Nekad je nužno odabrati stranu

Vodič kroz hitove Tram 11 podsjetit će vas zašto nije čudno što su šest mjeseci unaprijed rasprodali koncert

General Woo i Target zajedno nastupaju 11. studenog u Domu sportova

FOTO: PR

Četrnaest godina nakon zadnjeg albuma, vijest da se Tram 11 ponovno okupljaju i pripremaju koncert doslovno je eksplodirala među hrvatskim fanovima koji su, s obzirom na činjenicu da je nastup rasprodan šest mjeseci unaprijed, očito jedva dočekali ponovnu suradnju Targeta i Generala Wooa.

Prošlo je dvadeset godina otkako je Tram 11 debitirao na kompilacijskom albumu Blackouta, Project Impossible, a povratnički koncert ima simboličan datum – 11.11.; u Domu sportova, gdje je sada iz male prebačen u veliku dvoranu. Target i Woo najavili su kako će snimiti i novi singl, a prije koncerta izaći će i dokumentarac o Tram 11-u, kojeg režira Danijel Tipura.

Tram 11 su pioniri hrvatske rap scene koji su budućim generacijama dali jake temelje za rad i postali nepresušni izvor inspiracije. Za njih, inspiracija je oduvijek bila ulica, prave životne priče, život u kvartu i vječno korumpirani političari. Prošli smo kroz njihov prebogati hip hop katalog i poslušali neke od najslušanijih i najbitnijih stvari kako bismo mogli napraviti ovaj mali podsjetnik zašto su Tram 11 bili toliko važni.

1. Kaj ima lima?

Ideja o povratku Tram 11 rodila se nakon koncerta Generala Wooa u Tvornici, 4. studenoga prošle godine kada se Target pridružio Woou na pozornici da odrepaju upravo ovu stvar, uz još par legendarnih traka. Publika je presudila, rekacija fanova bila je takva da je jedini logičan korak bio ponovno okupljanje. Kaj ima lima producirao je Matko ŠašekKoolade, jedan od naših najboljih producenata.

2. Jedno

Jedno je zadnja, 21. stvar s drugog albuma Tramovaca, Vrućina gradskog asfalta. Gostuje KC Da Rookee, britanski reper iz Derbyja. I ovu je producirao Koolade. Studijsku verziju stvari provjerite ovdje.

3. Malu na stranu

Malu na stranu snimljena je u suradnji s Bolesnom Braćom a.k.a. Sick Rhyme Sayazz – Baby Dooks i Bizzo Bodega. Je li ovo ljubavna stvar? Definitivno je oda ženama. Dash je producirao ovu stvar s debitantskog albuma Čovječe ne ljuti se.

4. Velikani

Tram 11 su snimili velikane za Blackoutov kompilacijski album Project Impossible 1997. godine. Album je okupio najbolja imena tadašnje zagrebačke rap scene, a Velikani su jako brzo postali hit i do danas ostali jedna od najvažnijih domaćih hip hop traka. Starije generacije sjetit će se koliko je bio dobar osjećaj vidjeti ovaj spot po prvi put na TV-u, u sklopu emisija Hit Depo i Top DJ Mag.

5. Vrućina gradskog asfalta

Naslovni singl drugog Tram 11 albuma, kojeg su izbacili 2000. godine. Svi koji su odrasli u gradu, posebno ako je riječ o kontinentalnom gradu bez plaže, znaju o čemu se ovdje priča. Ljeto, dani su beskrajni, a vrućina gradskog asfalta nema milosti, tražiš hladovinu nebodera za spas.

6. Pad sistema

Pad sistema još je jedan jaki singl s debitantskog albuma Tramovaca. Da, ovo je bilo aktualno prije dvadeset godina, a jednako je i sad. Nema veze sjećate li se kad je ovo bila svježa traka ili ste je otkrili kasnije u životu, ovo su bezvremenske rime. Producirao je Dash.

7. Samo kod nas

“Nemamo prihode al se ipak vrti pika, preko tjedna smo klošari a vikendom smo šminka”. Na Samo kod nas gostuje Čola, a traka je s Vrućine gradskog asfalta.

8. Eto šta ima

Ova stvar ide odmah nakon Samo kod nas na albumu Vrućina gradskog asfalta. Producirao je Koolade, gostuje Baby Dooks iz Bolesne Braće. “Život nam je muka, litra vode kila kruha, svi su jednom zasrali, pa nikog nije bruka, ne ide kak treba, ili radi il ukradi, al nemoj da te ćope, jer smo svi u istoj zgradi” – Woo.

9. Prvo i osnovno

Još jedna stvar s Vrućine gradskog asfalta iz 1999. godine, producirao ju je Dash. Koliko ljudima znači ova muzika? Dovoljno je provjeriti komentare na YouTubeu, gotovo dva desetljeća nisu umanjili važnost Tram 11.

10. Zlo i naopako

Zlo i napako još je jedna stvar snimljena za Vrućinu gradskog asfalta, stvar je producirao Koolade. “Misli nisu zdrave zbog cuge i loše trave, hodaj pognute glave ak nećeš da te rastave, jer te sivilo grada može bacit u depresiju, skužiš poslije škole da si fulo profesiju” – Target.

11. Stavi ovo na roštilj

Nakon par godina pauze, Target i Woo zajedno su snimili Stavi ovo na roštilj 2009. godine za Targetov album Još jedan dan u Zagrebu. I tada su se fanovi ponadali da će se Tram 11 ponovno okupiti, dobili su ovaj singl i morali čekati još osam godina do službenog povratka Velikana.