzija nagrade Mercury

Nagrada se ove godine dodjeljuje po peti put, a kako IMPALA obilježava petnaestu godišnjicu postojanja odlučili su uvesti neke promjene u izbor nominiranih kandidata. Naime, ove godine su u obzir uzeta samo ona izdanja koja su objavljena za nezavisnu diskografsku kuću koja nije osnovana prije 2000. godine. Izdanja je morao objaviti hrvatski izvođač za nezavisnog hrvatskog izdavača, te su morala biti objavljena u tekućoj kalendarskoj godini.

IMPALA je isto što je u SAD-u nagrada Mercury, i ona kod nezavisnih glazbenih izdavača u Europi potiče različitost izdanja. Nezavisnim izdavačem smatra se svaki diskograf u kojem četiri najveće izdavačke kompanije (Warner Music Group, EMI, Sony Music i Universal Music Group) nemaju većinskog udjela, bilo izravno ili neizravno. Dobitnici ove nagrade su dosad bili Adele s “21”, The xx s albumom “Coexist”, Caribou s “Our Love”, Efterklang s “Magic Chairs” te Guadalupe Plata s istoimenim albumom.