Michael Moore je snimio novi dokumentarac (i nikome nije jasno zašto trailer izgleda poput parodije)

Film je premijerno prikazan prošlog tjedna i oni koji su ga pogledali su oduševljeni

US film director Michael Moore is interviewed as he takes part in a May Day demonstration at Alameda in Lisbon on May 1, 2015. Tens of thousands of people across the globe were hitting the streets on May 1 for mass rallies marking International Labour Day. AFP PHOTO/ FRANCISCO LEONG
FOTO: AFP

Michael Moore je svojim kontroverznim filmovima uvijek znao privući interes širokog broja ljudi. Ovaj redatelj dokumentaraca se dosad bavio pravima na korištenje oružja u SAD-u, zdravstvenom skrbi, terorističkim napadima i Georgeom W. Bushom, a svim njegovi filmovi su postigli veliki uspjeh. U svom novom dokumentarcu, “Where To Invade Next”, Moore se bavi širokim spektrom tema; od obrazovanja, zatvora i prava radnika pa do usporedbe načina na koje se različite zemlje odnose prema vojskama.

Oni koji su već imali prilike pogledati ovaj film kažu kako je riječ o Mooreovu najduhovitijem uratku do danas, što dijelom sugerira i upravo objavljeni kratki trailer. No s obzirom se u njemu nalaze i kadrovi s prosvjeda u Fergusonu, ovaj poznati redatelj se očito ponovno bavio i težim temama. Moore je “Where To Invade Next” snimio s malom ekipom u potpunoj tajnosti. Otputovao je u Europu (točnije u Finsku, Francusku i Njemačku) kako bi na licu mjesta analizirao njihove političke sustave i u stilu parodije izveo američku vojnu invaziju.

Redatelj najuspješnijeg dokumentarca svih vremena

Film je premijerno prikazan prošlog tjedna na Toronto Film Festivalu, a kritičari i publika koji su bili prisutni na premijeri imaju samo riječi hvale za njega. Zbog toga se čini da Moore neće imati puno problema s pronalaženjem distributera koji će ovaj dokumentarac plasirati na svjetsko tržište.

Standing Ovation For #WhereToInvadeNext – Toronto Film Fest

What an AMAZING standing ovation at the premiere of #WhereToInvadeNext. Thank you so much Toronto!!!

Gepostet von Michael Moore am Sonntag, 13. September 2015

Od “Where To Invade Next” je teško očekivati bilo šta osim komercijalnog uspjeha, jer su se svi dosadašnji Mooreovi filmovi pokazali vrlo isplativima. “Bowling For Columbine” zaradio je 58, “Sicko” 36, a “Farenheit 9/11” je s zarađena 222 milijuna uvjerljivo najuspješniji dokumentarni film svih vremena.