Počinje Mikser, jedan od najvažnijih i najzanimljivijih festivala u regiji, a ovo je par razloga da odete tamo

Sedmo izdanje festivala odvijat će se u Beogradu od 3. do 7. lipnja

Atmosfera na Mikseru 2014.
FOTO: Bojana Janjić/mikser.rs

Sedmi Mikser festival, jedna od najvećih regionalnih smotri kreativnosti i inovacija, održava se četvrti put u beogradskom kvartu Savamala, od 3. do 7. lipnja 2015. godine pod sloganom “Neizdrž”, sa snažnom namjerom da sudjelovanjem gotovo 1000 stvaralaca iz zemlje, regije i svijeta ukaže na društveni potencijal kreativnog stvaralaštva i aktivizma kao posljednju šansu za izlazak iz moralne, drušvene i ekonomske krize.

Nakon prošlogodišnjeg izdanja festivala koji se odvijao pod sloganom “Održiva utopija”, kao pitanje o mogućem suživotu suprotnih sustava vrijednosti u našem društvu, ovogodišnji Mikser festival zaključuje da budućnost mladih generacija leži u spontanom pokretanju novih, humanijih, vaninstitucionalnih, i daleko održivijih sustava kreativnog djelovanja, urbanog razvoja, udruživanja i umrežavanja.

Slogan ovogodišnjeg festivala, “Neizdrž” sugerira da je taj proces sada već nemoguće zaustaviti. Mikser festival 2015 poziva kreativne ljude da prepoznaju svoju točku pucanja, razgovaraju o svojim frustracijama bavljenja kreativnim stvaralaštvom u Srbiji i Hrvatskoj, na Balkanu i svijetu danas, umreže svoje stvaralačke porive i osnaže svoju želju za promenom i da na konstruktivan način doprinesu rješenjima za novi vrli svijet.

Nezavisna kulturna scena i decentralizacija

Umjetnička zona Mikser festivala 2015 akcentiraće nezavisnu scenu uz predstavljanje kulturnih centara i pokreta iz cijele Srbije, koji će predstaviti svoju viziju stanja “neizdrža” i ukazati na značaj decentralizacije kulturne scene. I ove, kao i prethodne godine, naglasak će biti na umetničkoj formi performansa, kao i street arta, u okviru kojeg će se realizirati projekt ‘Nove boje Beograda’.

Intimno i kolektivno osjećanje neizdrža i tjeskobe prouzrokovane nemogućnošću da se pojedinac adekvatno izrazi unutar svoje zajednice, obitelji, kolektiva, akademske sredine, svog profesionalnog okruženja, javnosti i države, bit će istaknuto i projektom ‘Crna kutija’ koji ukazuje na granična stanja nezadovoljstva “pred pucanje” koja umjetnik pretvara u konstruktivan čin i time otvara put diskusiji o ulozi umjetnosti u ozdravljenju društva.

Arhitektura i dizajn u fokusu

Srž ovogodišnjeg festivalskog programa je novouspostavljena inicijativa Balkanska dizajn mreža (BDN), inovativna platforma osnovana od strane Mikser organizacije iz Beograda, Hrvatskog dizajnerskog društva iz Zagreba i udruge Public Room iz Skoplja, s idejom da pruži stratešku podršku razvoju i promociji balkanskog dizajna, kao i da podigne svijest o važnosti dizajna u procesima društvenog i ekonomskog razvoja.

Regionalni natječaj Young Balkan Designers (Mladi balkanski dizajneri) raspisan je upravo od strane BDN-a u susret Mikser festivalu, na kojem će premijerno biti izloženi pobjednički radovi natječaja. Njih će na jednoj od novih lokacija festivala predstaviti renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić, s kojim će dizajneri iz Srbije i regije imati prilike razgovarati o svojim radovima u okviru programa ‘Sve što ste željeli znati o dizajnu’.

Konstantinu Grčiću pridružit će se i profesori jednog od prvih pet najboljih svjetskih fakulteta za industrijski dizajn, Poly U iz Hong Konga, kao i eminentna imena iz područja arhitekture i urbanizma, kao što je Jan Boelen, osnivač belgijskog Centra za suvremenu umetnost Z33 i direktor Odsjeka za socijalni dizajn na jednoj od najboljih nizozemskih visokih škola, Dizajn akademiji u Eindhovenu.

U okviru konferencijskog programa ‘Mikser Talks: Gradovi za građane’ posvećenog humanijem razvoju gradova, festival će okupiti preko 30 europskih eksperata u području urbanizma koji se u naprednim europskim prijestolnicama aktivno provodi u direktnoj suradnji i komunikaciji s građanima, dok će principi participativnog urbanizma primjenjivani u dosadašnjim savamalskim spontanim urbanim intervencijama kulminirati procesom suradnje struke i lokalne zajednice na uređenju Savamalskog vrta na zelenoj površini ispred Mikser Housea.

Nova kazališna scena i glazba

Novouspostavljena kazališna scena u Mikser Houseu, Mikser teatar, pružit će i na festivalu novi prostor za artikulaciju nezavisnog kazališta kroz odabir domaćih i regionalnih scenskih ostvarenja, uključujući i nezavisni kooprodukcijski hit Miksera, SKC NS i KC Pančeva, predstavu ‘Dogville’, koja će se igrati na otvorenom, kao posebna posveta Savamaloj.

Glazbeni program festivala će, nakon sjajnog siječanjskog koncerta u Mikser Houseu otvoriti Ana Popović, poznata blues glazbenica. Ana će 3. lipnja ujedno otvoriti i novu binu Mikser festivala, na otvorenom, kapaciteta od 2500 ljudi. Pored Ane, nastupit će kultni bendovi Goblini i Eyesburn, sve popularniji Artan Lili, Splićani The Beat Fleet, miljenici publike Darkwood Dub, Partibrejkers, i još mnogi drugi. Telegram planira iz prve ruke izvještavati s festivala, stoga su ovo samo neki od detalja koje ćemo vam idući tjedan prenositi.

Izvor: Mikser.rs