'Malci' u prvom vikendu oborili sve rekorde i postali najuspješniji animirani film u hrvatskoj povijesti

Riječ je ujedno i o drugom najboljem otvaranju studija Universal u Hrvatskoj

FOTO: Facebook

S gotovo šezdeset tisuća gledatelja i zaradom nešto većom od 1,9 milijuna kuna, animirani film “Malci” nakon prvog vikenda prikazivanja ostvario je najbolje otvaranje animacije svih vremena u Hrvatskoj. Taj crtić o malim žutim bićima koja traže gospodara ujedno je i drugo najbolje otvaranje studija Universal u Hrvatskoj, kao i drugo najbolje otvaranje u ovoj godini, nakon “Pedeset nijansi sive”, koji je oborio rekord s oko 66.500 gledatelja.

Priča o Gruovim odanim pomoćnicima uslijedila je nakon iznimnog uspjeha filma “Kako je Gru ukrao mjesec” i njegova nastavka. Radnja se vraća na početak vremena kada Malci, kao jednostanični žuti organizmi, počinju svoj razvoj i tijekom stoljeća uvijek služe najopasnijim gospodarima, poput T. Rexa, Drakule i Napoelona. Budući da im šefovi stalno nestaju, više nemaju kome služiti pa padaju u depresiju, no nekoliko njih odluči spasiti vrstu i kreće u potragu za novim zlikovcem kojega će bespogovorno slušati.

Velik dio filma se oslanja na fizičku komediju

Producent filma Chris Meledandri objasnio je kako su Malci morali dobiti svoj film jer su neodoljivi, “ne samo zbog izgleda nego i zbog kontradikcije, želje da budu zločesti i iskonske prirode koja ih čini dobrima, a svi imamo te dvije strane”.

Redatelji i animatori Kyle Balda i Pierre Coffin imali su zadatak prevesti što Malci govore u govor tijela, s obzirom na to da se velik dio filma oslanja na fizičku komediju, a glavni likovi emocije gledatelju prenose svojim velikim očima. Prema Coffinovim riječima, taj je film posveta nijemom filmu, u kojemu je sve jasno i pravodobno a da se ne izgovori nijedna riječ, a takvi su i Malci, samo što oni koriste ‘blesave’ riječi na nepostojećem jeziku.

Na hrvatski su sinkronizirali Renata Sabljak, Luka Peroš, Hrvoje Klobučar, Jasna Bilušić, Borko Perić, Mila Elegeović i Rene Bitorajac.