Martin Scorsese i Mick Jagger napravili su seriju o rocku (i čini se da ćemo uskoro biti svi o njoj ovisni)

Ova potencijalna hit serija pokazat će nam svijet rocka kakav je bio nekad

FOTO: YouTube

Razmislite li malo bolje shvatit ćete da glazbena industrija u svojoj osnovi pokriva sve one elemente esencijalne za dobru televizijsku seriju: dramu, seks, droge i, naravno, glazbu. Istina, dosad smo već pogledali nekoliko serija u čijem je fokusu upravo glazba, ali ne i rock. E, pa to će se sve promijeniti s najnovijim HBO-ovim projektom, serijom Vinyl.

Tu su seriju stvorile legende poput Martina Scorsesea i Micka Jaggera uz malu pomoć scenarista Vuka s Wall Streeta, Terencea Wintera, s ciljem da na male ekrane dovedu glazbenu revoluciju sedamdesetih. S Bobbyjem Cannavaleom u glavnoj ulozi (tumačit će šefa fikcionalne izdavačke kuće American Century) ćemo iz tjedna u tjedan pratiti kako se to njujorška glazbena scena mijenjala pod utjecajem seksa i droge.

Glazbeno putovanje kroz seks i droge

Ovu smo seriju najavljivali već i ranije, ali ono što vam danas donosimo uvid je u novi materijal. Nedavno je, naime, izašao drugi trailer koji radnju prikazuje iz neke sasvim druge perspektive. Ono što nam ovaj video nudi je svježi pogled na kulturu i životni stil Njujorčana u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća – kroz glazbu, razumije se.

https://www.youtube.com/watch?v=WBPQ0v86BUA

Valja se prisjetiti situacije simptomatične za to vrijeme, barem što se glazbe tiče, a to je promjena paradigme rock’n’rolla. Jer, upravo su se tad u New Yorku počeli intenzivno razvijati glazbeni žanrovi poput punka, disco glazbe i hip-hopa koji su počeli utjecati na samu ideju rocka.

Nova hit serija?

Kad pogledate trailer vidjet ćete da se u njemu poglavito koncentrira na lik ranog punk rockera Kipa Stevensa (kojeg, usput, igra Jaggerov sin James). No, čak se i u tih minutu i pol pronašlo mjesta za malo glam rocka, ranu disco modu i čovjeka koji neodoljivo podsjeća na Andyja Warhola. Osim Jaggera mlađeg u seriji će se pojaviti još i Juno Temple i Olivia Wild, stari poznanici s malih ekrana.

Dobro, možda je još malo prerano da o ovoj seriji govorimo kao o projektu ove televizijske sezone, ali čini se da je Vinyl ljestvicu već ionako postavio dosta visoko. A svi znamo što dolazi s velikim očekivanjima. Ali, na stranu to. Ono što ova dva zasad puštena trailer otkrivaju o ovoj seriji otkrivaju dovoljno je da se nadamo najboljem. Osobito kad znamo da će pilot režirati Martin Scorsese.

Premijera serije zakazana je za idući siječanj. Dotad ćemo se ipak morati strpjeti da vidimo koliko Vinyl stvarno vrijedi, i vrijedi li uopće. Ali ova jaka imena koja su u pozadini cijele ove priče ipak bi mogla biti kakvo takvo jamstvo za novu ovisnost.